Hrušky jsou hned po jablkách nejoblíbenější podzimní ovoce. Mají pestré využití - od moučníků po pálenku
Hrušní existuje asi 1500 druhů, ale pěstuje se jich jen několik desítek s vyššími výnosy. Hrušky díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou ceněným ovocem pro redukční diety. mají mnoho draslíku, působí proto močopudně. Syrové jsou hůře stravitelné, vařené již lépe. Obsahují málo sodíku a chlóru, proto se dobře uplatňují v neslaných dietách. Jsou též doporučovány při chorobách krevního oběhu, ledvinových chorobách. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Vitaminů obsahují poměrně málo, přesto jsou pro zdraví prospěšné.
Hrušky se dělí podle odrůd a doby dozrávání na letní, podzimní a zimní, přičemž ty zimní jsou nejvíc trvanlivé, ale nevydrží tolik, co jablka. Letní a podzimní odrůdy pro skladování sklízíme před plnou zralostí (tzv, podtržené), během krátké doby dozrají.
Jak hrušky skladujeme?
Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které naopak sklízíme plně dozrálé, jinak nedozrají a vadnou. Zimní odrůdy při skladování snesou až -1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost.
Jak hrušky zakonzervujeme?
Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijeme na moučníky, dezerty a padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Takovou dřeň můžeme i zamrazit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno před 14 hodinami

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno 2. 7. 2022 09:51

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno 2. 7. 2022 09:33

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno 2. 7. 2022 08:42

Grilovaný rumpsteak v marinádě
Přidáno 2. 7. 2022 08:16

Jednoduchý čokoládový dort s višněmi
Přidáno 1. 7. 2022 12:17
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.