Knedlík jedině z ubrousku: Uvařte si slavný Pálffyho knedlík podle receptu od „Sandtnerky“
3. 2. 2022 Vaření
Vypadá trochu jako knedlík karlovarský nebo bavorský, ten Pálffyho je ale ještě dokonalejší. Vylepšují ho totiž kostičky uzeného masa. Vynikající je se šípkovou i se zelím, aspoň tak jej doporučují ve známém filmu Slavnosti sněženek. Hlavní požadavek, aby byl knedlík vařený v ubrousku, splňuje.
Knedlíkový zázrak
O Pálffyho knedlíku by se dalo říct, že je jakýmsi klenotem mezi knedlíky. Má hodně blízko ke knedlíku houskovému, který je proti němu ale možná až příliš obyčejný. Co do luxusnosti je mu víc podobný knedlík karlovarský, Pálffyho knedlík je ovšem náročnější na přípravu. I jeho hlavní ingrediencí jsou housky, ještě lepší chuti a konzistence knedlíku ale dosáhnete pomocí francouzských máslových briošek. Případně se dá použít i bílý chléb. Na rozdíl od karlovarského se do Pálffyho knedlíku dává obvykle celé vejce. Nepatří do něj sice kypřicí prášek ani droždí jako do kynutého houskového, přesto je nádherně jemný a až překvapivě nadýchaný. Jeho tajemství se neukrývá v žádné tajné ingredienci, ale ve speciálním způsobu přípravy. Knedlík se totiž nevaří normálně ve vodě, ale zabalený v ubrousku a to poměrně dlouho, až celou hodinu. Čas, který jeho přípravě věnujete, se ale určitě vyplatí. Navíc díky vaření v ubrousku máte větší jistotu, že vám knedlík ve vodě vydrží pohromadě. A ještě jedna vychytávka dělá z Pálffyho knedlíku výjimečnou delikatesu – uvařený knedlík se totiž závěrem zalije rozehřátým máslem, které mu dodává lahodnou chuť a vůni, a aby toho nebylo málo, ještě se posype na másle dozlatova osmaženou strouhankou, díky níž je i krásně křupavý. Strouhanku je možné navíc vylepšit nasekanými lístky čerstvé petrželky a trochou nastrouhané kůry z bio citronu.
Mohlo by vás zajímat
Knedlík se šlechtickým původem?
Původ Pálffyho knedlíku je zahalen tajemstvím. Zřejmě se k nám dostal stejně jako karlovarský z vídeňské kuchyně, pod názvem Palffy-Knödel se totiž vyskytuje rovněž v rakouských kuchařkách, kde jej doporučují i do polévek. Zřejmě šlo o jeden z mnoha receptů proslulé vídeňské kuchyně. Stejně jak výjimečný je knedlík, tak honosné je i jeho jméno. Vděčí za něj významnému uherskému šlechtickému rodu Pálffyů, který je nám možná povědomý z názvů některých památek, hlavně v Bratislavě a ve Vídni ale i v Praze. Na mnoha místech se uvádí, že je prý knedlík pojmenován konkrétně po jednom z příslušníků tohoto rodu – po Jánu Františku Pálffym z Erdödu, který žil v letech 1829-1908. Nejvíc se proslavil jako poslední majitel Bojnického zámku, neboť původně zchátralý zámek nechal zrekonstruovat a umístil do něj svou rozsáhlou sbírku umění. To, zda stejně jako umělecká díla miloval i knedlíky, není známo. Pravděpodobnější je, že jej asi vymyslel jeho kuchař, nebo možná kuchař některého jiného hraběte z rodu Pálffyů. Protože byl ale tento rod v Evropě velice významný, recept se zřejmě nějak rozkřikl a byl spojen právě s Pálffyi. Pokud se vám při zmínce o Pálffyho knedlíku vybavil knedlík pajfálský, můžeme vás ujistit, že nejde o žádnou další zvláštnost, ale přesně o tentýž knedlík. Slovo pajfálský je pak pravděpodobně jen zkomoleninou jména Pálffy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Prvorepublikový od Sandtnerové
Občas se tento knedlík připravuje v podobě malých nočků, ty se pak neliší od kulatých bavorských knedlíků. Pokud bychom se nechtěli vzdalovat za hranice naší vlasti, můžeme ho připodobnit knedlíku špekovému. Ten pravý Pállfyho knedlík se ale dělá jako každý správný český knedlík v podobě šišky, jež se pak před servírováním na talíři krájí na plátky. Přesně takový recept přináší i proslulá prvorepubliková kuchařka Marie Janků-Sandtnerové. Autorka jej uvádí pod názvem Knedlík houskový „Pálffy“ a recept zní takto: Na kostičky nakrájené housky zamíchejte o rozehřáté slaniny a dejte vychladnout. Pak je polijte mlékem. V míse umíchejte máslo, sůl, žloutek a vejce, přimíchejte slaninu s navlhčenou houskou, těsto zahustěte moukou a dobře promíchejte. Vodou navlhčený ubrousek potřete máslem, těsto do něj vložte, zavažte a ve vařící vodě knedlík vařte 1 hodinu. Pak ho nití nakrájejte, polijte máslem a posypejte strouhankou. Rozpočet na knedlík pro 5 osob je podle Sandtnerové tento: 250 g housek, 50 g slaniny, 330 ml mléka, 60 g másla, 1 žloutek, 1 vejce, sůl, 120 g mouky, 20 g másla na ubrousek, 30 g másla na potření a 10 g strouhanky. Pokud byste nahlédli do rakouských kuchařek, Pajffálské knedlíky v nich často vylepšují ještě pomocí různých druhů koření (např. muškátového oříšku a majoránky).
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12