Jak upravit václavky? Vařte je alespoň 20 minut a připravte si z nich pikantní guláš, falešnou dršťkovku nebo je naložte
15. 9. 2023 Vaření
Na podzim začínají v nepřehlédnutelných shlucích růst houby václavky. Máte jich plný košík? Zjistěte, jak se upravují václavky, aby byly bezpečné na jídlo a abyste si zároveň pochutnali.
Kdy rostou václavky
Když se na podzim vydáme do lesa, můžeme si přinést alespoň jeden trs hub zvaných václavky. Václavky jsou v lese poměrně rozšířené, patří mezi dřevokazné houby. Obvykle rostou od září do listopadu, hlavně na mrtvém nebo oslabeném dřevě listnáčů (dub, habr, buk, ovocné stromy). Bývají nejen v lese, ale i v parcích, sadech, případně ve stromořadích. V teplejších oblastech jich můžeme najít více. Václavky poznáme podle medově hnědě zbarveného klobouku a tmavých šupin na klobouku.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba vědět o václavkách
Které václavky využít v kuchyni? K jídlu jsou vhodné hlavně klobouky mladších plodnic. Ty je důležité dobře tepelně upravit. V syrovém stavu jsou totiž mírně jedovaté. Výsledkem pak mohou být i trávicí poruchy. Je třeba také zvážit možnost výskytu alergie na václavky.
Václavky můžeme dávat přímo do jídla (s dostatečně dlouhou úpravou), nedají se ale ani sušit ani mrazit. Vhodné uchovávání je pouze zavařování.
Jak připravit polévku z václavek
Václavky jsou skvělé do polévek. Tento druh hub obzvlášť vynikne ve falešné dršťkové, ale také v gulášové polévce. Směle ale tyto houby můžeme přidat i do bramboračky. Ať už je využijeme v kterékoliv polévce, musíme je tepelně upravit alespoň 20 minut, lépe půl hodiny.
Náš tip: Přichystejte si dršťkovou polévku z václavek.
Jak připravit guláš z václavek
Guláš nemusí být jen masový. Variantou je i falešný guláš z hub. Skvěle se do něj hodí právě václavky. Kromě mleté papriky je klasicky do guláše potřeba dát i pokrájenou cibuli. Dochucení pak záleží na vašich chuťových preferencích. Někdo si pochutná na pikantní variantě díky pálivé feferonce, jiný zase dá přednost jemnému gulášku se sladkou paprikou a rajčatovým pyré nebo protlakem.
Náš tip: Tento vynikající guláš z václavek ocení vegetariáni. Hovězí vývar je možné vyměnit za zeleninový.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit houbové škvarky z václavek
Houbové škvarky jsou tradiční pochoutkou. Většinou se připravují z bedel, ale i jiných hub. Vhodné jsou také václavky. Houby se touto úpravou hodně spečou, takže z plné pánve zbude malá mistička.
Na přípravu budete potřebovat: václavky, mletý pepř, mletý kmín, papriku, sušený česnek a tuk na smažení.
Jak na to? Očištěné václavky nakrájejte na nudličky o tloušťce 4-5 mm a dejte je do misky. Nasypte na ně koření a trochu houby osolte. Promíchejte vidličkou, aby se koření dostalo ke všem houbám, pak směs posypte moukou. Znovu promíchejte.
Rozpalte nejlépe nepřilnavou pánvičku, dejte do ní trochu tuku a nasypte na ni houby. Houby by se měly překrývat jen minimálně. Jinak by se nesmažily, ale dusily v puštěné šťávě. Houby smažte zprudka, občas je promíchejte, dokud nebudou dozlatova a hezky křupavé. Pak je dejte na talíř a můžete je uzobávat jen tak samotné, ale i s topinkou, chlebem.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak zavařit václavky
Stejně jako jiné houby i václavky se dají zavařit. Nejdříve je třeba hlavičky václavek vařit asi tři minuty ve slané vodě. Mezitím připravíme nálev s kořením, které může obsahovat třeba bobkový list, pepř, nové koření (nebo Deko). Václavky je třeba sterilovat 20 minut na 100 °C.
Náš tip: Připravte si zavařené václavky.
Zdroje informací:
myko.cz: václavka obecná
nahoubach.cz: václavka obecná
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat bedly? Kromě oblíbených řízků je můžeme přidat do gulášů, polévek nebo do houbového koření
Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30