Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 11 497 kJ / 2 748 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 185,46 g |
Tuky | 49,79 g |
Vláknina | 17,97 g |
Cholesterol | 237 mg |
Sodík | 1,98 g |
Sůl | 4,75 g |
Sacharidy | 381,07 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.
Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 7. 2023 09:09
13. 7. 2023 06:04
27. 9. 2021 21:18
1974andrea: Nic ve zlém, já se s vámi nechci dohadovat, jen jsem napsala moji zkušenost a zklamámí. Dříve, než jsem byla v Řecku, jsem byla v Turecku a znala jsem kebab. Těšila jsem se, že ochutnám a porovnám s kebabem. Třeba takovýto paskvil dělali pouze tam, kde jsme ho koupili, nevím, a gyros menu na talíř jsem si nikdy nedala. Ani jsem to Řecko neprocestovala tolik, jako vy. Létali jsem potom hlavně do Turecka, které jsme si zamilovali a jídla tam mají skvělá. Možná by se dala vysledovat gastronomická historie, jestli ty hranolky dávali ke gyrosu i dříve, než začal ten příliv turistů či nikoliv. Určitě je gyros a pita o dost starší, než ty hranolky. Děkuju za diskuzi.
27. 9. 2021 15:02
slivkovak: Super, moc díky za realizaci i foto
26. 9. 2021 11:21
Výborné, i pita se povedla.
20. 7. 2021 15:38
sikulka7: Jak myslíte. Vidím, že Vás nepřesvědčím o tom, že hranolky tam dávají normálně. Můžete si samozřejmě říct, že je tam nechcete. A když vám dají gyros menu na talíř, je tam maso, pita, hranolky, rajčata s cibulí a petrželí a tzatziky. Jestli je to pouze pro turisty, nechám na Vás. Já myslím, že jsme těch vesniček s místními tavernami prolezli dost, abych si udělala svůj obrázek. A nikdy jsem nedostala jako vy s bagetou a majonézou
20. 7. 2021 14:11
1974andrea: Máte pravdu, dávají. Jak jsem psala, i já jsem kdysi dávno hranolky ke gyrosu dostala i s majonézou, ale nepatří tam. Dávají je tam jenom pro turisty.
20. 7. 2021 12:20
sikulka7: Byli jsme v Řecku několikrát, na různých ostrovech a pokaždé byla možnost hranolek rovnou k masu a zelenině do pity. Takže hranolky k tomu určitě dávají
19. 7. 2021 20:52
marcík - překvapily mě ty hranolky ke gyrosu. Ty tam přece vůbec nepatří, hranolky jsou americké, v Řecku se podává pita. Ale podělím se s vámi, co se mi stalo při první návštěvě Řecka počátkem devadesátých let. Znala jsem kebab a celá natěšená hned první den běžela ochutnat gyros. Gyros byl správně , ale "nacpali" mi to do bagety s hranolkama a s majonézou. Pravda, bylo to v turistickém centru a takto je asi zkazili turisti kdoví odkud. Bageta letěla rovnou do koše a od té doby jsem si hlídala, aby se to neopakovalo. Přeju vám všem, ať vám chutná tenhle gyros z pánve, vypadá lákavě, určitě vyzkouším.
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.
Děkuju autorce receptu za rozpis bylinek.
19. 7. 2021 19:59
marcik, hosta: Ani pravý kebab není z mletého masa, gyros i kebab se ořezávají z rotujícího opékaného válce masa. Válec se připravuje tak, že se na svislou tyč (jehlu) napichují a kladou kolem plátky marinovaného a kořeněného masa a vše se stlačuje tak, aby to dělalo jakoby jednotnou hmotu. Pak se tento točící se válec opéká (v dnešní době elektrickým grilem) a opečená vrstva se postupně okrajuje ve formě lupínků. Gyros je název řecký, kebab je v turečtině, ale je to vlastně totéž. Jen Turci, na rozdíl od Řeků, nepoužívají maso vepřové, ale to i Řekové použijí spíše výjimečně.
14. 7. 2021 01:35
Vážení přátelé Paul Sulc, hosta a marcik, všichni se mýlíte, protože gyros a kebab jedno jsou. Rozdíl je v použitém masu a možná i v koření, ale ani jeden není z mletého masa . Obojí jsem ochutnala v originále - v Řecku i Turecku. Chutí jsou velmi podobné, jsou z plátků masa, marinované s kořením a napíchnuté na jehle do tvaru kužele, točící se ve vzpřímené poloze u grilu. Liší se masem . V Turecku je islám, nejedí vepřové a kebab pečou ze skopového masa, pro turisty z kuřecího. V Řecku grilují gyros z vepřového. Oba, kebab i gyros mají stejný původ v Turecku. Kebab vznikl v Turecku někdy koncem 19.století. Když v roce 1923 byla vyhlášena Turecká republika, vyhnali Turci miliony Řeků, žijících převážně na pobřeží a ti si sebou odvezli recept na kebab. Lehce ho upravili , přejmenovali a proslavili po celém světě.
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !
To, s čím jste si to spletli se jmenuje shish kebab. Jsou to šišky z mletého masa, napíchnuté na špejli a ogrilované naležato na grilu. Je úplně jedno, jak se co jmenuje, hlavně že je to dobré !
22. 7. 2020 06:52
Nádhera, úplně jsem se zasnila Letos Řecko nebude, ale tohle určitě vyzkouším
23. 9. 2016 12:17
Konecne, konecne recept,kde jsou vyjmenovana koreni a ne jen "koreni na gyros", to je spise od nejakych dementu, kteri vari jen s polotovaru. Copak Rekove uzivaji "koreni na gyros"? Urcite ne. Takze dik za poradny recept.
8. 3. 2015 18:39
Danca:Dančo, tak to jsem ráda, že všechno dopadlo nad očekávání
7. 3. 2015 18:19
Dnes jsme měli tohle skvělé jídlo k obědu a rodinka si jen mlaskala. Gyros občas dělám, ale pita byla moje premiéra. Podle ohlasů dopadla nad očekávání dobře, takže se jí už nebudu bát!
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!
Andrejko, moc děkuju za inspiraci a za "popostrčení" ohledně toho arabského chleba!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzená polévka s hráškem a cibulí
Přidáno před 1 hodinou
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 5 hodinami
Slaný koláč s vinnou klobásou
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 20 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 44 minutami
Květáková polévka s kedlubnou
Smirny uvařila před 48 minutami
Bramborové lupínky
janatka uvařila před 53 minutami
"Bramborový placky se škvarkama"
janatka uvařila před 56 minutami
Pohanková polévka s houbami a klobásou
Iveta. uvařila před 1 hodinou
Zelný salát do zásoby
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Veselé jednohubky
Fitulka uvařil před 1 hodinou
Sebevrahova kuřecí játra
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Bramborové růžičky
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Koláče z majonézy
janatka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční trhy v Praze provětrají peněženku: Langoš za 160 Kč, perníčky stojí 250 Kč a marcipán je za 300 Kč
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Pavla Kosinera se povedou hned napoprvé
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: kuřecí nudličky gyros, tzatziky gyros salát gyros salát gyros pita gyros gyros pita gyros salát recept řecké recepty gyros pita recept těsto na gyros gyros v pita chlebu recept na pita chleba řecky řecký kebab ořezávané maso tsaciki co je to gyros placka na recky gyros domaci gyros v pite salát tzatziki řecke placky
Suroviny: maso vepřové, koření oregáno, tymián, rozmarýn, paprika sušená sladká, chilli, římský kmín mletý, česnek sušený, cibule, olej, sůl, okurka salátová, jogurt řecký, kopr, máta, česnek, pepř, sůl, olej olivový, okurka salátová, rajče, paprika čerstvá červená, cibule červená, sýr feta, koření oregáno sušené, ocet vinný, olej olivový, mouka hladká, voda, cukr, sůl, droždí sušené
Řecké menu - gyros, tzatziki, řecký salát, pita
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8xY3
34 názorů