Jak udělat chlebové placky? Vyzkoušejte 5 nejoblíbenějších druhů
Chlebové placky jsou v mnoha zemích používány namísto chleba a jiného pečiva. Použít je můžete i pro sladkou verzi pokrmu. Obsahují vždy stejné základní suroviny: mouku, tekutou složku (voda, jogurt, mléko) a sůl.
Připravit chutný oběd, ale přitom nestrávit celé dopoledne v kuchyni? Zkuste chlebové placky. Ať už se rozhodnete pro tortilly nebo lavaš, budete mile překvapeni jejich chutí oproti těm kupovaným. Vybrat si můžete z kynutých i nekynutých placek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chlebové placky
Vybrali jsme pro vás 5 nejoblíbenějších placek:
- Základem přípravy tortill je horká voda, do které vmíchejte sůl a olej. Poté přidejte mouku a co nejrychleji zpracujte těsto. To rozdělte na několik dílků, ze kterých tvořte kuličky – půjdou vám pak lépe rozválet do tenkých placek. Ty pak opečte nasucho na pánvi.
- Středomořský pita chléb je kynutou chlebovou plackou. Z vlažné vody, droždí a cukru nechte vzejít kvásek, který po vyběhnutí dejte ke směsi prosáté mouky, soli, olivového oleje a zbytku vody. Vypracujte nelepivé těsto a nechte 30 minut kynout v míse vymazané olejem. Poté z těsta tvořte bochánky - těsto nepřekládejte, jen z něj odebírejte požadované množství. Po 10 minutách odpočinku každý bochánek rozválejte na 5 mm vysokou placku. Pečte nasucho na rozpálené pánvi po dobu 1–2 minut a neobracejte. Krásně se nafoukne a po odstavení sám splaskne.
- Indický naan obsahuje jogurt, což mu dodává velmi jemnou strukturu i chuť. Smíchejte vodu, droždí i cukr, a nechte vzejít kvásek. Poté smíchejte zbylé ingredience (mouka, sůl, máslo, jogurt), přidejte do nich kvásek a vypracujte do nelepivého těsta, které nechte 2 hodiny uležet v lednici. Dejte vyhřát troubu na 250 °C, z těsta vyválejte placky, které na plechu s pečicím papírem propíchejte vidličkou a dejte na 3–5 minut péct. Po vyjmutí z trouby je potřete máslem a zakryjte utěrkou.
- Lavaš je arménskou chlebovou plackou, k jehož přípravě potřebujete jen 195 g hladké mouky, 360 ml vody, ½ lžičky soli a olivový olej. Mouku, vodu a sůl smíchejte v řídké těsto. Na rozehřátou pánev s trochou oleje vlijte pomocí naběračky těsto a rozlijte ho po celé pánvi jako palačinku. Opečte z obou stran na středním plamenu do zlatavé barvy.
- Focaccia je kynutý typ italského chleba. V misce smíchejte droždí s vlažnou vodou a poté přidejte mouku. Takto vypracované těsto nechte hodinu kynout. Na pomoučeném válu těsto propracujte a vytvořte placku, na kterou nalijte olej a posypte ji solí. Prsty tvořte důlky. Nechte ještě chvíli odpočinout a poté pečte ve vyhřáté troubě na 250 °C 10–15 minut.
Chlebové placky skvěle doplní masové směsi, polévku, pomazánky nebo saláty. Všechny jsou dostupné také jako polotovary, ale domácí je domácí. Zkuste si připravit pita chleby, postupem vás provede náš videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 7 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 12 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Placky se pečou a upravují na mnoho způsobů. Některé jsou velmi jednoduché, ale k chuti přijdou vždy
Vánoce v době Karla IV.: V podhradí se jedly placky s medem a kaše, na hradě se servírovali pečení drozdi a vlaštovky
Čím naplnit tortilly. Jak nejlépe chutnají oblíbené placky. S těmito náplněmi neuděláte chybu
Komentáře