Slavný strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové: Oblíbenou dobrotu známé herečky si zamilujete i u vás doma

24. 3. 2021 18:09

Vaření Marie Pokorná

Strouhaný koláč - ilustrační foto. Zdroj: Toprecepty, Magusa Strouhaný koláč - ilustrační foto. Zdroj: Toprecepty, Magusa
Jiřina Bohdalová proslula nejen jako herečka, ale také coby zapálená kuchařka. Kromě moderování pořadů o vaření stojí i za několika kuchařskými knihami, například publikací Když hvězdy vaří. Jedním z jejích nejoblíbenějších receptů je strouhaný tvarohový koláč. Můžete ho vyzkoušet i vy a uvidíte, že si jej naprosto zamilujete!

Strouhaný koláč Jiřiny Bohdalové

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 250 gramů krupicového cukru
  • 30 gramů kakaa holandského typu
  • 250 gramů másla
  • 1 lžíci mléka
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • 1 žloutek

Co budeme potřebovat na náplň:

  • 750 gramů plnotučného tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku
  • 200 gramů krupicového cukru
  • cca hrst rozinek (volitelné, ale doporučené)

Postup: Při přípravě strouhaného koláče myslete na to, že těsto na něj se musí nechat pořádně vychladit a ztuhnout, protože jinak by pak nešlo moc dobře strouhat. To znamená jediné; vypočítat si dostatek času na výrobu tohoto moučníku.

V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Přidám žloutek a změklé máslo. Přilijeme lžíci mléka a rukama zpracujeme kompaktní těsto. Rozdělíme jej napůl, vytvarujeme dvě koule, zabalíme je do potravinové fólie nebo sáčku a dáme je do lednice minimálně na půl hodiny, spíše ale na celých 60 minut.

Když se hodina blíží ke konci, předehřejeme si troubu na 170°C. Do mísy vyklepneme tvaroh a vmícháme do něj cukr, vanilkový pudink, mléko a vaječné žloutky tak, že vznikne hladký krém. Plech vyložíme pečícím papírem. Na ten pak v rovnoměrné vrstvě nastrouháme jednu polovinu chlazeného těsta. Přikryjeme těsto tvarohovou náplní a na tu pak navršíme zbytek těsta, opět jej nastrouháme. Koláč pečeme 20 - 30 minut a po vychladnutí jej krájíme do formy hranatých řezů.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 573 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…