Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
26. 6. 2023 Vaření
Zeleninový vývar je součástí řady pokrmů, přitom ho často nahrazujeme koupeným z kostky nebo dokonce jen vodou. Není problém vyrobit si domácí silný zeleninový vývar. Zmrazený pak bude k dispozici kdykoli ho budete potřebovat.
Proč si připravit domácí zeleninový vývar
Sáhnout po zeleninové kostce je sice snadné, ale rozhodně ne to nejlepší. Kdo ochutnal poctivý domácí vývar, ví proč. Domácí zeleninový vývar z kvalitních surovin je úplně jiný! Na rozdíl od vody dodá chuť a vůni nejen polévkám, hodí se i na kuskus, polentu, quinou, a samozřejmě do rizota a nebo omáček. Když už si s ním dáme práci, vyplatí se ho připravit větší množství, protože ušetříme čas a můžeme po něm rychle sáhnout, kdykoliv bude potřeba.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravuje zeleninový vývar
Na zeleninový vývar je potřeba asi dvacet minut přípravy a až hodina varu, ale celý proces rozhodně má smysl. Vývar je plný chutí ze zeleniny, koření a bylinek. Každý má vlastní zaručený recept, ale základ existuje.
Podstatou zeleninového vývaru je cibule, mrkev a celer. U nás to bývá bulva celeru, ve francouzské kuchyni zase celer řapíkatý. Můžeme dát tyto ingredience v rovnoměrném poměru, ale také mírně zvýšit podíl cibule. Na chuti je to poznat.
Často se přidává petržel, pastinák, pórek, česnek, ale také třeba kedlubna, květák. Důležité přitom je, aby suroviny ladily dohromady. A co dělá v zeleninovém vývaru rajče? To poslouží pro lepší vysrážení bílkovin. Díky němu je pak vývar čistší.
Jak vylepšit zeleninový vývar
A víte, že chuť vývaru můžeme ještě zvýraznit? Je velký rozdíl, když cibuli vaříme a když ji opečeme na másle nebo sádle, případně na oleji. Kořenovou zeleninu také můžeme dát na pečicí papír a upéct ji v troubě.
Do vývaru můžeme dát i bylinky, ale není to vhodné přehánět, aby vynikla chuť a vůně zeleniny. Někdo dává bobkový list a pepř, případně nové koření, jiný ale raději sáhne třeba po snítce tymiánu, případně po trošce libečku a petrželky.
Jak zeleninu vařit
Pokud si myslíte, že stačí jen zeleninu očistit a dát vařit do hrnce s vodou, tak vás zklameme. Vhodnější je nakrájet ji na menší kusy, aby se mohla chuť a vůně co nejlépe vyluhovat do vývaru. Vyhovuje zhruba velikost palce.
Pokud jde o poměr vody a zeleniny, vody bylo méně než jednou tolik, tedy na 900 g zeleniny je třeba asi 1,5 l vody.
Voda by měla být těsně pod bodem varu, aby se vířením nekalila. Nečistoty a bílkoviny se hezky usadí na dně, nebo vytvoří pěnu. Tu můžeme sebrat velkou lžící.
Zeleninový vývar nevaříme příliš dlouho, chuť by nebyla tak plná. Vařit se má maximálně hodinu. Také pozor na přílišné množství soli. Třeba v rizotu spolu s parmazánem by výsledná chuť mohla být příliš slaná.
Co udělat s vyvařenou zeleninou
Také vás zajímalo, co se zeleninou, která zbude? Záleží na její chuti. Když nebude výrazná, už ji do přípravy polévky nedávejte. Připravte novou.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit zeleninový vývar
Na zeleninový vývar budete potřebovat: 1 cibuli, 2 mrkve, 1 ks petržel, 1 malý celer, ½ malého pórku, 1 velké rajče, 2 velké stroužky česneku, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 snítku libečku, 1½ l vody, plátek másla a sůl.
Jak na to? Připravte si velký hrnec a dejte do něj rozehřát plátek másla. Cibuli oloupejte a nakrájejte větší kostičky. Dejte ji do hrnce osmažit. Také celer, mrkev, pórek a petržel očistěte, nakrájejte na kousky o velikosti palce a přidejte k cibuli. Opečte zeleninu do zlatova. Osolte a zalijte vše vodou. Rajče nakrájejte a přidejte do hrnce. Oloupejte česnek a dejte ho do hrnce. Přiveďte tekutinu k varu, přidejte pepř, bobkové listy, libeček a vařte zhruba 30–45 minut.
Hotový vývar v hrnci sundejte z plotny a sceďte ho přes jemné síto a zchlaďte, případně hned použijte. V lednici vydrží zhruba týden až deset dnů. Můžete ho po vychlazení ale také nalít do plastových mističek a dát zmrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Jak připravit dokonale nadýchaný a šťavnatý kuskus: Díky několika fíglům to zvládne každý a chuť kuskusu bude skvělá
Celer trochu jinak: Zkuste jej nakládaný s falafelem, v polévce s jablkem a nebo v podobě celerových lívanečků!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré
Jak na svítek do polévky? Příprava téměř zapomenuté alternativy nudlí je snadná
Křehké kedlubny: Modré odrůdy dřevnatí mnohem méně, vypěstovat je můžete i na balkoně, jen je třeba je dobře zalévat a hnojit