Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Džemy, kompoty a pálenky. Na jaký způsob máte broskve rádi vy?
Pixabay

Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům. Sklizeň broskví projasní pozdní léto voňavými plody.

Čas sklizně broskví

Plody se sklízejí těsně před plnou zralostí, pak je lze skladovat v chladné místnosti 7-10 dnů. Dobu sklizně je nutno volit přesně, aby plody nebyly naopak podtržené – takové již nedozrají, nevoní a vadnou.

Broskvoň pochází z Číny, kde dodnes divoce roste. Vyžaduje teplejší klima (vinorodé oblasti), ale v květu je otužilejší než meruňka (kvete později, takže silné jarní mrazíky ji častěji minou). U nás se pěstují plstnaté druhy, ty s neodlučitelnou peckou od dužniny nazýváme tvrdky. Sklízejí se od července do září.

Zralé plody obsahují málo pektinu, proto je výhodné u džemů doplnit pektin uměle nebo kombinovat s plody na pektin bohatými (jablka, kdoule, nezralý angrešt). Broskve obsahují hodně vody a cukrů, ovocné kyseliny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, železo. Nezanedbatelné jei množství vitaminů skupiny B, provitaminu A, menší množství vitaminu C a niacin.

Zpracování broskví

Plody zpracováváme a konzervujeme hlavně na džemy, kompoty a pálenky. Jsou ale spíše skvělým stolním ovocem. Zavařeniny se mimo sezonu skvěle hodí na moučníky a dezerty, ale mnozí mají v oblibě i kombinaci broskví s masem, hlavně drůbežím.
 
 
Plody broskvoně prý mají uklidňující účinek, působí mírně projímavě a močopudně. Mají též podpůrný vliv při léčbě bronchitid, kašle a astmatu. Moderní kosmetika využívá broskvovou dřeň na ochablou pleť, kterou čistí a napíná. I olej z broskvových jader našel uplatnění pro výrobu krémů a olejů s regeneračními a tonizujícími účinky. Jinak jádra broskví nejsou poživatelná.

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům