Avokádové toasty: Jak na hit Instagramu a hipsterských bister? Chlebu prospěje jeden malý trik!
20. 3. 2022 Vaření
Dáváte přednost raději slaným snídaním? Pokud byste si ale ráno pochutnali raději na něčem zdravějším než jsou míchaná vajíčka, chleby obložené avokádem a dalšími dobrotami jsou ideální. Tuto specialitu má dnes na snídaňovém menu snad každá kavárna. Doma ji ovšem uděláte mnohem levněji.
Avokádo místo másla
Jde sice o obyčejný chleba potřený pomazánkou z rozmačkaného avokáda nebo obložený plátky avokáda, přesto se z něj stala jedna z nejvíc trendy snídaní vůbec. Lidé se na instagramových účtech předhánějí, kdo vytvoří ten nejnápaditější, a v případě kaváren či bister se občas zdá, že soutěží, kdo stanoví nejvyšší cenu. Avokádo je v kurzu hlavně mezi vyznavači zdravé výživy. Toto ovoce je podle webu Bhf.org.uk často vyzdvihováno pro velké množství minerálů a vitaminů v něm obsažených a také pro vysoký podíl zdravých tuků – nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je oblíbené hlavně mezi vegetariány a vegany, jimž nahradí živočišné tuky v mnoha pokrmech.
Díky avokádu vytvoříte lahodné smoothie, veganskou majonézu i krémovou omáčku na těstoviny, aniž byste museli použít mléko, smetanu nebo vajíčka. Avokádo je díky své konzistenci přímo ideální do různých pomazánek či dipů. Jedním z nejznámějších je třeba mexický dip guacamole, který výborně doplní kukuřičné lupínky nachos, tacos, burrito i další mexické speciality. Ostatně vynikající je už jen samotné avokádo rozmačkané na kašičku, osolené, opepřené a zakápnuté trochou citronové a limetkové šťávy. Taková jednoduchá pomazánka je skvělou alternativou klasických sýrových pomazánek a báječně se hodí na opečené toasty i nějaký tmavý semínkový chléb. A právě na ní je založen slavný avotoast.
Za vše může Gwyneth
Za popularitu avokádového toastu prý zřejmě mohou Australané. Zde se totiž avokádo kromě Mexika a dalších zemí Střední Ameriky také pěstuje. V Austrálii prý také zbožňují i různé pomazánky a obložené chleby. Přestože avokádové toasty jsou v českých bistrech a kavárnách hitem posledních pár let, ve skutečnosti se proslavily už v roce 2003. Mohla za to slavná americká herečka a propagátorka zdravé výživy Gwyneth Paltrow, která ve své kuchařské knize It’s All Good označila kombinaci avokáda, soli a veganské majonézy a za Svatou Trojici a přirovnala ji k oblíbený džínům – jde o něco spolehlivého a jednoduchého, zkrátka vše, co můžeš chtít.
Lepší je s pomazánkou
Avokádový toast můžete připravit na mnoho různých způsobů. Chléb potřený avokádovou pomazánkou je výborný obložený vařeným či smaženým vajíčkem, krevetami, uzeným lososem, cherry rajčátky i jahodami. Na ozdobu jej můžete navíc posypat různými semínky, mungo klíčky, výhonky řeřichy nebo třeba zrníčky granátového jablka. Hlavním předpokladem dobrého avokádového toastu je kvalitní dostatečně zralé avokádo. Musí být tak akorát měkké, aby se dalo trochu zmáčknout, nesmí ale být příliš kašovité a neměly by v něm být žilky. Případné hnědé kousky před rozmačkáním odkrojte. Avokádo zbavené pecky pak dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Rozmačkané avokádo má i mnohem lepší chuť než to nakrájené na plátky. Směs pak osolte a opepřete a natřete na opečený chléb. Právě opečení chlebu předem, klidně nasucho, bude v kombinaci s vláčným avokádem tvořit dokonalou souhru. Nejlepší avotoasty uděláte z celozrnného chleba, ale můžete použít i opečený bílý chléb. A co na avokádo? Parádně vypadá i skvěle chutná avokádový chléb s teplým volským okem, které můžete udělat z křepelčího vejce. Navrch přidejte koriandr nebo petržel. Na dochucení se hodí i granátové jablko, čerstvé borůvky a sezamová semínka. No a samozřejmě, nikdy nic nezkazí trochu chilli!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
8 jednoduchých triků, jak vařit zdravěji: Zkuste používat avokádo místo majonézy!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaký upéct moučník s jablky? Co třeba úžasně vláčnou a chutnou jablkovou bábovku? Podle našeho videa ji zvládne i začátečník