Jak připravit pastovaný med: Jednoduchým postupem získáte lahodnou pochoutku
Květový včelí med v tekutém stavu začne po určité době krystalizovat. Pomocí nástrojů se proces krystalizace urychlí nebo zastaví a vzniknou velice jemná zrnka, která udrží med hustý, ale přitom dobře roztíratelný.
Pastováním změníme strukturu květového včelího medu. Ten obsahuje drobné krystalky, které při konzumaci necítíme. Jejich růstu uměle zabráníme tím, že med upravíme, aby dále nekrystalizoval a tím "necukernatěl". Jak na to?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vyrábí pastovaný med
Pastovaný, pastový nebo šlehaný med neobsahuje žádné umělé přísady:
- Med pastujeme, až když vidíme, že se jeho barva začíná zakalovat - tak podchytíme začátek cukernatění.
- Med se pozvolna míchá dlouhou lžicí nebo vařečkou, čímž se zabrání krystalizaci. Získává hustou světlou konzistenci.
- Med se míchá i 3x denně po několik minut 3–6 dní. Tímto způsobem se může pastovat i rozehřátý med, který již zkrystalizoval.
Využití pastovaného medu
Kromě pravého medu si můžeme vyrobit med z různých rostlin. Ve videu můžete zhlédnout výrobu pampeliškového medu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí léčba medem podle našich babiček: Na kašel pomáhá med s cibulí, na imunitu kořeněný medový sirup se zázvorem
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře