Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Zdroj: Wikipedie

Bešamel je základní bílá omáčka. Slouží k zapékání pokrmů (suflé, lasagne, zapékaná zelenina apod.), přidáváme ji k zvláčnění hmoty na krokety nebo ji využijeme jako základ k bílým speciálním omáčkám (např. sýrová, Mornay, hořčičná atd.).

Co na bešamel připravit

Na ½ l omáčky potřebujete:

60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl, mletý bílý pepř, malou špetku strouhaného muškátového oříšku.

Jak bešamel uvařit

Na másle zpěníte drobounce pokrájenou cibuli, přidáte mouku a umícháte světlou jíšku. Za stálého míchání přilijete studené mléko, dobře rozmícháte, osolíte, okořeníte a provaříte asi 20 minut.

Vychytávky a rady

Omáčka by měla být poměrně hustá a dokonale hladká. V opačném případě ji můžete přecedit nebo rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Hned použijte, aby se na ní neutvořil škraloup. Pokud bešamel nebudete hned potřebovat, pokapejte povrch rozpuštěným máslem, které ho ochrání před osycháním. Také zakrytí nádoby s bešamelem potravinářskou fresh fólií zabrání vytvoření škraloupu.

Teď už jistě zvládnete domácí lasagne a jiné pokrmy jako profíci. Ať se dílo podaří!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky