Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 jednoduchých triků, jak vařit zdravěji: Zkuste používat avokádo místo majonézy!
Zdroj: Jessica Lewis, Unsplash.com

Zdravé stravování a aktivní životní styl jsou klíčem k dlouhému a spokojenému životu. Pokud chcete žít zdravěji, nemusíte se hned vzdávat svých oblíbených jídel – mnohdy je postačí jen nepatrně upravit. S našimi jednoduchými triky si budete i nadále užívat výtečné chuti svých pokrmů a zároveň posilovat svoje zdraví.

1. Avokádo místo majonézy

Jediná lžíce majonézy může obsahovat až 100 kalorií a 9 gramů tuku. Pokud si připravujete salát, zapomeňte na tuto kalorickou bombu a nahraďte ji avokádem, které má celou řadu úžasných vlastností. Pasta z avokáda Vám zachutná také v kombinaci s masem.

2. Olivový olej místo rostlinného oleje

Rostlinné oleje jsou vysoce rafinované a tak jsou velmi nezdravé, a to především při zahřátí. Svému zdraví prospějete volbou oleje olivového nebo kokosového, které mají nejen celou řadu zdraví prospěšných látek, ale také vynikající chuť.

3. Koření místo soli

Pro dochucení jídel často saháme po soli. Mnohem lepší službu nám však prokáže nejrůznější koření, čerstvé i sušené bylinky, česnek a cibule. Zvolte nejprve tyto přísady a uvidíte, že spotřebu soli omezíte na minimum.

4. Více zeleniny do pokrmů

Zelenina ještě nikdy nikomu neublížila, právě naopak, a proto se ji snažte sníst co nejvíce. Propašujte ji do všech pokrmů, do kterých to půjde – pořádné porce zeleniny nesmí chybět v polévkách, těstovinách, rizotech apod., a to klidně na úkor dalších surovin.

5. Domácí výroba

Kupované vývary sice šetří práci, ale jsou plné soli, glutamátu sodného a nezdravých „éček“. Při vaření proto používejte vodu, nebo poctivé domácí vývary z kostí.

6. Celozrnné obiloviny místo rafinovaných

 Celozrnné pečivo, těstoviny, rýže a další pokrmy jsou mnohem zdravější a chutnější než jejich rafinované, „bílé“ verze. Jejich konzumací můžete dokonce snížit riziko vzniku chronických a civilizačních onemocnění.

7. Nízkotučný sýr místo tučného

Pokud rádi jíte sýry, upřednostňujte ty s nízkým podílem nasycených tuků. I s nimi však zacházejte opatrně – v těstovinách, na pizze a v dalších pokrmech můžete jejich podíl snížit ve prospěch zeleniny. Nadměrná konzumace mléka a mléčných výrobků totiž může zvýšit riziko vzniku osteoporózy.

8. Snižte příjem cukru

Cukr je mnohdy přezdíván jako bílý jed, a to bohužel oprávněně. Hraje totiž klíčovou roli při vzniku mnoha vážných onemocnění: přispívá ke vzniku diabetu a osteoporózy, oslabuje imunitní systém, poškozuje ledviny a žaludeční rovnováhu, urychluje proces stárnutí apod. Pokud se nechcete sladké chuti vzdát, zvolte přírodní sladidlo stévii.  

Komentáře

Gita

23. 8. 2014 09:01

Ano, určitě pravdivé...opravdu se dá takto nahradit nezdravé zdravým.
S jednou výjimkou: stévie. Ta má tak silnou pachuť pendreku, že se opravdu nedá použít. Hořkou kávu nevypiju, tak si prostě tu svoji půllžičku dám do kávy-používám třtinový cukr, aby aspoň byl míň škodlivý. A do moučníků holt bohužel přijde cukr, tam to jinak asi nepůjde.

Martin

20. 8. 2014 08:50

Vše jde dezinterpretovat... Olivový olej? Chutove skvelej, ale na smažení či vaření při vyšších teplotách ta nejhorší věc, ihned se přepaluje, do salatu skvelej či na rychleji připravená jídla, nezapomenme, ze majoneza se dela i s olivoveho oleje, a udelat si ji muzeme doma :), všeho všudy řepkovej olej má mnohem lepší vlastnosti... myslím, že tyhle věci náročný finančně nejsou, přestanete použivat cukr, omezite sul a bujony, nevim jak vy, ale kdyz prijdu do reznictvi tak ten balicek kosti na vyvar zase tak drahej neni, par desitek korun i mene, dle mnozstvi.. bylinky si kupte cerstve na trhu, ten kvetinacek stoji 15-40kc dle typu bylinky, vybirejte ty z hustejsi kstici, takovej kvetinac vam vydrzi3-4 měsíce pokud ho sem tam zalejete, pokud mate zahradku tak vam vydrzi celou sezonu kdyz je bylinka primo v zemi... nejake pytliky pak muzete uplne vysadit, vyjma kminu atd. to asi pestovat nebudeme :D :D... POKUD SE NA TO PODIVATE Z vicero stran, tak zjistite ze se citite zdraveji a lehceji, a mozna vas i ta bolest pod pravym zebrem ci v zaludku opousti, ze nemusite jet k doktorovi v patek dopoledne a pak jeste do prace, a financne jste na tom stejne, a nekteri ziskaji noveho konicka :)... P.S. hlavne davejte spravne suroviny na spravne mista, spagety nedelejte na sadle, a smazak nesmazte na olivovem oleji pokud mozno... neverte vsem receptum na netu, trochu se u nich zamyslete nebo si je najdete nekde jinde kde budou delany spravne, ctete komentare pod recepty, info blogy o jidle, ci casopisy (v eforme se neplati) :) Ahoj.

Eva Marie

6. 8. 2014 09:20

Souhlasím s příspěvkem od zdecha. I v receptech se doporučují dost finančně nedostupné suroviny.

zdecha

2. 8. 2014 11:02

Olivový oolej, avokádo, natural rýže - v podstatě všechny tzv. zdravé potraviny jsou velké části populace finančně těžko dostupné, mnozí jsou rádi, že mají občas na tu 1 lžíci majonézy. Zkuste vymyslet rady i pro tuto část populace, co vy na to? Jinak máte celkem pravdu.

mirko282

1. 8. 2014 20:25

Více jak stoprocentní souhlas a k tomu dostatek pohybu:-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více