Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
28. 7. 2023 Cestování
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako doma. Před 9 lety si totiž vzala muže z chorvatské Dalmácie a když se jim narodil syn, trávila hodně času ve Splitu, kde je ostatně i teď. Správkyně facebookové skupiny Chorvatsko v srdci se s našimi čtenáři podělí o své tipy, co ve vysněné dovolenkové destinaci ochutnat a co si přivézt domů.
Češka ve Splitu
„S manželem jsem se poznala v Praze, ale když se nám později narodil syn, většinu času jsem trávila ve Splitu. A to až do té doby, než začal syn chodit do školy. Muž totiž pracoval v Lucembursku a já trávila spoustu času s jeho maminkou, švagrovou a tetičkami, a kde jinde, než v kuchyni,“ směje se Dagmar, která jedním dechem pro web Toprecepty.cz dodává, že v Česku ji vaření moc nebavilo, ale v Chorvatsku mu přišla na chuť.
V dovolenkové destinaci statisíců Čechů tráví Dagmar vždy několik měsíců v roce. A má tak za ta léta dobře zmapovanou místní gastronomii. „Chorvatsko je v kulinární oblasti rozmanitá země a tak si na své si přijdou prakticky všichni,“ říká Dagmar, která se drží hesla ,,domaće je najbolje" (domácí je nejlepší) a všem cestovatelům doporučuje, pokud nemají tu možnost ochutnat jídlo přímo v chorvatské rodině, tak ať zajdou do restaurace, kam se chodí stravovat i místní.
Mohlo by vás zajímat
Kam zajít či zajet a co tam ochutnat
Co se týká konkrétních podniků, na Istrii Dagmar například doporučuje Konobu Kolinasi a zdejší lanýže. „Jsou pouze dvě možnosti. Bud si je okamžitě zamilujete, nebo ani nedojíte. A pokud nemáte cestu na Istrii, ale pojedete silnicí od Karlovace směr Plitvická jezera, v obci Tušilović se nachází boží obchod firmy Zigante s výrobky z bílých a černých lanýžů,“ upřesňuje Dagmar a dodává, že milovníci lanýžů je v Chorvatsku nakoupí řádově levněji než v České republice.
V kvarnerském zálivu, konkrétně na ostrově Rab, si můžete pochutnat na míchaných vajíčkách se sušenou chobotnicí a když už jste na Rabu, nesmíte zapomenout na Rabský dort. Hlavní ingrediencí jsou mandle a likér Maraschino a jeho zajímavostí je spirálovitý tvar.
Další ostrov, který se může pochlubit sladkou dobrotou, je Brač a jeho dort s názvem Hrapačuša. Svůj název dostal podle hrubého dolského kamene, ze kterého byly vytvořeny jeskyně a skály, a kterému se vzhledem podobá. Tradičně se připravoval jako svatební dar nebo na oslavu narozenin a je zajímavé, že ženy ho připravovaly v noci, aby je nikdo neviděl a „neukradl“ recept. Základem tohoto dortu jsou vlašské ořechy a prosecco.
Jste-li spíš na slané, pak na slaném koláči si můžete pošmáknout na ostrově Vis. Komiška Pogača (foto v galerii níže) je koláč plný šťavnaté cibule, sladkých rajčat a slaných rybiček.
Co si přivézt domů
„Tradičně velmi oblíbenými jedlými suvenýry z Chorvatska jsou vyhlášené polomáčené oplatky Domaćica, stejně jako oplatky Jadro s dvojí náplní, nebo bonboniéra Bajadera,“ říká Dagmar a doporučuje také lískooříškovou pomazánku Linu, která je podobná Nutelle, ale má vyšší obsah oříšků.
„Výtečná je i káva Jubilarna, k snídani je vhodný sýr ABC a samozřejmě chorvatský pršut,“ vypočítává krajanka Dáša a dodává, že Chorvaté nemají nic ani proti paštikám. „Ta v tubě je na cesty vyloženě ideální.“
Pokud máte rádi čevapčici, tak v Chorvatsku si je koupíte i jako polotovar. Třeba na přípravu v apartmánu je to značka ideál. K tomu nesmí chybět dip z paprik, lilků a rajčat, tedy Ajvar. Dětem můžete vodu ochutit Cedevitou, což je něco jako náš Vitacit.
Jako dárky pro rodinu se uplatní fíkové i jiné marmelády Dida Boža či pomazánka Bakalar na bijelo, což je jinak tradiční vánoční jídlo ze sušené tresky. „Pomazánka se podává se na bílém chlebu a pokapaná olivovým olejem je to delikatesa,“ doporučuje Dagmar.
A zapomenout nesmíme ani na legendární čokoládu Mikado s pufovanou rýží. Pamětníci si tuhle dobrotu vozívali již z bývalé Jugoslávie. Dnes 300 g kvalitní čokolády s rýží koupíte zhruba za 109 Kč.
Pokud rádi vaříte, užijete i koření Nadalina. „Tato značka letos oslavila už 33 let. Je to vyhlášené koření široko daleko a nejen to. Stejnojmenná čokoláda (kterou si lze koupit ve Splitu) je i ve tvaru gramofonové desky a ano, opravdu hraje,“ vysvětluje Dagmar Brokešová – Udovičić, správkyně facebookové stránky Chorvatsko v srdci.
Na ostatní dobroty a aktuální ceny, které pro web Toprecepty.cz zmapovala Dagmar Brokešová – Udovičić, se můžete podívat v galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Retro okénko: Znáte čokoládu s burizony? Ta nejslavnější chorvatská se jmenuje Mikado, krásně křupe a u nás ji seženete jen zřídka
Lanýžový olej fantasticky dochutí rizoto i míchaná vajíčka. A stačí ho jen pár kapek!