Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Wikipedie

Bešamel je základní bílá omáčka. Slouží k zapékání pokrmů (suflé, lasagne, zapékaná zelenina apod.), přidáváme ji k zvláčnění hmoty na krokety nebo ji využijeme jako základ k bílým speciálním omáčkám (např. sýrová, Mornay, hořčičná atd.).

Co si připravíte

Na ½ l omáčky potřebujete:

60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl, mletý bílý pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku.

Jak ji uvaříte

Na másle zpěníte drobounce pokrájenou cibuli, přidáte mouku a umícháte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijete studené mléko, dobře rozmícháte, osolíte, okořeníte a provaříte asi 20 minut.

Vychytávky a rady

Omáčka by měla být poměrně hustá a dokonale hladká. V opačném případě ji můžete přecedit nebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Hned použijeme, aby se na ní neutvořil škraloup. Pokud bešamel nebudeme hned potřebovat, pokapeme povrch rozpuštěným máslem, které ho ochrání před osycháním. Také zakrytí nádoby s bešamelem potravinářskou fresh fólií zabrání vytvoření škraloupu.

Teď už jistě zvládnete domácí lasagne a jiné pokrmy jako profíci. Ať se dílo podaří!

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář