Hruškový kompot zaváříme podle receptů našich babiček. Hrušky obvykle loupeme a postaráme se, aby nezhnědly
Hrušky jsou výtečným a žádaným ovocem, které dozrává na našich zahradách. Pokud se urodí, tak plody některých odrůd potřebujeme rychle zpracovat, aby se nezačaly kazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hruškový kompot
Na kompot jsou vhodné sladké a dobře vyzrálé hrušky, které jsou ale dosud pevné a kvalitní. Změklé a přezrálé ovoce raději zpracujeme jiným způsobem, např. na hrušková povidla.
- Připravíme si čisté zavařovací sklenice a víčka - nejlépe se uzavírají šroubovací.
- Hrušky dobře omyjeme, obvykle je oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince.
- Pokud si přejeme, aby hrušky zůstaly světlé, namočíme je ve vodě s trochou kyseliny citronové nebo s citronovou šťávou.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, hrušky v ní krátce blanšírujeme a poté hned ochladíme ve studené vodě. Ovoce si pak lépe uchová svoje aroma.
- Hrušky necháme okapat na sítu a pak je naskládáme do zavařovacích sklenic, vnitřní stranou je rovnáme dolů.
- Narovnáme je do výšky asi 2 cm pod okraj sklenic.
- V hrnci svaříme vodu s cukrem, mírný var by měl trvat asi 5 minut.
- Pro chuť můžeme přidat např. hřebíček (koření) nebo kousek skořice.
- Množství cukru volíme podle sladkosti plodů a jednotlivých receptů.
- Cukrovou vodou zalijeme ovoce ve sklenicích tak, aby bylo úplně ponořené.
- K zalévání vodou používáme nálevku, okraje sklenic pak zůstanou čisté. Pokud je pokapeme, musíme je očistit.
- Sklenice hned uzavřeme a sterilujeme přibližně 25 minut. Délku sterilace upravíme podle tvrdosti ovoce.
Hrušky lze zavařit velmi jednoduše, ani je nemusíme loupat, jak nám ukáže následující video. Tento postup (bez loupání) je vhodný, pokud hrušky mají chutné a jemné slupky. Naopak pevné a hrubé slupky raději oloupeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Josef Maršálek vylepšil italský „mafiánský“ koláč o hrušky: Je extrémně šťavnatý a intenzivně voní čokoládou s ořechy, říká cukrář
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Komentáře