Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Drobné ovoce je skvělým letním pochutnáním, ale pokud ho máte nadbytek, jistě přemýšlíte, jak ho nejlépe zužitkovat a uložit pro další měsíce. Jednou z oblíbených možností je zpracování na různé marmelády, džemy a sirupy. Důležité je odstranit drobná semínka a zrníčka, aby produkty byly pěkně hladké.
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením, nebo si k pasírování opatřit vhodné kuchyňské "pomocníky", kteří nám tuto práci více usnadní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pasírovat drobné ovoce
Větší kusy ovoce (např. broskve, meruňky, jahody) snadno rozmixujeme a dále využijeme. Drobné druhy (jako jsou např. maliny, ostružiny, rybíz, moruše, aronie) obsahují mnoho malých zrníček a kdybychom je pouze rozmixovali, výsledek by nám nemusel vyhovovat. Při pasírování vlastně odstraníme zrníčka a semínka, zůstane nám šťáva, kterou snadno dále zpracujeme. Máme více možností, jak šťávu získat:
- Ovoce můžeme zasyrova rozmixovat a protlačit přes cedník (síto).
- Ovoce je možné nejprve krátce povařit, pak teprve rozmixovat a protlačit přes cedník, jde to snáze.
- Další variantou je využít ruční pasírovací mlýnek z nerezové oceli. Nabízí nám více možností velikosti otvorů krájecích mřížek (jemná, střední, hrubá). Díky otáčení kličkou můžeme pasírovat drobné ovoce a použít ho nejen pro přípravu marmelád, ale i např. na kojeneckou výživu. Mlýnek poslouží i na přípravu bramborových kaší nebo omáček.
- Naše babičky používaly ruční odšťavňovací mlýnek na ovoce. Možná ho ještě máte doma nebo si ho můžete i dnes koupit. Stačí pak točit klikou a mlýnek odděluje šťávu od nevyužitelné dužniny. Pokud potřebujeme zpracovat více ovoce, točení je únavné, nicméně může pomoci silnější člen domácnosti a práce bude za chvíli hotová. Mlýnek pak uklidíme až do další sezony.
- Dobrou volbou, která se vyplatí, pokud plánujeme pasírovat častěji, je pořízení elektrického šnekového odšťavňovače. Oceníme ho nejen při pasírování ovoce do marmelád, ale i na přípravu čerstvé šťávy pro přímý konzum. Ověříme si, že si vybraný model skutečně poradí s drobným ovocem. Takový přístroj se může stát oblíbeným domácím pomocníkem, který nejen snadno propasíruje drobné ovoce, ale zvládne i další ovoce, zeleninu a bylinky. Umožní nám přípravu čerstvých šťáv a smoothie.
Pasírované ovoce využijeme na marmelády, džemy, sirupy, zmrzliny, poháry, dětskou výživu i různé dobroty sladké kuchyně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ostružinová povidla jsou krásně hustá, sladká i bez cukru, jen se musí delší dobu vařit. A při správném skladování vydrží několik let
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Komentáře