Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Znáte čokoládu s burizony? Ta nejslavnější chorvatská se jmenuje Mikado, krásně křupe a u nás ji seženete jen zřídka
Zdroj: se souhlasem Dagmar Brokešové – Udovičić

Ti šťastnější, kteří si mohli užívat dovolenou na Jadranu si čokoládu Mikado v minulých dobách vozili z bývalé Jugoslávie a mnozí si ji stále kupují v současném Chorvatsku. Chuť této čokoládové pochoutky je totiž jedinečná díky jedné speciální ingredienci – pufované rýži.

Čokoláda z dovozu

Čokoláda s burizony neboli pufovanou rýží je pro některé takřka legendární pochoutkou. V minulosti byla ostatně dost vzácná, neboť se dala koupit jen v Jugoslávii, kam mohli vycestovat jen někteří vyvolení, což jí dodávalo punc výjimečnosti. Možná to je důvod, proč na ní někteří pamětníci vzpomínají s nostalgií a stále si ji vozí od Jaderského moře, i když je u nás k dispozici mnoho jiných delikates. 

Chorvatský vynález? A nebo také ne...

Čokoláda s křupavými kousky pufované rýže je vlastně takovou chorvatskou specialitou, i když dnes se vyrábí i v Německu. Všichni současní výrobci se ovšem svezli na vlně popularity, kterou si získala čokoláda Mikado. Právě tato značka chorvatského výrobce cukrovinek Zvečevo byla, jak uvádějí na svých stránkách, první čokoládou na světě, v niž místo oříšků křupala zrnka rýže.

Na nápad spojit dvě zdánlivě nesourodé ingredience přišli již před mnoha desítkami let (konkrétně roku 1963) a rozhodně to byl dobrý nápad, neboť si čokoláda získala velkou oblibu.

Zda ovšem byli skutečně první na světě, to tak jisté není, neboť podle jiných zdrojů podobnou čokoládu s křupavými zrnky rýže vyráběla americká společnost The Hershey Company pod názvem Kracel již roku 1941. Každopádně, ta chorvatská je pro nás zcela jistě známější. 

Rýže a čokoláda - vynikající spojení

Kombinace té nejjemnější mléčné čokolády a lehkých neutrálně chutnajících rýžových burizonů je totiž naprosto vynikající a nadchne nejen milovníky čokolády a burizonů. Navíc rýže čokoládu trochu odlehčí a vy nemusíte mít výčitky svědomí, jak jste zhřešili, když jste zase na posezení spořádali celou tabulku.

Pokud přemýšlíte o názvu slavné čokolády, neodkazuje k oblíbené dětské hře s dlouhými tyčinkami, ale k Japonsku, zemi, kde je rýže základem jídelníčku místních lidí. Slovem Mikado se označuje duchovní vůdce Japonska, vládce země i nebes, což dodává čokoládě na výjimečnosti, neboť její název říká, že může být pokrmem pro lidi i bohy

Jak si čokoládu Mikado udělat doma?

Oblibu čokolády Mikado dokládá i fakt, že se v současnosti vyrábí ve dvou verzíchs mléčnou čokoládou a klasickou rýží a s čokoládou s 55 % kakaa a rýží natural.

Na tu pravou čokoládu Mikado u nás sice nenarazíte, občas ale můžete v některých českých obchodech sehnat podobné německé čokolády. A pokud se chystáte na dovolenou do Chorvatska, určitě si tuhle lahůdku nezapomeňte koupit. Velké 300g balení vyjde v přepočtu asi na 109 Kč. 

Zároveň si ale podobnou čokoládu s rýží poměrně jednoduše můžete připravit v domácí verzi. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g mléčné čokolády, 10 - 20 g burisonů - pufované rýže neslazené.

  1. Čokoládu nalámejte na kousky a zhruba 2/3 rozpusťte za stálého míchání ve vodní lázni. Teplota čokolády by neměla přesáhnout cca 40 °C. Raději si proto vemte na pomoc teploměr. Když se první část čokolády rozpustí, odstavte hrnec ze sporáku a přidejte druhou, menší část čokolády. Za stálého míchání ji v horké čokoládě rozpusťte. Tím ji zároveň zchladíte na potřebných 30 °C. 
  2. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte burisony, směs nalije do silikonové formy ve tvaru tabulkové čokolády, nebo do jakékoliv jiné formy, rozetřete ji a povrch uhlaďte. Formou několikrát z výšky bouchněte o pevnou podložku. Tím vytlačíte případné vzduchové bublinky a zamezíme vzniku dírek ve ztuhlé čokoládě. Formu dejte do chladu a po ztuhnutí čokoládu z formy vyjměte. 

Zdroje informací: 
Zvecevo.hr: Mikado
Croatiaweek.com: The Croatian company that designed the world’s first chocolate with rice
Wikipedia.org: Krackel

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více