Kouzlo rakouské kuchyně – nejlepší recepty našich sousedů

Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní českou nebo třeba maďarskou. Právě z maďarska totiž původně pochází guláš, který dnes chápeme jako typicky rakouské jídlo.
Je ovšem třeba říct, že mezi maďarským a vídeňským gulášem je velký rozdíl. Zatímco ten maďarský je pikantnější, často v něm najdeme kousky zeleniny, typicky paprik a rajčat, a je o něco řidší a celkově se více podobá polévce, vídeňský guláš je tmavý, vaří se z hovězího masa a jí se s knedlíkem. Takový ho máme nejraději i u nás v Česku.
Slavný je rovněž vídeňský řízek nebo čokoládový Sachrův dort, kterým prosluly vídeňské kavárny. Ostatně, vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Co se týče rychlého občerstvení, Rakušané jsou velcí fanoušci teplé sekané v housce. A rovněž zbožňují silné masové vývary!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Candát se smetanovou omáčkou s liškami
Přidáno před 13 hodinami
Obložené křepelčí vejce
Přidáno 27. 11. 2023 21:39
Pikantní andělská medová kuřecí křídla
Přidáno 27. 11. 2023 09:19
Čokoládové cookiesky
Přidáno 27. 11. 2023 06:59
Bramborová kaše s hnědým máslem podle Kašpárka
Přidáno 26. 11. 2023 22:15
Ghí žampióny v nudlích
Přidáno 26. 11. 2023 10:41
Přečtěte si Zobrazit více