Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Zdroj: Pixabay

Na chutný zeleninový vývar s úspěchem zužitkujeme všechny natě, slupky a odkrojky ze zeleniny, z nichž se vyluhuje jejich vůně a chuť.

Jakou zeleninu použít

Zeleninu pro vývar lze schraňovat v mrazničce a až při dostatečném množství vařit. Základní podmínkou je, aby zeleninové zbytky nebyly nahnilé, byly bez hmyzu a čisté (omyté). Použijeme cibuli i se slupkou, natě a slupky z kedluben, listy květáku, zelené konce pórku a jarních cibulek, natě listové petržele, mrkvové natě (těch nedávejte mnoho, aby vývar nebyl příliš sladký), okrájené zbytky bulvového celeru, okrájenou mrkev a petržel, košťál brokolice, dřevnaté konce chřestu apod. Zeleninu použijeme ve směsi několika druhů.

Jak postupovat

Omytou zeleninu nakrájíme na menší kousky, aby se co nejvíc chuti dostalo do vývaru. Vložíme do vyššího úzkého hrnce, můžeme ji předem podusit na kousku tuku, zalijeme studenou vodou, zlehka osolíme, můžeme přihodit několik kuliček pepře a uvedeme téměř k varu. Pak snížíme teplotu a vývar zvolna „táhneme“, dokud není zelenina měkká, ale ne rozvařená (vývar by tím mohl zhořknout). Scedíme a použijeme nebo po zchladnutí zmrazíme. Vyvařenou zeleninu (už je bez chuti, tu předala vývaru) vyhodíme nebo dáme domácímu zvířectvu (slepice, prase).

Vývar využijeme v polévkách, omáčkách, rizotu, můžeme v něm vařit polentu, zalít jím kuskus apod. a tím pokrmům dodat další chuťový rozměr na rozdíl od pouhé vody. Zchladlý vývar můžeme zmrazit na pozdější využití.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky