Jiřina Bohalová v mládí z nouze jedla i tlačenku pro psy. Dnes ale ráda vaří i peče, třeba tento strouhaný koláč
30. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Dvaadevadesátileté herečce by neutuchající energii a duševní svěžest mohli závidět i lidé o několik desítek let mladší. Jiřina Bohdalová je prostě přírodní úkaz. Je o ní známé, že ráda vaří a peče pro sebe a své blízké a je také autorkou populárních kuchařek.
Vaření v televizi
Jiřinu Bohdalovou mohou fanoušci televizního vaření každý týden stále sledovat v pořadu České televize Hobby naší doby. Tam funguje jako průvodkyně pořadu a se svými hosty, většinou z řad hereckých kolegů, připravuje i zajímavé pokrmy. Diváci tak mohli vyzkoušet například cibulovou polévku, lososa v trojobalu s chorvatským salátem, kuřecí paličky v medové marinádě nebo bábovku s červenou řepou.
Mohlo by vás zajímat
Nejlépe prý vaří, když má hlad
Slavná herečka o sobě říká, že „mlsná huba dobře vaří“ a nejlépe jí to prý jde, když je hladová. Lásku k dobrému jídlu si přinesla z domova. Její maminka byla také vynikající kuchařka a některé její recepty pro Jiřinku zůstaly nedostižné, například maminčina vánočka. Zato podle jejího osvědčeného návodu připravuje například tažený štrúdl.
Mohlo by vás zajímat
Musela se spokojit s tlačenkou pro psy
Slovo dieta moc ráda nemá. Je totiž zvyklá vařit poctivou českou kuchyni. Zcela se ztotožňuje s výrokem svého tatínka, že „ze všeho ovoce mám nejraději maso“.
Přesto Jiřina Bohdalová zažila doby, kdy měla hodně hluboko do kapsy, a to v 50. letech, kdy komunisté zavřeli jejího tatínka. Dokonce si kupovala tlačenku, která byla pro psy, a jedla ji s houskou.
Spolužačka Jana Werichová ji v té době zvala k nim na jídlo a Jiřina Bohdalová na oplátku u Werichů pomáhala například s úklidem.
Mohlo by vás zajímat
Česká klasika vede
Dnes je herečka idolem a vzorem milovníků klasické české gastronomie. A co ráda vaří a jí? Když byli její vnuci malí, rádi jedli její polévky. Polévky Jiřina Bohdalová vaří stále a přiznává, že je „omáčková“. Omáčky se ostatně také naučila od maminky. Ráda připravuje klasická česká jídla, například králíka se svíčkovou omáčkou.
A ačkoli první dáma českého herectví letos oslaví třiadevadesáté narozeniny, jde s dobou, nevyhýbá se technice a neustále pořizuje nové kuchyňské pomocníky. Právě již zmíněnou svíčkovou omáčku nepasíruje, ale zásadně mixuje.
Mohlo by vás zajímat
Život si ráda i trochu osladí
Temperamentní herečka, která se kolem sporáku ráda otáčí, samozřejmě také peče vynikající moučníky. Už jsme se zmínili, že podle maminčina receptu připravuje tažený štrúdl.
Mezi její další oblíbené „majstrštyky“ patří strouhaný kakaový koláč. Mezi dvěma vrstvami na kakaem navoněného těsta je vláčný tvaroh ochucený žloutkem a vanilkou.
Doufejme, že všemi oblíbená paní Jiřina bude ještě dlouho rozdávat radost svým hereckým příznivcům i milovníkům dobrého jídla.
Náš tip: Připravte si koláč jako od Jiřinky podle našeho video receptu:
Zdroje informací:
ceskatelevize.cz: Hobby naší doby
vlasta.cz: Retro z Vlasty: Jiřina Bohdalová: Nejlíp vařím, když jsem hladová
ahaonline.cz: Těžké začátky Bohdalové (85): Jedla žrádlo pro psy!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Štrúdl podle babičky Terezy Bebarové: Je z dvojího těsta a chutná božsky, říká moderátorka Peče celá země
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co jí spisovatel Stephen King? Známý autor hororů k životu i k psaní nutně potřebuje cheesecake. Ovšem jeden mu nestačí...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Karel Gott byl gurmán: Sám připravoval tatarák ochucený koňakem, za dobrou „čínou“ jezdil za Prahu a miloval vídeňský řízek s jemnou kaší
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle