Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Vepřové maso 22 názorů

Suroviny

Na gyros:
500 g vepřového masa (panenka, palce, popř. kýta)
koření:
oregáno
tymián
rozmarýn
paprika mletá
chilli
špetka římského kmínu
sušený česnek
cibule
(nebo zakoupená kořenící směs Gyros)
1 lžíce oleje (+ na pečení)
sůl
Na tzatziki:
1/2 salátové okurky
250 g řeckého jogurtu
kopr (čerstvý)
pár lístků máty
1-2 stroužky česneku
pepř
sůl
olivový olej
Na řecký salát:
salátová okurka
rajčata
červená paprika (nebo zelená)
červená cibule
Feta (sýr)
sušené oregáno
vinný ocet
olivový olej
Na arabskou pitu:
2 hrnky (250ml) hladké mouky
1 hrnek vody (necelý, vlažná)
trochu cukru
1/2 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí (nebo cca 10g čerstvého)
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.

  2. Tzatziki:
    Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci.

  3. Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oregánem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby.

  4. Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.

  5. Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4mm a necháme ještě 10 minut odpočívat.

  6. Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu . Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.

Poznámka

Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.

Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 610 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita

  • Paul Sulc Paul Sulc

    Konecne, konecne recept,kde jsou vyjmenovana koreni a ne jen "koreni na gyros", to je spise od nejakych dementu, kteri vari jen s polotovaru. Copak Rekove uzivaji "koreni na gyros"? Urcite ne. Takze dik za poradny recept.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Danca:Dančo, tak to jsem ráda, že všechno dopadlo nad očekávání;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Dnes jsme měli tohle skvělé jídlo k obědu a rodinka si jen mlaskala:-D. Gyros občas dělám, ale pita byla moje premiéra. Podle ohlasů dopadla nad očekávání dobře, takže se jí už nebudu bát!:-D
    Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!:-K :-K:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Majka: No jistě že nevidíš, tohle je suprové, to byla reakce na komentář Paula Sulce, který si to popletl s kebabem;-)

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Nevím,jak kdo,ale já tam mleté maso nevidím,jak píše Paul Sulc,ale i tak to vše vypadá moc chutně,tak jistě udělám.Receptík je dobře popsán,už se mi sbíhají sliny.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Paul Sulc: gyros a mleté maso? To snad ne:-)) Jde o pláty kořeněného, v orginále různého masa, kde by mělo být i jehněčí, které je napevno napichováno na jednu středovou jehlu do kompaktní šišky a ta se otáčí.

    Odpovědět

  • marcik marcik

    Paul Sulc (neregistrovaný/á) : Dovoluji si oponovat... gyros jsou kousky masa ořezávané z té "rotační tyčky", a gyros je jak vepřový, tak i kuřecí a nikdy není gyros z mletého masa. Kebab je také z rotační tyčky a ten je z mletého masa
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc(neregistrovaný)

    Vite co to je vubec gyros? To je siska, ktera se toci a opeka, ma to strukturu sekane a ne kousicku masa z panve, GYRO je setrvacnik, ktery rotuje, proto se to tak take jmenuje.Z praktickych duvodu to ma v jidelnach ovsem podobu karbanarku, ale stale to je mlete maso, ne samostatne prouzky.

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    :-p, vypadá to fantasticky, foto i rcp., určitě vyzkouším a + 18.:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: moc pěkné :-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    tak to bych si dala s chutí :-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Díky všem za shlédnutí a komentáře;-):-K

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Mňam, mňam, mňam, mňam.:-p

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    UKLÁDÁM K VYZKOUŠENÍ, ALE I BEZ TOHO VÍM, ŽE TO JE SUPER:-)))):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pitu mám rada, ale ešte som ju nikdy nerobila. :-8 Na grécky šalát chodím chodíme občas so spolužiakmi z univerzity 3V do jednej reštaurácie a dostávam v ňom protekčne veľa čiernych olív. :-D:-D Ale doma som ho už dávno nerobila. Ale všetko dokopy by som si dala s radosťou. :yes:;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kuřecí nudličky gyros, tzatziky gyros salát gyros salát gyros pita gyros gyros salát recept gyros pita gyros pita recept těsto na gyros gyros v pita chlebu recept na pita chleba řecky tsaciki co je to gyros řecký kebab domaci gyros v pite řecke placky řecké recepty pita řecké recepty placka na recky gyros řecká pita recept

Zapomněl/a jsem heslo