Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Zdroj: Iva Trhoňová

Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech myslitelných chutí, býváme často přesyceni. Alespoň my u nás doma, a tak nám volím co nejjednodušší jídla a samozřejmě i pečivo. Pizzu máme rádi ve všech jejích podobách, ale právě ta „nahá“ jednoduchá se do povánočního období výborně hodí. Stačí připravit jednoduché těsto, použít na něj co nejméně příchutí, chvilka kynutí, pak upéct a můžete svolávat rodinu ke stolu!

Když pekařka promluví...

Pizza scondita je prostá, prapůvodní pizza, které se pro jeji obnaženost a jednoduchost přezdívá také „nahá“ pizza. Potřená olejem bez jakékoliv příchutě nebo olejem s rozetřeným česnekem, může být posypaná krájenou cibulí, bylinkami a kdo má rád, posype si ji strouhaným sýrem. Zkrátka, hlavně jednoduše! Pizzu scondito jsem viděla i pod názvem pizza brot. Tak ji nabízejí i v některých českých pizzeriích. V Toskánsku se podle portálu Quimaremmatoscana.it pro změnu pizza pouze s bylinkami nazývá ciaccino.

Co budete na přípravu nahé pizzy potřebovat? Na těsto: 150-180 g vody, 300 g hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, 4-5 g čerstvého droždí. Na potření a posyp před pečením: dobrý olivový olej, sekané čerstvé bylinky nebo alespoň bylinky sušené (oregano či bazalku), drobně krájené čerstvé rajče, naložené sušené rajčátko nebo čerstvou cibuli, popř. několik stroužků česneku, strouhaný sýr na posyp.

Jak postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháte droždí, přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto, které necháte asi hodinu kynout. Pak rozválíte na celý plech tenkou placku, kterou potřete olivovým olejem s rozetřeným česnekem, posypete sekanými bylinkami a po 15-30 minutách kynutí dáte upéct do vyhřáté trouby. V závěru pečení můžete pizzu sypnout strouhaným sýrem. Pizzu můžete ochutit čímkoliv - bylinkami, oblíbeným kořením, sekaným česnekem nebo cibulí, různými sýry... Důležité je, aby spolu použité suroviny chuťově ladily a nebylo jich zbytečně mnoho. I zde totiž platí, že méně znamená někdy více.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

bofinka

6. 1. 2022 09:21

:-K

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více