Potřebujete snížit příjem kalorií a chcete jíst zdravě? Pomůže vám s tím horkovzdušná fritéza
9. 1. 2022 Domácnost
Držíte dietu a máte chuť na hranolky nebo smažený řízek? Už si nemusíte nic odříkat, stačí jen oblíbené menu trochu odlehčit. A díky horkovzdušné fritéze to nebude žádný problém. Připravíte v ní většinu pokrmů a nemusíte přitom použít ani gram tuku.
Jak to funguje?
V horkovzdušné fritéze cirkuluje horký vzduch shora dolů a zpět přes vnitřní stěny nádoby. Zajišťuje se tak dokonalý rozvod tepla. Zjednodušeně řečeno se jedná o techniku vaření, která vám umožní smažit, grilovat a opékat pokrmy bez tuku nebo jen s trochou oleje.
Mohlo by vás zajímat
Příprava jídla (ne)trvá déle
Zdánlivou nevýhodou je skutečnost, že vařením v horkovzdušné fritéze strávíte dvakrát až třikrát delší dobu než klasickým smažením. Opravdu je to ale nevýhoda pouze zdánlivá. Když totiž připočtete k době, kterou potřebujete na smažení řízků, ještě čekání na to, než se olej rozpálí, než vychladne, úklid mastných ploch a mytí pánve či fritézy a likvidaci oleje (která by měla být ekologická, tzn. že byste ho měli nalít do plastové nádoby a odnést do kontejneru na tuky nebo do sběrného dvora), tak se dostanete na daleko větší časový údaj, než potřebujete na přípravu jídla v horkovzdušné fritéze a k jejímu čištění. Zvláště když ji z větší části můžete umýt v myčce.
Fritování v oleji kontra horkovzdušná úprava
Je pravda, že jídlo smažené v oleji má jinou chuť než to, které je připravené v horkovzdušné fritéze. To ale rozhodně neznamená, že není dobré. Je nejen chutné, ale i snáze stravitelné, takže vám neleží celý den v žaludku. Je to díky tomu, že horkovzdušná fritéza má nepřilnavý povrch, takže nemusíte používat při přípravě jídel žádný tuk. Pro vylepšení chuti stačí na pokrm kápnout trochu oleje. Ještě úpornější je použít olej ve spreji.
Příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze přináší ještě další čtyři benefity:
- nemusíte bojovat se zápachem z přepáleného oleje
- nemusíte pracně drhnout mastné dlaždičky
- snížíte nebezpečí úrazu a požáru
- jídlo si bez rizika připraví samy i větší děti
Mohlo by vás zajímat
Jak velkou fritézu potřebujete?
Fritéza s kapacitou 1,5 až 3 litry je nejvhodnější pro přípravu jídel pro jednu až dvě osoby. Čtyřčlenná rodina by si měla pořídit model, který má objem alespoň čtyři a více litrů. Přesto však musíte počítat s tím, že někdy budete jídlo připravovat ve více dávkách.
Na nákup vám bude stačit tisícovka
Nejmenší fritézy mají objem 1,5 litrů a pořídíte je do tisícovky. Ceny větších modelů s objemem kolem 3 litrů se pohybují mezi 1000 až 1500 korun. Fritézy s objemem přibližně 4 litry stojí 1500 až 2000 korun. Větší než 5 litrů od 2500 do 3000 korun. Ty dražší mají většinou ještě větší objem, až 10 litrů, a často jsou kombinované, např. s grilem. Ceny se odvíjejí také od toho, kterými funkcemi je přístroj vybaven. Většinou si připlatíte za časovač, udržování teploty, rychlejší proudění vzduchu, čímž se zkrátí doba přípravy, nebo automatické nastavení doby a teploty vaření.
Co všechno v ní připravíte?
Dá se říci, že se můžete inspirovat kterýmkoli receptem. V horkovzdušné fritéze uděláte drůbež, maso, zeleninu i brambory na jakýkoli způsob. Kromě slaných jídel můžete horkovzdušnou fritézu využít i k přípravě sladkých dezertů, například na vdolečky, sušenky či koláče. Horkovzdušná fritéza si poradí také s předsmaženými mraženými potravinami, jako jsou rybí filé, pizza nebo hranolky. A příjemné je, že tento přístroj můžete použít i k ohřevu, takže už nemusíte mít doma mikrovlnku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
Smažená jídla se těší oblibě. Mohou být i zdravější, než se zdá
Co dělat, když se v kuchyni říznete nebo spálíte? Pomoci může česnek, citron i vanilka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 1 hodinou
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16