Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé-soufflé (souffler znamená nadýchaný, lehký) je efektní specialita, která při pečení rychle „vyroste“ vzhůru. Hlavní součástí suflé je správně ušlehaný sníh z bílků, bez kterého by pokrm nevyšel.
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové nebo zeleninové), v němž se kromě sněhu uplatní i bešamel. Nejčastěji se suflé peče v menších keramických nádobkách, v nichž také nejlépe vynikne.
Jak na sladké suflé
Toto suflé je ideální podávat jako teplý dezert. Skládá se většinou ze žloutků, trochy mouky nebo moučné kaše, ochucení (ovocné pyré, čokoláda, káva, kokos, vanilka) a nepřešlehaného bílkového sněhu (sníh drží na metle a nestéká). Po upečení jej můžeme ještě zalít ovocnou nebo čokoládovou omáčkou nebo karamelem apod., doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou.
Jak na slané suflé
Slané suflé podáváme jako předkrm nebo hlavní chod se salátem. Pečeme tak, že většinou do uvařeného bešamelu vmícháme žloutky, přidáme ochucení jako strouhaný sýr, uvařenou zeleninu, bylinky, tepelně upravené rybí maso apod. Pak do hmoty lehce vmícháme správně ušlehaný sníh z bílků (viz sladké suflé).
V čem suflé pečeme
Na suflé jsou nejšikovnější keramické misky nebo šálky se svislými rovnými stěnami. Vymažeme je máslem a vysypeme jemnou strouhankou, misky na sladké suflé můžeme vysypat i kokosem, mletými mandlemi, ořechy, krupicovým cukrem apod. Misky vždy plníme jen do 3/4 jejich výšky.
Jak pečeme suflé
Sladké suflé nejčastěji pečeme při 170-190 °C, slané se peče v troubě vyhřáté na 200-220 °C. Na dno trouby můžeme vložit kastrůlek s horkou vodou pro vytvoření páry. Během pečení troubu neotvíráme, aby suflé nekleslo předčasně. Pečeme asi 30-35 minut. Povrch by měl mít zlatou kůrku. Pak misky postavíme na talíř a servírujeme s vidličkou. Správně upečené suflé klesá pomalu až na talíři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní Apetit piknik nabídne skvělé jídlo i osobnosti kulinářského světa. Zamíří na něj Maršálek, Punčochář i vítěz Peče celá země
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře