Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
8. 5. 2022 Vaření
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou, která se z pampelišek připravuje. V oblibě jej měly již naše babičky, které jej používaly nejen jako sladidlo, ale i jako lék na různé neduhy. Pokud máte někdo poblíž vhodné místo pro sběr pampelišek, je právě teď ideální čas na ně vyrazit a med uvařit.
Pampeliškový sirup nebo med?
I když se pampeliškovému medu říká med, s tím pravým od včel nemá nic společného. Rozhodně nejde o med, který by se získával od včel, jež sbírají nektar na pampeliškových loukách. Svůj název získal podle zlatavé barvy a husté lepkavé konzistence, díky nimž se včelímu medu nápadně podobá. Správně by se mu tedy spíš mělo říkat sirup, připravuje se ostatně stejně jako třeba sirup levandulový nebo třeba bezový – tedy z vody, cukru a květů.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pampeliškovou limonádu
Pampeliškový med sice není tak zdravý jako včelí med a vzhledem k tomu, že jednou z jeho hlavních složek je cukr, ani vaší linii moc neprospěje. Pokud to s jeho používáním ale nebudete přehánět, klidně si jím občas život osladit můžete. Kromě toho, že je sladký stejně jako med, má i nádhernou vůni rozkvetlých pampeliškových květů a částečně si uchovává i určité zdraví prospěšné látky ukryté v samotných pampeliškách.
Již kdysi dávno se doporučoval jako lék na kašel nebo na podporu trávení. Není nutné si ho vychutnávat jen na lžičce, můžete jej smíchat i se sodovkou, nebo jen s vodou, přihodit pár plátků citronu a máte vynikající netradiční jarní limonádu. Výborný je ovšem i v čaji a namazaný na chlebu s medem jej ocení hlavně děti. Tak konec teorie, pojďme k praxi. Jak tedy připravit ten nejlepší pampeliškový med?
Jak na pampeliškový med
1. Pokud se rozhodnete se pustit do přípravy pampeliškového medu, je třeba si na prvním místě najít nějaké místo, kde si budete moci pampelišky nasbírat. Nejlepší je samozřejmě vlastní zahrada, případně se vydejte někam dál od civilizace. Pampelišky raději sbírejte na loukách, mezích či pastvinách. Určitě pampelišky netrhejte u silnic nebo prašných cest či poblíž polí, kde se mohou používat různá hnojiva. Ani parky nejsou příliš vhodné. Času ale máte dost, pampelišky na některých místech kvetou až do září.
2. Stačí vám trhat jen samotné květy pampelišek, nejlépe do nějakého košíku nebo nějakého prodyšného sáčku. Na „lov pampelišek“ se vydejte během slunečného dne a pokud možno kolem poledního, kdy jsou pampelišky krásně rozvité. Doma pampelišky rozložte na nějakou plochu a počkejte, až z nich vyleze případný hmyz. Pak je propláchněte v sítu vodou.
3. Omyté pampelišky vložte do hrnce, vyrovnejte na ně kolečka bio citronu a zalijte vodou. Na 250-300 květů pampelišek použijte asi 1,5 litru vody. Vodu přiveďte i s pampeliškami k varu a nechte povařit asi 15 minut. Pak hrnec zakryjte a nechte do druhého dne odležet.
4. Následující den nálev přeceďte přes plátýnko do jiného hrnce, důkladně vymačkejte a přisypte 1 kg cukru, cukr můžete případně i přidat. Promíchejte a opět přiveďte k varu. Počkejte, až se cukr rozpustí a vařte asi 1 hodinu, až se směs začne tzv. táhnout. Čím déle budete vařit, tím bude med hustší a tmavší, nicméně stále krásně zlatavý.
Pokud vám pampeliškový med tolik nezhoustnul, klidně jej přilijte do láhve a používejte jako jakýkoliv jiný sirup. Jinak ještě horký med nalijte do vysterilovaných zavařovacích sklenic a uzavřete je. Případně můžete skleničky ještě zavařit, abyste měli jistotu, že vám med déle vydrží. V chladu jej můžete uchovávat až rok.
Náš tip: Nálákali jsme vás? Tak se podívejte na video návod, jak na přípravu pampeliškového medu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře
8. 5. 2022 13:31