Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí
Zdroj: Toprecepty.cz, Blanka23

Jídlo podle více než dva tisíce let starého receptu může skvěle chutnat, a přitom není potřeba žádných velkých úprav. Na první pohled nezvyklá kombinace ingrediencí dá masu výjimečnou sladkokyselou chuť a tento pokrm může být ozdobou i sváteční tabule.

Staří Římané byli gurmáni

Podle dochovaných pramenů staří Římané byli gurmáni a jejich jídelníček rozhodně nebyl fádní. Neměli problém připravit si i složitější pokrmy. Recepty nemusely být vždy původní, byly často převzaté ze starořecké kuchyně. 

V domech bohatších Římanů se připravovaly hostiny, na kterých se podávaly různé druhy masa a pro nás exotické pokrmy typu ryba plněná hovězími játry nebo dušený papouščí jazyk. Chudší lidé zase byli zvyklí se stravovat v pouličních prodejnách jídla, takových předchůdcích dnešních fast foodů.

Apiciova kuchařka

V 1. století našeho letopočtu sepsal sbírku receptů jakýsi Marcus Gavius Apicius. Patří do ní recept na pečené maso marinované v medu. Odborníci se domnívají, že jde ve skutečnosti o pokrm původně starořecký, který si své oblíbence našel i ve starém Římě. Zajímavostí je, že jako jeden z mála obsahuje i přesné množství ingrediencí.

V původním receptu se hovoří o skopovém či jehněčím mase, to však lze bez problémů nahradit králičím. Ostatně králík patřil také mezi oblíbené druhy masa. Staří Římané pochopitelně neměli ledničky, takže pokud nebylo chladno, maso v marinádě těžko mohli nechat do druhého dne, ale marinovali ho jen několik hodin.

Králík v marinádě

Co budete potřebovat? 1 králíka o hmotnosti cca 1,5 kg, olivový olej. Na marinádu: 600 ml mléka, 120 g tekutého medu, 2 lžičky pepře, sůl, ½ lžičky sušené cibule, ½ lžičky sušeného česneku, Na omáčku: 8 čerstvých nebo sušených datlí, 300 ml červeného vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tekutého medu, trochu kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu.

  1. Králíka naporcujte. Do mísy  nalijte mléko, přidejte med, pepř a sůl, nasypejte sušený česnek a cibuli. Porce králíka vložte do větší uzavíratelné nádoby, zalijte marinádou, dobře uzavřete a uložte do ledničky. Občas nádobou lehce zatřeste nebo jednotlivé porce obraťte, aby se marináda dostala všude.
  2. Čerstvé nebo sušené datle nakrájejte nadrobno a namočte do 100 ml červeného vína a nechte také odležet v ledničce.
  3. Druhý den troubu předehřejte na 200 °C/horkovzduch na 180 °C.
  4. Maso vyjměte z marinády, dejte do pekáče, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby. Za občasného obracení pečte asi hodinu.  
  5. Během pečení si připravte omáčku. Namočené datle dejte do kastrolu, rozdrťte na kaši a přilijte k nim zbývající červené víno, med a olej. Přiveďte k varu a krátce povařte a podle potřeby zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou s trochou vody, aby nevznikly hrudky.
  6. Upečeného králíka vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Jednotlivé porce pak přelijte omáčkou a podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo jen s chlebem či pečivem.

Náš tip: Králíka si můžete také úplně jednoduše připravit na smetaně po staročesku podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

britishmuseum.org: Cook a classical feast: nine recipes from ancient Greece and Rome

nyamcenterforhistory.org: Cook like a Roman: The New York Academy of Medicine’s Apicius Manuscript

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více