Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvědčené luštěninové recepty
Zdroj: Unsplash

Luštěniny v kuchyni

Pod název "luštěniny" řadíme skupinu rostlin, jejichž plody dozrávají v luskách. Pro nás, z hlediska kuchyňského využití, jsou nejzajímavější fazole, hrách, čočka, cizrna a sója. Patří sem i podzemnice olejná (arašídy). 
Některé druhy luštěnin zahrnují zajímavé odrůdy, především fazole se dají koupit v různých variantách, ať už co se týče velikosti nebo barvy.

Luštěniny

Zdravé potraviny, které by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět. Dokonce se dá říci, že patří mezi vůbec nejzdravější, jejich pravidelná konzumace zlepšuje celkový zdravotní stav lidského… Podívejte se na všechny luštěniny.

Čím jsou pro nás luštěniny prospěšné

Suchá semena ze zralých lusků se vyznačují vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a vitamínů skupiny B. Obsahují také důležité minerální látky, především vápník, železo, hořčík, draslík, zinek, selen a fosfor. Ocení je i diabetici, protože luštěniny snižují hladinu cukru v krvi. 
Většina luštěnin je chudá na obsah tuků, výjimku představují sója a podzemnice olejná.

Skvěle se hodí pro sychravé dny, když se vrátíte domů z venku promrzlí na kost. Velmi oblíbené jsou polévky z čočky. Nejčastěji se používá klasická zelená či hnědá, v posledních letech je velmi… Podívejte se na všechny luštěninové.

Jak vařit luštěniny

Luštěniny je důležité před konzumací tepelně zpracovat, neměly by se jíst syrové (s výjimkou zeleného hrášku). Před vařením se doporučuje jejich máčení (obvykle přes noc, nejméně na šest hodin), čímž zkrátíme dobu vaření. Při vaření k luštěninám přidáváme některé bylinky (např. saturejku, majoránku, bazalku, šalvěj, libeček, kmín), které působí proti nadýmaní.

Na vaření luštěnin skvěle využijeme pomalý nebo tlakový hrnec, každý z nich sice pracuje na jiném principu, oba dva ale vaření usnadí. Pokud nám luštěnin stačí menší množství, můžeme si jich po uvaření část zmrazit – tím si urychlíme příští vaření.

Oblíbené recepty z luštěnin

Recepty z čočky

Čočka, velmi koncentrovaná potravina z rostlinné říše, je významným zdrojem nejen bílkovin, ale i železa a kyseliny listové. Řadí se proto mezi potraviny, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Přestože nepotřebuje k změknutí dlouhou dobu varu, je dobré ji předem na několik hodin namočit do studené vody. Je velmi oblíbená.

Fazole - recepty

Kdysi zapsal Kolumbus do svého deníku, že fazole s kukuřicí a čili papričkami tvořily základ stravy domorodců z Ameriky. Fazole byla dovezena do Španělska a rychle si získala příznivce. Rozšířila se velmi brzy do celé Evropy. Fazole je sytá, výživná a chutná. V kuchyni používáme různé odrůdy fazolí, použití je podobné.

Sója a recepty z ní

V Číně sice sója tvoří základ stravy již dlouhou dobu, ale Evropané a Američané ji začali jako potravinu používat teprve v průběhu 20. století. Pravděpodobně se jedná o nejbohatší zdroj proteinů, vitamínů a minerálů z rostlinné říše. V kuchyni se používá nejen ve formě bobů, ale i jako sójová mouka, sójové mléko a tofu. Dále se používají sójové kostky, nudličky, plátky a sójový granulát. Aby sója dobře změkla, potřebuje velmi dlouhou dobu vaření.

Cizrna - recepty

Cizrna potřebuje delší dobu varu než čočka. Používá se do polévek, připravují se z ní chutné a oblíbené pomazánky - hummus. Obsahuje více tuku než čočka a fazole, ale méně než soja. Stejně jako další luštěniny je významným zdrojem vitamínů z řady B (kromě vitamínu B12, který v rostlinných potravinách není obsažen), železa a zinku.

Hrách - recepty

Stejně jako další luštěniny obsahuje velké množství bílkovin, kyselinu listovou, vitamíny skupiny B a železo. Naopak minimální množství tuku. Jedná se o velmi levnou, ale přitom výživnou potravinu. Kromě hrachových polévek jsou oblíbené i kaše, které výborně chutnají s kysaným zelím, případně s uzeninou. Tradiční je kombinace hrachu s kroupami.

Burské oříšky - recepty

Burské oříšky (nebo také arašídy) jsou plody podzemnice olejné, pozoruhodné rostliny, jejíž květní semeník se po oplodnění vtáhne do země, kde dozraje. Není to ani kořen, ani hlíza, ale skutečně podzemní plod. Jsou to vlastně lusky, ve kterých se nacházejí jedlá semena, proto se podzemnice olejná počítá mezi luštěniny. Její plody obsahují více živin než jakékoliv potraviny živočišného původu a z rostlinné říše se jim mohou vyrovnat nejspíš jen mandle a vlašské ořechy. Burské oříšky jsou v syrovém stavu hůře stravitelné. Mohou se pražit, zdravější jsou nesolené. Používají se na výrobu arašídového másla, které je výživnou náhražkou živočišného másla. 

Luštěninové saláty - recepty

Luštěniny využijeme především na přípravu polévek, kaší, pomazánek, zapékaných pokrmů, karbanátků a dalších jídel. Můžeme je ale přidávat i do salátů, jejichž přípravu si urychlíme, když použijeme koupené luštěniny v plechovce.
 

Často na ně v našem jídelníčku zapomínáme, přitom jsou tak zdravé. Kromě bílkovin a sacharidů obsahují železo, vápník, hořčík a vitamíny skupiny B. Jednou za čas si dáme čočku s vajíčkem nebo… Podívejte se na všechny luštěninové.

 
Všechny luštěniny nám mohou příjemně obohatit jídelníček, každý druh chutná jinak a nabízí nám zajímavé varianty pokrmů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky