Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Getulio Moraes Unsplash

Požáry během vánočních svátků nebo na Silvestra nejsou v domácnostech žádnou výjimkou. Ale pokud si myslíte, že za ně mohou pouze zapálené svíčky nebo nevhodně použitá pyrotechnika, mýlíte se. Místem, kde často začne hořet, je také kuchyň. Přečtěte si, na co byste si měli dát při vaření zvýšený pozor. Byla by škoda, kdyby kvůli chvilce nepozornosti začalo hořet i u vás doma.

Proč si dávat větší pozor zrovna o Vánocích?

Dodržovat v kuchyni protipožární preventivní opatření je samozřejmé nutné po celý rok. V souvislosti s blížícími se vánočními svátky býváme však roztržitější, snažíme se zvládnout přípravu několika jídel najednou. Tím pádem jsme také více unavení než jindy a naše ostražitost klesá. Všechny možné zdroje požáru v kuchyni se samozřejmě odstranit nedají, ale jeho rizika lze minimalizovat. Stačí jen myslet na prevenci a dodržovat tyto tipy.

Vyčistěte spotřebiče

Udržujte spotřebiče servisované, čisté a v dobrém stavu. Nezapomínejte z toustovače po použití vysypat drobky, dbejte na to, aby v mikrovlnce nebyly po stěnách částečky jídla a několikrát ročně čistěte troubu. Spotřebič, který nefunguje, nebo se „chová divně“, odpojte ze sítě a dejte opravit, nebo si pořiďte nový.

S plynem zacházejte opatrně

Obzvláštní opatrnost vyžadují plynové hořáky, případně plynová trouba. Přece jen se jedná o manipulaci s otevřeným ohněm. Takže byste měli při obsluze těchto spotřebičů přesně dodržovat pokyny výrobce. Nezapomínejte, že při pečení v troubě plynového sporáku se přehřívá i jeho horní deska a radši na ní nenechávejte hořlavé předměty, i když jsou hořáky vypnuté.

Utěrky a chňapky dejte co nejdál od varné desky

Papírové i textilní utěrky a držáky na hrnce byste měli odkládat co nejdál od varné desky. Stačí chvilka nepozornosti a zvláště od plamene plynového hořáku se snadno vznítí utěrka či chňapka. Platí to však obecně pro všechny typy varných desek a sporáků. Mohli byste totiž omylem nechat zapnutý hořák, a pak už stačí jen chvilka a hořlavé předměty položené blízko něj se začnou hořet.

Pozor na kov i pečicí papír

To, že kovové předměty do mikrovlnky nepatří, je snad už dodatečně známé. Tento zákaz se však vztahuje také na různě zlacené či postříbřené misky a talíře. A v tom už často tak obezřetní nejsme. Ale i takto zdobené nádobí může vyvolat při použití v mikrovlnné troubě jiskření a v lepším případě ji jen nevratně poškodit. Opatrnost však vyžaduje i používání pečicího papíru. Měli byste jeho velikost upravit přesně podle plechu nebo formy, aby papír nepřesahoval přes okraje. A samozřejmě platí, že je lepší kupovat kvalitní výrobky, které bezpečně odolají teplotě alespoň 220 stupňů Celsia. Případně zkontrolujte maximální teplotu použití uvedenou na obalu výrobku.

Varnou desku udržujte v čistotě

Nebezpečné jsou horký olej nebo tuk, které mohou přetéct nebo vystříknout z pánve a způsobit požár. Rozpálený tuk se může vznítit také v případě, že do něj dáte zmrazenou potravinu obalenou krystalky ledu. Rozlité tekutiny na varné desce ihned utřete a nikdy nevařte na špinavém sporáku. Usazený tuk kolem hořáků či v různých prolisech jejich povrchu je totiž také hořlavý. Pamatujte si, že čistá kamna jsou kamna bez ohně.

Než začnete telefonovat, hořáky radši vypněte

Během přípravy jídla nejsou rizikovými faktory jen pohozené utěrky nebo přepálený tuk a vaše nepozornost. Protipožární opatření se týká i vašeho oděvu i účesu. Před tím, než začnete  vařit, si vždy vyhrňte rukávy a svažte dlouhé vlasy do uzlu. Během vaření a pečení z kuchyně pokud možno neodcházejte. V žádném případě nekombinujte činnosti. Znamená to, že se nebudete pouštět do úklidu vedlejší místnosti ani telefonovat s kamarádkou. V takových případech sporák raději nejdříve vypněte, protože jakmile upoutá vaši pozornost něco jiného,  snadno zapomenete, že máte jídlo na kamnech.

Co dělat, když přesto začne hořet?

Základem je, že byste měli mít doma pro jistotu alespoň hasicí deku. Jedná se o investici v řádu pár stokorun, nezabere skoro žádný prostor a přitom může zabránit docela velkému průšvihu. Hodí se vám nejen v případě, že vám se vznítí třeba olej na pánvi, ale i tehdy, když začne hořet utěrka nebo třeba adventní věnec. Pokud však nebudete mít při ruce hasicí deku, vznícený tuk při vaření uhasíte pomocí pokličky, plechu na pečení nebo mokré utěrky či ručníku. Důležité však je odhadnout rozsah požáru, a pokud se ho nepodaří ihned zlikvidovat pomocí těchto metod, je lepší neotálet a radši zavolat hasiče.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více