Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Na chutný zeleninový vývar s úspěchem zužitkujeme všechny natě, slupky a odkrojky ze zeleniny, z nichž se vyluhuje jejich vůně a chuť.
Jakou zeleninu použít
Zeleninu pro vývar lze schraňovat v mrazničce a až při dostatečném množství vařit. Základní podmínkou je, aby zeleninové zbytky nebyly nahnilé, byly bez hmyzu a čisté (omyté). Použijeme cibuli i se slupkou, natě a slupky z kedluben, listy květáku, zelené konce pórku a jarních cibulek, natě listové petržele, mrkvové natě (těch nedávejte mnoho, aby vývar nebyl příliš sladký), okrájené zbytky bulvového celeru, okrájenou mrkev a petržel, košťál brokolice, dřevnaté konce chřestu apod. Zeleninu použijeme ve směsi několika druhů.
Jak postupovat
Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, aby se co nejvíc chuti dostalo do vývaru. Vložíme do vyššího úzkého hrnce, můžeme ji předem podusit na kousku tuku, zalijeme studenou vodou, zlehka osolíme, můžeme přihodit několik kuliček pepře a uvedeme téměř k varu. Pak snížíme teplotu a vývar zvolna „táhneme“, dokud není zelenina měkká, ale ne rozvařená (vývar by tím mohl zhořknout). Scedíme a použijeme nebo po zchladnutí zmrazíme. Vyvařenou zeleninu (už je bez chuti, tu předala vývaru) vyhodíme nebo dáme domácímu zvířectvu (slepice, prase).
Vývar využijeme v polévkách, omáčkách, rizotu, můžeme v něm vařit polentu, zalít jím kuskus apod. a tím pokrmům dodat další chuťový rozměr na rozdíl od pouhé vody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 9 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Snadný bramborový guláš? Dejte si ho ve (skoro) bezmasé variantě, s hříbky nebo jen s trochou dobré anglické slaniny
Karbanátky z vařených vajec a strouhaného sýra jsou překvapivě báječně šťavnaté, typickou chuť a vůni dodá majoránka
Jak na falešný boršč bez masa? Chuť vylepší osmažení zeleniny i správné koření, pak je výsledek dokonalý
Komentáře