Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se zbavit mastnoty na dlaždičkách a kuchyňské lince? Pomůže jedlá soda i citron
Zdroj: Freepik

Ať se snažíte sebevíc, mastnému povlaku na kuchyňských skříňkách a dlaždičkách se prostě nevyhnete. A přitom čištění těchto ploch není nic zábavného. Mastnota je většinou urputný soupeř a často odolá i těm nejagresivnějším chemickým čistidlům. Co takhle si vyrobit přípravek sami? Uvidíte, že s jeho účinností budete spokojeni.

Vyzkoušejte bílý ocet a horkou vodu

Nejdříve každý přípravek na daném povrchu vyzkoušejte na místě, které není vidět, abyste si byli jisti, že nedojde k poškození. Žádný z těchto prostředků rozhodně nepoužívejte na skříňky s lesklým povrchem. Začít můžete octovou klasikou. Bílý ocet je díky své kyselosti přírodní čisticí prostředek s vynikajícími odmašťovacími vlastnostmi. Do nádoby nalijte vodu a smíchejte ji s octem v poměru 1 : 1. Pak směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Roztok nastříkejte na kuchyňské skříňky či dlaždičky a nechte 10 minut působit. Pak povrchy důkladně otřete vlhkým měkkým hadříkem.

Na odolné skvrny použijte ocet a sůl

Je pravděpodobné, že z dlaždiček mastnota jen tak nezmizí. Budete proto potřebovat něco účinnějšího, než je jen ocet s vodou. Můžete si vyrobit hustou pastu z octa a soli. S tou pak pomocí jemného kartáčku vydrhněte mastné fleky. Povrch otřete namočeným hadrem a vysušte.

Jak na spáry?

Spárovací hmota je kapitolou sama pro sebe. Mastnotě se tam vyloženě daří. V tomto případě vám pomůže následující postup. Spáry nejdříve „vygumujte“ novou gumou na tužky, která bude odpovídat šířce spár. Potom je vydrhněte kartáčkem a pastou na zuby, která obsahuje prostředek na bělení zubů. Na závěr spáry potřete vatou namočenou v přípravku, který vznikne smícháním boraxu, jedlé sody a vody v poměru 1 : 2 : 1. Na silně znečištěné spáry můžete vatu připevnit lepicí páskou. Pastu nechte působit alespoň 3 hodiny a vše potom důkladně umyjte.

Zabiják mastnoty: jedlá soda s citronem

Jedlá soda a citron jsou známými pomocníky při úklidu v domácnosti. Poradí si také s mastným povlakem v kuchyni. Smíchejte teplou vodu a jedlou sodu v poměru 2 : 1. Do směsi přidejte šťávu z celého citronu. Roztok nalijte do lahve s rozprašovačem a nastříkejte na mastný povrch. Nechte působit 5 minut a pak vše otřete měkkou houbičkou. Opakujte tak dlouho, dokud mastnotu neodstraníte. Vše pak utřete do sucha.

Dřevená dvířka ošetřete

Dřevěným skříňkám byste měli po čištění věnovat trochu víc pozornosti a ošetřit je přípravkem na dřevo, abyste zabránili jeho vysychání. Výhodou také je, že přípravky s včelím voskem odpuzují mastnotu.

Myslete na prevenci

Abyste zabránili usazování mastnoty v kuchyni, udržujte ji čistou a otírejte všechny povrchy každý týden. Stačí použít měkký hadřík a univerzální odmašťovač. Získáte ho tak, že v lahvi s rozprašovačem smícháte 1 šálek technického lihu, 1 šálek vody a 1 polévkovou lžíci bílého octa. Pak už jen stačí povrch postříkat a do sucha utřít.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více