Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

Hodnocení receptu je 5,0 (58×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

27. 1. 2015 19:51

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 497 kJ / 2 748 kcal
Bílkoviny185,46 g
Tuky49,79 g
Vláknina17,97 g
Cholesterol 237 mg
Sodík 1,98 g
Sůl4,75 g
Sacharidy381,07 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.

Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sikulka7

27. 9. 2021 22:18

1974andrea: Nic ve zlém, já se s vámi nechci dohadovat, jen jsem napsala moji zkušenost a zklamámí. Dříve, než jsem byla v Řecku, jsem byla v Turecku a znala jsem kebab. Těšila jsem se, že ochutnám a porovnám s kebabem. Třeba takovýto paskvil dělali pouze tam, kde jsme ho koupili, nevím, a gyros menu na talíř jsem si nikdy nedala. Ani jsem to Řecko neprocestovala tolik, jako vy. Létali jsem potom hlavně do Turecka, které jsme si zamilovali a jídla tam mají skvělá. Možná by se dala vysledovat gastronomická historie, jestli ty hranolky dávali ke gyrosu i dříve, než začal ten příliv turistů či nikoliv. Určitě je gyros a pita o dost starší, než ty hranolky. Děkuju za diskuzi.

1974andrea 1974andrea

27. 9. 2021 16:02

slivkovak: Super, moc díky za realizaci i foto :-K

slivkovak slivkovak

26. 9. 2021 12:21

Výborné, i pita se povedla.

1974andrea 1974andrea

20. 7. 2021 16:38

sikulka7: Jak myslíte. Vidím, že Vás nepřesvědčím o tom, že hranolky tam dávají normálně. Můžete si samozřejmě říct, že je tam nechcete. A když vám dají gyros menu na talíř, je tam maso, pita, hranolky, rajčata s cibulí a petrželí a tzatziky. Jestli je to pouze pro turisty, nechám na Vás. Já myslím, že jsme těch vesniček s místními tavernami prolezli dost, abych si udělala svůj obrázek. A nikdy jsem nedostala jako vy s bagetou a majonézou ;-)

sikulka7

20. 7. 2021 15:11

1974andrea: Máte pravdu, dávají. Jak jsem psala, i já jsem kdysi dávno hranolky ke gyrosu dostala i s majonézou, ale nepatří tam. Dávají je tam jenom pro turisty.;-)

1974andrea 1974andrea

20. 7. 2021 13:20

sikulka7: Byli jsme v Řecku několikrát, na různých ostrovech a pokaždé byla možnost hranolek rovnou k masu a zelenině do pity. Takže hranolky k tomu určitě dávají ;-)

sikulka7

19. 7. 2021 21:52

marcík - překvapily mě ty hranolky ke gyrosu. Ty tam přece vůbec nepatří, hranolky jsou americké, v Řecku se podává pita. Ale podělím se s vámi, co se mi stalo při první návštěvě Řecka počátkem devadesátých let. Znala jsem kebab a celá natěšená hned první den běžela ochutnat gyros. Gyros byl správně , ale "nacpali" mi to do bagety s hranolkama a s majonézou. Pravda, bylo to v turistickém centru a takto je asi zkazili turisti kdoví odkud. Bageta letěla rovnou do koše a od té doby jsem si hlídala, aby se to neopakovalo. Přeju vám všem, ať vám chutná tenhle gyros z pánve, vypadá lákavě, určitě vyzkouším.
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.:-8

Tonja

19. 7. 2021 20:59

marcik, hosta: Ani pravý kebab není z mletého masa, gyros i kebab se ořezávají z rotujícího opékaného válce masa. Válec se připravuje tak, že se na svislou tyč (jehlu) napichují a kladou kolem plátky marinovaného a kořeněného masa a vše se stlačuje tak, aby to dělalo jakoby jednotnou hmotu. Pak se tento točící se válec opéká (v dnešní době elektrickým grilem) a opečená vrstva se postupně okrajuje ve formě lupínků. Gyros je název řecký, kebab je v turečtině, ale je to vlastně totéž. Jen Turci, na rozdíl od Řeků, nepoužívají maso vepřové, ale to i Řekové použijí spíše výjimečně.

sikulka7

14. 7. 2021 02:35

Vážení přátelé Paul Sulc, hosta a marcik, všichni se mýlíte, protože gyros a kebab jedno jsou. Rozdíl je v použitém masu a možná i v koření, ale ani jeden není z mletého masa . Obojí jsem ochutnala v originále - v Řecku i Turecku. Chutí jsou velmi podobné, jsou z plátků masa, marinované s kořením a napíchnuté na jehle do tvaru kužele, točící se ve vzpřímené poloze u grilu. Liší se masem . V Turecku je islám, nejedí vepřové a kebab pečou ze skopového masa, pro turisty z kuřecího. V Řecku grilují gyros z vepřového. Oba, kebab i gyros mají stejný původ v Turecku. Kebab vznikl v Turecku někdy koncem 19.století. Když v roce 1923 byla vyhlášena Turecká republika, vyhnali Turci miliony Řeků, žijících převážně na pobřeží a ti si sebou odvezli recept na kebab. Lehce ho upravili , přejmenovali a proslavili po celém světě.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !;-)

Gabina

22. 7. 2020 07:52

Nádhera, úplně jsem se zasnila :-D Letos Řecko nebude, ale tohle určitě vyzkouším :yes:

Paul Sulc

23. 9. 2016 13:17

Konecne, konecne recept,kde jsou vyjmenovana koreni a ne jen "koreni na gyros", to je spise od nejakych dementu, kteri vari jen s polotovaru. Copak Rekove uzivaji "koreni na gyros"? Urcite ne. Takze dik za poradny recept.

1974andrea 1974andrea

8. 3. 2015 19:39

Danca:Dančo, tak to jsem ráda, že všechno dopadlo nad očekávání;-)

Danca Danca

7. 3. 2015 19:19

Dnes jsme měli tohle skvělé jídlo k obědu a rodinka si jen mlaskala:-D. Gyros občas dělám, ale pita byla moje premiéra. Podle ohlasů dopadla nad očekávání dobře, takže se jí už nebudu bát!:-D
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!:-K :-K:-)

hosta hosta

1. 3. 2015 22:39

Majka: No jistě že nevidíš, tohle je suprové, to byla reakce na komentář Paula Sulce, který si to popletl s kebabem;-)

Majka

1. 3. 2015 21:50

Nevím,jak kdo,ale já tam mleté maso nevidím,jak píše Paul Sulc,ale i tak to vše vypadá moc chutně,tak jistě udělám.Receptík je dobře popsán,už se mi sbíhají sliny.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše chalupářská
kuchařka

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kuřecí nudličky gyros, tzatziky gyros salát gyros salát gyros pita gyros gyros pita gyros salát recept řecké recepty gyros pita recept těsto na gyros gyros v pita chlebu recept na pita chleba řecky řecký kebab ořezávané maso tsaciki co je to gyros placka na recky gyros domaci gyros v pite salát tzatziki řecke placky

Suroviny: maso vepřové, koření oregáno, tymián, rozmarýn, paprika sušená sladká, chilli, římský kmín mletý, česnek sušený, cibule, olej, sůl, okurka salátová, jogurt řecký, kopr, máta, česnek, pepř, sůl, olej olivový, okurka salátová, rajče, paprika čerstvá červená, cibule červená, sýr feta, koření oregáno sušené, ocet vinný, olej olivový, mouka hladká, voda, cukr, sůl, droždí sušené

TopRecepty.cz

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xY3