Jak si doma vyrobit sójové mléko? Postačí nám několik surovin, mixér a velký hrnec
Jednou z nejrozšířenějších rostlinných alternativ mléka je takzvané mléko sójové. Zakoupit ho můžeme tekuté v krabicích nebo sušené v podobě prášku, který jednoduše rozmícháme ve vodě. A co si tentokrát vyrobit sójové mléko přímo z bobů? Poradíme, jak na to.
K čemu se hodí sójové mléko?
Používáme ho podobně jako kravské mléko - na vaření kaší, výrobu koktejlů, palačinek, moučníků nebo ho pijeme jen tak. Inspiraci pro použití sójového mléka najdeme i mezi veganskými recepty.
Když se lidé rozhodnou, že nebudou jíst maso ani žádné živočišné produkty, mají většinou etické důvody. Ať už je za ním filozofie, láska ke zvířatům nebo šetrné chování k planetě, bývá veganství…
Suroviny na sójové mléko
- 500 g sóji
- 3/4 čajové lžičky soli
- 5 litrů vody
Postup výroby sójového mléka
Výroba domácí rostlinného mléka nám sice zabere chvíli času, ale můžeme si být jisti, že se jedná o přírodní výrobek bez přidaných konzervačních látek.
- Sóju nejprve namočíme na 8 hodin do vody, slijeme a poté ji s přidáním horké vody rozmixujeme na co nejjemnější krém.
- Rozmixovanou sóju vlijeme do vařící vody a za občasného míchání přivedeme k varu.
- Mírný var udržujeme přibližně 30 minut.
- Hrnec odstavíme a necháme usadit hustou část, tzv. okaru.
- Přes hustý cedník slijeme tekutou část, sójové mléko.
Mléko skladujeme v lednici a spotřebujeme nejdéle do čtyř dnů. Kdo chce, může si ho ještě dochutit podle svého přání (např. vanilkou).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Komentáře
2. 3. 2023 14:36
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=okara