Indické placky Naan

Suroviny 3 porce

2 hrnky hladké mouky
špetku cukru
špetku soli
1/4 hrnku vody
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku másla
2 lžíce bílého jogurtu

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nasypte droždí a cukr, zakápněte asi 2 lžícemi vlažné vody a nechte půl hodiny odpočívat. Poté smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, solí, jogurtem, zbytkem vody a kváskem. Zpracujte těsto. Mělo by to jít jednoduše a nemělo by se lepit. Mě to šlo moc lehce a rychle.
    I když v původním receptu to nebylo, tak jsem těsto nechala v lednici 2 hodinky odpočívat.

  2. Poté rozpalte troubu na maximum (250°C), vyválejte placky, dejte na pečící papír, placky propíchejte vidličkou a dejte péci. Je to rychlovka, hlídejte u trouby. Přišlo mi, že to trvalo tak 3 - 5 minut.

  3. Po upečení by se měly potřít máslem a přikrýt utěrkou. Jsou výborné jen tak, nebo jako příloha k indickým omáčkám :-)

Poznámka od kuchařky

Více na mém blogu: gurmankalenulka.blogspot.com

Zdroj: http://www.receptyzindie2.com/search/label/naan

Komentáře k receptu Indické placky Naan

  • Renat Renat(neregistrovaný)

    Stattix: Udělala jsem to podle Vás, tedy nepekla v troubě, ale na rozpálené pánvi, poté ihned potřela rozpuštěným máslem s česnekem a byly luxusní! V životě se i takhle placky naan ještě nepovedly! Děkuju! :-)

    Odpovědět

  • Stattix Stattix(neregistrovaný)

    To pečení v troubě to dost kazí. V troubě těsto nakyne a není to ono. Naan placky znám z indických restaurací a nikdy je neměli takhle tlusté a nikdy se jim nerozevíraly. Evidetně jsem docílil stejného výsledku jako je na fotkách. Když Indové nemají Tandori tak používají pánev Tava (železná nebo hliníková pánev) na plynovém sporáku. Jakmile se připeče z jedné strany, otočí ji nad plamen a mají hotovo. I bez plamene, jen tak nasucho z obou stran, to ale není špatné. Hlavní je vysoká teplota, která nedá šanci dalšímu kynutí. Teflon moc tím pádem nedoporučuju. Hrozně rychle odchází, protože se na sucho přepaluje. Teflonová pánev má taky malou emisivitu a hřeje prakticky jen na povrchu. Železná pánev sice taky pouští povrch, ale pánev se přesto nezničí a navíc dodá některým i nedostatkový stopový prvek :D. Nevím jak moc zdravý je teflon. Jinak placky je dobré rozválet na co nejtenčí co to skoro vůbec jde. Pro lepší chuť není špatné je posypat trochou římského kmína a před pečením na pánvi do ní mokrými prsty udělat prsty důlky. Tuk na pánev opravdu buď vůbec žádný nebo jen hodně malé minimum, jinak místo indických placek uděláte langoš. Potření máslem ghee na konci zajistí aby placky neztvrdly a byly vláčnější.

    Odpovědět

  • Luminel Luminel(neregistrovaný)

    Výborný recept. Jen nevím, dvě placky se mi krásně nafoukly a dvě téměř vůbec, přitom jsem všechny dělala úplně stejně. Nicméně nafouklé i nenafouklé byly skvělé. Lituju, že jsem neudělala rovnou z dvojnásobné dávky:)

    Odpovědět

  • TK TK(neregistrovaný)

    pavel : je to naan, jen není trojúhelníkový, jak často bývá, ale to nemusí být (poměry ingrediencí mohou být rodina od rodiny odlišné), ale je to naan. Rozdíly mezi indickými chleby: http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_bread

    Odpovědět

  • pavel pavel (neregistrovaný)

    todle nejsou placky naan

    Odpovědět

  • průzkumnice průzkumnice(neregistrovaný)

    Je možné nahradit sušené droždí obyčejným :-?

    Odpovědět

  • lidka58 lidka58

    receptík mě zaujal a už se na tom pracuje! Snad se povedou, Ghee je hotové a voní božsky. :-)

    Odpovědět

  • M a M M a M(neregistrovaný)

    děkujeme za recept, pochutnali jsme si:-)
    :yes:

    Odpovědět

  • janiczka janiczka

    Jaaj jasne, dik. ja koukam na vsechny plechovky Ghee co mame doma a ony jsou vsechny rostlinneho puvodu, proto me to matlo, koukam ze prava Ghee je maslo :D A ta nase egyptska samna, tady prekladana jako Ghee, je fakt chutove uplne jina nez maslo, vyborne se s tim pece a vari, proto me napadla Hera :-) Ale Ghee ta maslova,je tu spravne samna beladi, chapu ;-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Reny2, ;-) ja len nemam rad "Velke" slova ako Prave. To je to iste ako ked dakdo napise prava Neapolska pizza a robi ju v trube pre nizkej teplote.Pravy Naan sa robi pri velmi vysokej teplote 400C v trube Tandori preto chuti uplne inac.
    Happy.lenulka nemas to nahodou z tohto Indickeho blogu?Takze jednym slovkom ju aj spomenut :-K
    http://www.receptyzindie2.com/search/label/naan

    Odpovědět

  • happy.lenulka happy.lenulka(autorka receptu)

    Janiczko: Herou určitě ghí nenahrazuj. Postačí máslo :-) Ono když je rozpustíš na mírném plameni a necháš je chvíli prohřívat, tak se ti skoro podaří napodobit ghí, i když samozřejmě jeho příprava je o něco složitější. :-) ale taky to není žádná věda...

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Ghí je vlastně přepuštěné máslo.
    Přidávám odkaz na přípravu http://www.cuketka.cz/?p=794.

    Odpovědět

  • janiczka janiczka

    Ubrat jogurt a je z toho arabsky eish :-D Ghee je dost unikatni chutove i konzistenci, tezko nahrazovat necim jinym :-/ mozna spis Herou? :yes:

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    soupla jsem si do oblibenych a doufam,ze brzy na to dojde rada...;-) Ja rada zkousim nove chute,zvlast pokud voni exotikou...pro Nonyu bych vzkazala jen tolik,ze pokud jakekoliv jidlo nedela rodily mistni kuchar,neni to nikdy original... at je to pravy madarsky perkelt,ktery si doma uvarime,nikdy jej nedochutime jako rodily madar...nebo japonske sushi udela japonec 100x lepe,nez dobry cesky kuchar...kdo chce holt rypat,ten si prilezitost najde....pro mne je smerodatne,ze suroviny i postup odpovidaji originalu....u nas se delaji hodne i pita chleby,takze deti jsou zvykle a kdyz jim do toho soupnu kure v kari omacce,budou radi...takze jeste jednou diky,zkusim co nejdriv spachat... ;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • happy.lenulka happy.lenulka(neregistrovaná)

    Recept mm přímo z Indie, tudíž si dovolím oponovat. Vím, že receptů na tyto placky je spousta, stejně jako u nás např. recepty na bramboráky a tak, ale určitě bych neřekla, že nejsou pravé. Jsou, jen možná znáš jiný postup. A ano, nejsou trojúhelníkového tvaru a nejsou pečené v tandoru, ale ten bohužel doma nemám :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: indické recepty naan recept naan recept naan indická placka se sýrem recept plněné indické placky indické plněné placky placky nan indické placky plněné indický naan recept na indickou placku recept na indické plněné placky naan bread indická placka se sýrem nan placky indická placka se sýrem, recept indické placky se sýrem nan recept indické placky plněné recept placky recept