Džemy, kompoty a pálenky. Na jaký způsob máte broskve rádi vy?
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům. Sklizeň broskví projasní pozdní léto voňavými plody.
Čas sklizně broskví
Plody se sklízejí těsně před plnou zralostí, pak je lze skladovat v chladné místnosti 7-10 dnů. Dobu sklizně je nutno volit přesně, aby plody nebyly naopak podtržené – takové již nedozrají, nevoní a vadnou.
Broskvoň pochází z Číny, kde dodnes divoce roste. Vyžaduje teplejší klima (vinorodé oblasti), ale v květu je otužilejší než meruňka (kvete později, takže silné jarní mrazíky ji častěji minou). U nás se pěstují plstnaté druhy, ty s neodlučitelnou peckou od dužniny nazýváme tvrdky. Sklízejí se od července do září.
Zralé plody obsahují málo pektinu, proto je výhodné u džemů doplnit pektin uměle nebo kombinovat s plody na pektin bohatými (jablka, kdoule, nezralý angrešt). Broskve obsahují hodně vody a cukrů, ovocné kyseliny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, železo. Nezanedbatelné jei množství vitaminů skupiny B, provitaminu A, menší množství vitaminu C a niacin.
Zpracování broskví
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Indické kuřecí biryani
Přidáno před 6 hodinami

Šťavnatý salát z červené řepy a křenu
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvový salát s jablkem a pistáciemi
Přidáno 24. 3. 2023 14:24

Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
Přidáno 24. 3. 2023 12:11

Smažený camembert s bramborovo-celerovou kaší
Přidáno 24. 3. 2023 11:16

Zapečené penne se zeleninou a kuřecím masem
Přidáno 24. 3. 2023 10:44
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.