Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Bešamel je základní bílá omáčka. Slouží k zapékání pokrmů (suflé, lasagne, zapékaná zelenina apod.), přidáváme ji k zvláčnění hmoty na krokety nebo ji využijeme jako základ k bílým speciálním omáčkám (např. sýrová, Mornay, hořčičná atd.).
Co na bešamel připravit
Na ½ l omáčky potřebujete:
60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl, mletý bílý pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku.
Jak bešamel uvařit
Na másle zpěníte drobounce pokrájenou cibuli, přidáte mouku a umícháte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijete studené mléko, dobře rozmícháte, osolíte, okořeníte a provaříte asi 20 minut.
Vychytávky a rady
Omáčka by měla být poměrně hustá a dokonale hladká. V opačném případě ji můžete přecedit nebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Hned použijte, aby se na ní neutvořil škraloup. Pokud bešamel nebudete hned potřebovat, pokapejte povrch rozpuštěným máslem, které ho ochrání před osycháním. Také zakrytí nádoby s bešamelem potravinářskou fresh fólií zabrání vytvoření škraloupu.
Teď už jistě zvládnete domácí lasagne a jiné pokrmy jako profíci. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 10 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 11 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 11 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 11 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře