

Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Suroviny
- Na gyros:
- 500 g vepřového masa (panenka, palce, popř. kýta)
- koření:
- oregáno
- tymián
- rozmarýn
- paprika mletá
- chilli
- špetka římského kmínu
- sušený česnek
- cibule
- (nebo zakoupená kořenící směs Gyros)
- 1 lžíce oleje (+ na pečení)
- sůl
- Na tzatziki:
- 1/2 salátové okurky
- 250 g řeckého jogurtu
- kopr (čerstvý)
- pár lístků máty
- 1-2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
- Na řecký salát:
- salátová okurka
- rajčata
- červená paprika (nebo zelená)
- červená cibule
- Feta (sýr)
- sušené oregáno
- vinný ocet
- olivový olej
- Na arabskou pitu:
- 2 hrnky (250ml) hladké mouky
- 1 hrnek vody (necelý, vlažná)
- trochu cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí (nebo cca 10g čerstvého)
Postup přípravy receptu
Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.
Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci.Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oregánem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby.
Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.
Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4mm a necháme ještě 10 minut odpočívat.
Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu . Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Poznámka od kuchařky
Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.
Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
-
Nádhera, úplně jsem se zasnila
Letos Řecko nebude, ale tohle určitě vyzkouším
-
Konecne, konecne recept,kde jsou vyjmenovana koreni a ne jen "koreni na gyros", to je spise od nejakych dementu, kteri vari jen s polotovaru. Copak Rekove uzivaji "koreni na gyros"? Urcite ne. Takze dik za poradny recept.
-
Danca:Dančo, tak to jsem ráda, že všechno dopadlo nad očekávání
-
Dnes jsme měli tohle skvělé jídlo k obědu a rodinka si jen mlaskala
. Gyros občas dělám, ale pita byla moje premiéra. Podle ohlasů dopadla nad očekávání dobře, takže se jí už nebudu bát!
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba! -
Majka: No jistě že nevidíš, tohle je suprové, to byla reakce na komentář Paula Sulce, který si to popletl s kebabem
-
Nevím,jak kdo,ale já tam mleté maso nevidím,jak píše Paul Sulc,ale i tak to vše vypadá moc chutně,tak jistě udělám.Receptík je dobře popsán,už se mi sbíhají sliny.
-
Paul Sulc: gyros a mleté maso? To snad ne
Jde o pláty kořeněného, v orginále různého masa, kde by mělo být i jehněčí, které je napevno napichováno na jednu středovou jehlu do kompaktní šišky a ta se otáčí.
-
Paul Sulc (neregistrovaný/á) : Dovoluji si oponovat... gyros jsou kousky masa ořezávané z té "rotační tyčky", a gyros je jak vepřový, tak i kuřecí a nikdy není gyros z mletého masa. Kebab je také z rotační tyčky a ten je z mletého masa
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gyros
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kebab -
Vite co to je vubec gyros? To je siska, ktera se toci a opeka, ma to strukturu sekane a ne kousicku masa z panve, GYRO je setrvacnik, ktery rotuje, proto se to tak take jmenuje.Z praktickych duvodu to ma v jidelnach ovsem podobu karbanarku, ale stale to je mlete maso, ne samostatne prouzky.
-
, vypadá to fantasticky, foto i rcp., určitě vyzkouším a + 18.
-
moc pěkné
-
tak to bych si dala s chutí
-
Díky všem za shlédnutí a komentáře
-
Mňam, mňam, mňam, mňam.
-
UKLÁDÁM K VYZKOUŠENÍ, ALE I BEZ TOHO VÍM, ŽE TO JE SUPER
))