Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celoročně oblíbené sušenky lehce upečete doma. Hravě zvládnete i máslové

Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů.

Sice je na trhu veliké množství různých sušenek, ale ty domácí mají výhodu, že si pohlídáme, jaké použijeme ingredience a v jaké kvalitě, také máme větší radost z vlastnoručně upečeného výrobku a provoněnou domácnost. Různé sušenky jsou známé všude po světě a nejoblíbenější jsou máslové.

Z čeho sušenky vytvoříme?

Většina sušenek je jednoduchá na výrobu. Spojíme tuk (nejraději máslo), hladkou mouku (aby byly jemné) a cukr, sladidlo nebo med, někdy přidáme žloutky nebo vejce. Můžeme je ochutit kořením (např. vanilka, skořice, anýz), citrusovou kůrou, oříšky nebo mandlemi, kokosem, kakaem, čokoládou, sušeným ovocem apod. Křehkost sušenek zvýšíme přidáním bramborového nebo kukuřičného škrobu. Nakypřit je můžeme špetkou kypřicího prášku do pečiva nebo sody. Některé sušenky jsou hodně tučné a sladké, ale i mnohem dietnější druhy bývají velmi chutné. A nemusíme tvořit jen sladké sušenky, oblíbené jsou i slané s podílem sýra, okořeněné mletou paprikou, kmínem atd.

Jak je vytvarujeme a upečeme

Sušenky mají plochý tvar, můžeme je vykrajovat formičkami, razítky nebo rádlem z rozváleného plátu těsta anebo jednoduše jen z kousku těsta vytvoříme placičku ve tvaru kruhu. Drobnější a tenčí tvary se lépe upečou, jsou chutnější i vzhlednější. Před pečením je můžeme potřít vejcem a ozdobit nasekanými oříšky nebo mandlemi, rozinkami, kandovaným ovocem apod. Pečeme v předehřáté troubě a měly by se péct při teplotě alespoň 170 °C, aby pečivo bylo trvanlivé. Po upečení je můžeme ještě polévat polevami a slepovat džemem nebo krémy.

Máslové sušenky

Vůně a chuť másla je nenahraditelná. V úspornějších těstech ale můžeme část másla nahradit kvalitním margarínem na pečení nebo tvarohem, jogurtem, mlékem apod.

Vločkové sušenky

Pokud nechceme mít sušenky jen z bílé mouky, máme možnost část nahradit např. ovesnými vločkami, ať už celými nebo mletými. Tip: když vločky před přípravou těsta nasucho opražíte, budou chutnat jako ořechy.

Zdravé sušenky

I sušenky mohou být zdravé. Stačí bílý cukr nahradit medem (ale pozor, rád se připaluje) nebo sladidlem, bílou mouku některou celozrnnou nebo bezlepkovou (zde ale pozor na soudržnost těsta), tuk mletými oříšky, mandlemi, mákem, rostlinným máslem apod. Vláčnost může dodat strouhaná zelenina (mrkev, řepa)

Slané sušenky

Vynechte cukr, můžete přidat jemný tvaroh nebo strouhaný sýr a upečte slané sušenky. Jsou mnohdy vítanější než ty sladké. Můžete je spojovat slanými pomazánkami nebo podávat se zeleninovými dipy.

Sušenky vydrží dlouho v plechové nebo plastové krabici a máme je tak po ruce, i když přijdou nečekaní hosté.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům