Kouzlo rakouské kuchyně – nejlepší recepty našich sousedů
Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní českou nebo třeba maďarskou. Právě z maďarska totiž původně pochází guláš, který dnes chápeme jako typicky rakouské jídlo.
Je ovšem třeba říct, že mezi maďarským a vídeňským gulášem je velký rozdíl. Zatímco ten maďarský je pikantnější, často v něm najdeme kousky zeleniny, typicky paprik a rajčat, a je o něco řidší a celkově se více podobá polévce, vídeňský guláš je tmavý, vaří se z hovězího masa a jí se s knedlíkem. Takový ho máme nejraději i u nás v Česku.
Slavný je rovněž vídeňský řízek nebo čokoládový Sachrův dort, kterým prosluly vídeňské kavárny. Ostatně, vídeňská kavárenská kultura a vídeňské kavárenské domy jsou od roku 2011 zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Co se týče rychlého občerstvení, Rakušané jsou velcí fanoušci teplé sekané v housce. A rovněž zbožňují silné masové vývary!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 6 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 9 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 12 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno 18. 4. 2024 19:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
Dýňové škvarky snadno nahradí ty vepřové: Hodí se do salátů, polévek i pečiva. Navíc přijdou na pár korun
Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí