Arabský pita chléb

aisha Kuchařka: aisha

Slané pečivo 47 názorů

Suroviny

1 kg hladke mouky
0,5 l vlazne vody
1 lzice suseneho drozdi (10 g)
1 - 2 lzicky soli
2 lzice olivoveho oleje
0,5 lzicky cukru
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosijeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, které nelepí, dobře se s ním pracuje. Těsto ze všech stran i nádobu na kynutí ručně vymažeme trochou oleje, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout.

  2. Z vykynutého těsta si utvoříme malé bochánky (z 1 kg mouky jich mám 16 ks). Já osobně těsto opatrně vyklopím na pracovní plochu, rukou uchopím část těsta a mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek, který ukroutím, zarovnám na bochánek a položím na plátno. Takto udělám všech 16 ks a přikryji druhým kusem plátna. Nechám 10 minut odpočívat.

  3. Poté si každý kousek rozválíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Začínáme u toho bochánku, který jsme udělali jako první. Mouky na posypání pracovní desky není třeba, těsto nelepí.

  4. Remosku rozpálíme na vysokou teplotu. Položíme ji na plotýnku, kterou také zapneme, ovšem na minimum. Každou placku, začneme u té, kterou jsme rozváleli jako první, v ní zprudka (1 - 2 minuty) dozlatova upečeme (neobracíme). Při pečení se placka nafoukne. Vyndáme a necháme vychladnout. Na placku netlačíme, splaskne sama.

  5. Je možné upéct v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme max. 2 minuty.

Poznámka

Arabsky chleb muzeme dale plnit napr. gyrosem nebo jinou masovou smesi, salaty a dresinky.

Chleb je mozne skladovat v mraznicce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 324 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Arabský pita chléb

  • janulle janulle

    Před chvílí dopečeno. Nafoukly se všechny a uvnitř vznikla krásná kapsa. Nevěřila jsem,že se to tak pěkně povede. Dělala jsem z poloviční várky, na 500g mouky jsem dala 20g čerstvých kvasnic.Vzniklo 8 kousků asi po 100g. Pekla jsem na 230°C na mřížce 5 minut. Super:yes:Posílám bod a ukládám. Dnes bude na večeři:-K

    Odpovědět

  • Petra Petra (neregistrovaný)

    Tak pita vyzkoušena :)upečená jen z hladke mouky a místo sušeného jsem dala půl kostky normálního droždí.. Nenafoukly se!Ale to mi nevadinechtela jsem je ničím plnit.
    Muž Pochází z Řecka a chléb jsem upekla právě k řeckým chuťovkám a sklidil velký úspěch.

    Odpovědět

  • veverka amanda veverka amanda

    včera jsem vyzkoušela - výborný recept - moc hezky se chlebíky povedly a chutnají skvěle, dávám bodík <3<3<3

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Daranea: To bude zřejmě tou celozrnnou moukou. Taky ji nekdy pridavam a placky se tak nenafouknou jako pouze u hl.mouky. Diky za vyzkoušení...;-)

    Odpovědět

  • Daranea Daranea

    Tak jsem pekla, dala jsem více celozrnné mouky a ani jedna placka se nenafoukla, ale protože mi to bylo jedno, nechtěla jsem je ničím plnit, tak jsem byla spokojená. S těstem se mi moc hezky pracovalo a výsledek je vynikající :-p

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    miska: Ten horky plech je v poradku, musi byt opravdu hodne teply. Nekdo pece i na mrizce. Mozna bych zkusila malicko zvysit teplotu na 230, cimz by se oteviranim trouby teplota snizila tak na tech 210 - 220 stupnu a pracovat opravdu rychle. A zkuste do testa pridat o krapet vice vody, tak 20 ml, testo bude pruznejsi a pri valeni ho nechat trochu vyssi...:-K:-K

    Odpovědět

  • miska miska(neregistrovaná)

    aisha: Díky za odpověď!
    V troubě, asi na 220°, nic jiného na pečení nemám:) Nemohlo by to být tím, že jsem placky dávala na úplně horký plech a že se třeba trouba tím přendáváním plechů atd. vychladila? Pita je údajně citlivá na to, aby se pekla opravdu v horku. Co myslíte? Díky m.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    miska: To me mrzi, vubec netusim, cim by to mohlo byt..ja pecu dost casto, obcas se mi nejaka ta placka nenafoukne, ale spise se vsechny povedou. Jak jste placky pekla? V troube nebo remosce?

    Odpovědět

  • miska miska(neregistrovaná)

    Postupovala jsem přesně podle receptu, ale ani jedna placka se nenafoukla - čím to? Když se překrojí, není uvnitř ani náznak, že by se uprostřed chtěla udělat dutina. Jinak těsto pěkne vykynulo, dá se to takhle jíst, i je to trochu tužší, než jsem jedla v Izraeli od domorodců. Poradí někdo, co dělám špatně? dík

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    aisha: děkuji

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Nadja: Tak to jsem nikdy nezkousela..zamrazuji pouze hotovy chleb.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    aisha: zkoušela jsi zamrazit těsto před pečením - jednotlivé bochánky nebo už rozválené placky :-?

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    magdalenka: To se obcas stane kazdemu, mne take. Cim to muze byt, netusim. Ptala jsem se mistnich a pry je normalni, kdyz se to nekdy stane :-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    aisha:Ahoj, včera som zas piekla. Mala som 15 ks, z toho 2 kusy sa mi nenafúkli. Postup výroby - logicky - som mala rovnaký. Len ma zaujíma, prečo asi? Stáva sa to aj iným? Dík.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    chocolate: Moc dekuji..:-K

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: pita chleba pita chleb chléb pita recept recept na pita chleba pita chleb recept pita chleba recept chléb pita recept na chléb pita recept pita domaci arabsky chleb pita chleba bez droždí čím naplnit pita chléb recept na pita chléb pita pita chleba s česnekem pita chléb bez droždí arabské recepty pita recept recepty pita chléb recept pita chleba

Zapomněl/a jsem heslo