Jednoduché borůvkové knedlíky na páře, které zvládne každý. Přelité máslem a posypané cukrem chutnají božsky
4. 8. 2023 Vaření
Lehoučké nadýchané knedlíky plněné borůvkami k druhé polovině léta neodmyslitelně patří. Jak na to, aby se po uvaření nesrazily, neroztrhaly a borůvky nevytekly? S tímto postupem krok za krokem se jistě povedou každému.
Univerzální těsto na kynuté ovocné knedlíky
Kynuté knedlíky vařené na páře si můžete dopřát po celý rok, neboť se do nich kromě sezónního ovoce může zabalit i marmeláda, ovocný kompot nebo po vzoru alpského Germknödelu švestková povidla. Mražené ovoce příliš nedoporučujeme kvůli nevýrazné chuti a množství vody, které se z něj uvolní.
Z čerstvého sezónního ovoce se do kynutých knedlíků nejvíce hodí jahody, meruňky a borůvky, ale výborné jsou i s rebarborou, malinami nebo na menší kousky nakrájenými jablky.
Vzhledem k tomu, že nadýchané těsto tvoří většinu objemu plněných ovocných knedlíků, doporučujeme část nadrobno nakrájeného ovoce také pár minut povařit s cukrem a doplnit talíř omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na těsto na ovocné knedlíky?
Jednou z variant je vytvořit těsto pomocí kvásku, jako je tomu například u tohoto receptu na borůvkové knedlíky. Pro opravdu nadýchané a lehké ovocné knedlíky bez másla však tento krok můžete vynechat.
Těsto na borůvkové knedlíky obsahuje hrubou mouku, vejce, krupicový cukr, čerstvé droždí, vlažné mléko a špetku soli.
Pro dokonalý výsledek je jedním z nejdůležitějších faktorů teplota mléka. Když bude příliš studené, neaktivuje se droždí, naopak bude-li moc teplé, aktivní látky se spaří a proces kynutí také nenastane. Optimální teplota mléka je přibližně 35 °C.
Mouku je dobré před smícháním s ostatními surovinami prosít, aby se provzdušnila. Poté se důkladně promíchá s cukrem a solí. Dále přijde do směsi rozdrobené droždí, vejce a vlažné mléko.
Hnětení je třeba rovněž věnovat dostatečnou péči. Ideální je použít kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, ručně proces bude pracnější a delší. Těsto je třeba hníst tak dlouho, až bude hladké, nelepivé a dobře tvarovatelné.
Plnění a kynutí ovocných knedlíků
Na tomto těstě je příjemné, že nepotřebuje kynout ještě před plněním ovocem. Co dále rozhodně nepotřebuje, je nadbytečný vzduch uvnitř, který by při vaření způsobil sražení knedlíků, případně jejich roztržení a vytečení náplně. Ze stejných důvodů je také třeba si dát pozor, aby těsto mělo po celém povrchu stejnou tloušťku.
Připravené těsto tedy rozdělte na stejně velké kousky, z každého vyválejte placku, doprostřed umístěte ovoce a při balení a tvarování do kuličky se snažte zaplnit všechny vzduchové mezery.
Vytvarované knedlíky odkládejte na rovnou plochu potaženou pečicím papírem nebo posypanou moukou a dejte kynout zakryté utěrkou na teplé místo. Po 30-40 minutách by při dodržení všech zásad měly zdvojnásobit objem.
Mohlo by vás zajímat
Vaření knedlíků ve vodě nebo v páře
Kynuté knedlíky se dají uvařit oběma způsoby, ten za pomocí páry je však šetrnější k povrchu těsta. Není-li tato možnost, vkládejte vykynuté knedlíky do vroucí osolené vody a po chvíli opatrně uvolněte ode dna hrnce. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky před servírováním propíchněte špejlí, aby vyšla přebytečná pára.
Vaření v páře, ať už se jedná o speciální parní hrnec nebo napařovací nástavec na hrnec s vroucí vodou, zajistí zachování tvaru a struktury lépe, než je tomu u vaření ve vodě. Na páře potřebují knedlíky asi 20 minut.
Kynuté ovocné knedlíky mají tendenci rychle osychat, proto je dobré je ihned po uvaření potřít rozpuštěným máslem.
Recept na kynuté borůvkové knedlíky na páře
Z následujícího receptu vytvoříte 6 velkých borůvkových knedlíků, které vystačí na vydatný oběd pro 2 osoby.
Na kynuté borůvkové knedlíky budete potřebovat 250 g hrubé mouky, 125 ml mléka, 8 g čerstvého droždí, 1 vejce velikosti M, ½ lžíce cukru krupice, špetku soli, 200 g borůvek, máslo na potření a oblíbenou posypku (moučkový cukr, mletý mák, opraženou strouhanku, strouhaný tvaroh,…).
Jak na to? Mouku prosejte a důkladně promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozdrobené droždí, vejce, vlažné mléko o teplotě asi 35 °C a vypracujte hladké, nelepivé a dobře tvarovatelné těsto.
Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a na pomoučené ploše vyválejte na placky. Doprostřed každé dejte borůvky a při tvarování knedlíků do kuliček se snažte, aby uvnitř nezůstal žádný vzduch.
Knedlíky odkládejte na plochu s pečicím papírem nebo posypanou moukou a dejte kynout na teplé místo na 30-40 minut. Po této době by ovocné knedlíky měly zdvojnásobit objem.
Vykynuté knedlíky umístěte do parního hrnce nebo na napařovací nástavec nad hrnec s vroucí vodou a nechte v páře vařit 20 minut.
Hotové kynuté borůvkové knedlíky potřete rozpuštěným máslem a podávejte s oblíbenou posypkou.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Nejlepší posypky na ovocné knedlíky: Kdy se hodí tvaroh, osmažená strouhanka nebo třeba mák?
Nejlepší knedlík rakouských hor: Pochutnejte si i doma na sladké specialitě Germknödel