Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Toprecepty.cz

Křížaly jsou plátky sušeného ovoce, nejčastěji jablek nebo hrušek. Během sezony se jedná o dobrou možnost, jak trvanlivě uchovat ovoce s jeho přirozenou chutí.

Na křížaly potřebujeme správně zralé ovoce. Ovoce může být i padané, jen nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Moučnatým jablkům se vyhneme, křížaly z nich nejsou kvalitní. Také přezrálé hrušky zpracujeme raději na povidla než na křížaly.

Jak křížaly připravíme

  • Ovoce omyjeme, odkrájíme natlučené části, odstraníme jádřince. Můžeme je rozčtvrtit.
  • Pak je nakrájíme i se slupkou na plátky asi 3 mm (maximálně 5 mm) silné.
  • Plátky rozložíme jeden vedle druhého na tácek, pečicí papír nebo plátýnko.
  • Aby neztmavly, můžeme je pokapat citronovou šťávou.

Sušení

Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…

Jak křížaly sušíme

  • Dříve se plátky jablek sušily na slunci, v obecních sušárnách nebo nad kamny. Křížaly můžeme sušit na radiátorech, v troubě s ventilátorem nebo v sušičce.
  • Začínáme sušit na nejnižší teplotu 50–60 °C. Když plátky zavadnou, zvýšíme teplotu na 70 °C.
  • Po hodině až dvou plátky otočíme a dosušíme při 60 °C za občasného otáčení nebo promíchání.
  • Celkově trvá sušení přibližně 6–8 hodin.
  • Správně usušené křížaly se nelámou, ani z nich při ohnutí nevytéká šťáva. Málo usušené plody mají tendenci plesnivět, na to musíme být opatrní.
  • Sušené ovoce po zchladnutí uložíme.
  • Křížaly uchováme nejlépe ve sklenicích s víčkem v chladnější místnosti (spíž, komora, suchý sklep) a občas je kontrolujeme. Správně usušené a uskladněné vydrží beze změny i několik let.

Jak křížaly využijeme

Některé tipy na využití sušeného ovoce:

Dalším šikovným využitím čerstvých jablek je zpracování do směsi na pečený čaj.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Marie