Slavný strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové: Oblíbenou dobrotu známé herečky si zamilujete i u vás doma
24. 3. 2021 Vaření
Jiřina Bohdalová proslula nejen jako herečka, ale také coby zapálená kuchařka. Kromě moderování pořadů o vaření stojí i za několika kuchařskými knihami, například publikací Když hvězdy vaří. Jedním z jejích nejoblíbenějších receptů je strouhaný tvarohový koláč. Můžete ho vyzkoušet i vy a uvidíte, že si jej naprosto zamilujete!
Strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové
Co budeme potřebovat na těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 250 gramů krupicového cukru
- 30 gramů kakaa holandského typu
- 250 gramů másla
- 1 lžíci mléka
- 1 pytlík prášku do pečiva
- 1 žloutek
Mohlo by vás zajímat
Co budeme potřebovat na náplň:
- 750 gramů plnotučného tvarohu
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku
- 200 gramů krupicového cukru
- cca hrst rozinek (volitelné, ale doporučené)
Mohlo by vás zajímat
Postup: Při přípravě strouhaného koláče myslete na to, že těsto na něj se musí nechat pořádně vychladit a ztuhnout, protože jinak by pak nešlo moc dobře strouhat. To znamená jediné; vypočítat si dostatek času na výrobu tohoto moučníku.
V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Přidám žloutek a změklé máslo. Přilijeme lžíci mléka a rukama zpracujeme kompaktní těsto. Rozdělíme jej napůl, vytvarujeme dvě koule, zabalíme je do potravinové fólie nebo sáčku a dáme je do lednice minimálně na půl hodiny, spíše ale na celých 60 minut.
Když se hodina blíží ke konci, předehřejeme si troubu na 170°C. Do mísy vyklepneme tvaroh a vmícháme do něj cukr, vanilkový pudink, mléko a vaječné žloutky tak, že vznikne hladký krém. Plech vyložíme pečícím papírem. Na ten pak v rovnoměrné vrstvě nastrouháme jednu polovinu chlazeného těsta. Přikryjeme těsto tvarohovou náplní a na tu pak navršíme zbytek těsta, opět jej nastrouháme. Koláč pečeme 20 - 30 minut a po vychladnutí jej krájíme do formy hranatých řezů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami