Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!

V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si vzpomenout na kynutý Germknödel s povidly. Stejně jako on je i Kaspressknödel typickým jídlem vydatné alpské kuchyně. Na rozdíl od povidlového knedlíku je slaný a plný sýra a nejčastěji se podává v hlubokém talíři zalitý vývarem.
Knedlík trochu placatý
Pokud máte rádi polévky s jakýmikoliv knedlíčky, Kaspressknödel vás nadchne. Možná vám připomene obří játrový knedlík, který se občas podává ve společné svatební polévce novomanželů. Ostatně i ten je v rakouské kuchyni populární pod názvem Leberknödel. Kaspressknödel je ale trochu jiný, není v něm žádné maso a vypadá spíš trochu jako karbanátek. Není totiž kulatý, jak se většinou u knedlíku sluší a patří, ale placatý. V názvu se totiž ukrývá slovo „pressen“, které v němčině znamená lisovat nebo tlačit. Knedlík se také nevaří, ale smaží na másle na pánvi.
Článek z magazínu
Na vodě či na souši?
Hlavní surovinou, kterou do knedlíku potřebujete, jsou na kostičky nakrájené suché housky nebo chleba, v některých receptech se navíc přidávají vařené brambory. Základní recept se většinou neliší. To, co knedlíkům dodává na výjimečnosti, je vydatné množství sýra v něm, který se po zahřátí krásně rozteče. Typ sýra se liší podle regionu, v němž si knedlík dáte. V okolí Salzburku do něj dávají aromatický pivní sýr Pinzgauer Bierkäse, který má specifickou chuť po bylinkách rostoucích na místních horských pastvinách, a díky tradičnímu způsobu zrání. Pinzgauer Kaspressknödel je dokonce zapsán v Registru tradičních potravin jako typická alpská specialita. V Tyrolsku v něm nesmí chybět tvrdý či polotvrdý horský sýr Bergkäse nebo výraznější Tiroler Graukäse z kyselého mléka. Tento sýr se vyznačuje neobvyklou šedozelenou plísní na povrchu, pikantní kyselou až ostrou chutí a nízkým obsahem tuku. Ve Vorarlbersku mají knedlíky výraznou chuť díky sýru Sura Kees. I ten se vyrábí z kyselého mléka a je podobný tyrolskému šedému sýru. Kaspressknödel je spjat hlavně se západní částí Rakouska, v okrese Zell am See, dříve nazývaném Pinzgau, se dokonce v minulosti podle webu Info.bmlrt.gv.at držely tradiční knedlíkové dny – úterý, čtvrtek a neděle. Kaspressknödel se nejčastěji podává v silném hovězím vývaru, dozdobený nasekanou cibulkou a pažitkou, nebo smažený na přepuštěném másle s dušeným kysaným zelím nebo s houbovou omáčkou. V letních měsících ho občas nabízejí i jen se salátem. Z toho plynou dva názvy způsobu servírování – když je v polévce, je „zu Wasser“ (do vody), samotný třeba se zelím je pak „zu Lande“ (na souši).
S aromatickým sýrem
Pokud byste si chtěli Kaspressknödel udělat doma, můžete do něj použít jakýkoliv sýr, který se dá strouhat. Lepší je nějaký zrající nebo aspoň s výraznější chutí. V originálním receptu Pinzgauer Kaspressknödel se samozřejmě používá „smradlavý“ Pinzgauer Bierkäse. A jak knedlík uděláte? Na 20 knedlíků budete potřebovat: 500 g oschlého bílého chleba nakrájeného na kostičky, 1 cibuli, sůl, pepř, petržel, 500 g pivního sýra Pinzgauer, přibližně ¼ l vody, 3 vejce a trochu mouky. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte dozlatova a smíchejte s nakrájeným chlebem. V případě potřeby odstraňte z pivního sýra kůru a nakrájejte ho na jemné kostičky. Sýr, sůl, pepř a petrželku dobře promíchejte s knedlíky. Vejce smíchejte s vodou, zapracujte do chleba a nechte krátce odstát. Nakonec je spojte trochou mouky. Z těsta vytvarujte malé bochánky a smažte je na másle při mírné teplotě dozlatova. Knedlíčky podávejte ještě horké v hovězí polévce nebo jednoduše se zelím či se salátem.
Témata: Kaspressknodel, rakouský knedlík, knedlík do polévky, sýrový knedlík, rakouská kuchyně, alpská kuchyně
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční zavářky a vložky do polévek: Zkusili jste kapří knedlíčky, masový puding nebo bylinkové kapání?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Grilovaná roláda z mletého masa
Přidáno před 2 hodinami

Noky s kuřecím, cuketou, sušenými rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami

Cuketa obalená v cornflakes se sýrem
Přidáno před 13 hodinami

Vařená sekaná z krůtího masa s vejci
Přidáno před 15 hodinami

Obrácené vepřové řízky z trouby
Přidáno před 17 hodinami

Kakaový dort s višněmi a tvarohem
Přidáno 23. 5. 2022 14:30
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.