Lesem vonící houbová bramboračka s česnekem: Jak ji připravit, aby chutnala božsky
10. 8. 2022 Vaření
Houbová polévka má spoustu podob a každý má zaručeně tu svou, na kterou nedá dopustit. Vyzkoušejte tuto houbovou bramborovou polévku se zeleninou. Báječně voní a ještě lépe chutná.
Základem jsou houby
Na dobrou houbovou polévku se hodí pořádná dávka hub. Na tuto houbovou bramborovou bude ideální směs hříbků, podhříbků, klouzků. Tedy pokud budete vařit z hub čerstvých. Tato polévka je totiž skvostná i ze sušených hub a tam tedy nebudou klouzci, kteří se na sušení nehodí. Nezapomeňte využít pouze ty houby, u nichž jste si jisti, o které se jedná. V této polévce je poměrně dost ingrediencí, ale chuťově i obsahem by měly převládat houby. Obsažený česnek je sice důležitý, ale nesmí překazit lahodnou chuť hub.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na houbovou bramborovou polévku
Pokud byste vařili klasickou bramboračku, byly by v ní hlavně brambory a hub taková menší hrstička. U nás je to jinak. Na naši houbovou bramborovou polévku potřebujete hrnek sušených hub, 1 větší nebo dvě střední brambory, 1 mrkev, ½ malého celeru, 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, lžičku mletého kmínu, plátek másla, sůl, pepř, celerové listy a majoránku. Dále budete potřebovat 1,5 l vody, 4 ks nového koření, bobkový list. Pokud chcete lepší chuť polévky, zvolte zeleninový nebo hovězí vývar.
Mohlo by vás zajímat
Příprava na houbovou bramborovou polévku
Pokud budete připravovat polévku ze sušených hub, nezapomeňte je alespoň na hodinu namočit do teplejší vody, aby změkly. Poté houby vařte v osolené vodě s kmínem zhruba dvacet minut.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Vaření houbové bramborové polévky
Zatím očistěte a oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky (kousek brambory si nechte na nastrouhání na zahuštění), stejně připravte i cibuli, kterou nakrájejte najemno. Na plotnu dejte hrnec a vhoďte máslo. Nechte rozpustit. Do toho přesuňte cibuli a na středním plameni ji připravte dozlatova, přidejte pokrájenou a nasekanou mrkev na kostky a celer ve stejné podobě.
Chvíli osmažte, a pak zalijte horkou vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Osolte a vhoďte do hrnce brambory, na jemném struhadle nastrouhejte do polévky zbylou bramboru. Přidejte uvařené houby s vodou, ve které jste je vařili. Přiveďte k varu a uvařte brambory tak, aby byly měkké. Asi pět minut před dokončením do hrnce prolisujte česnek, opepřete a dosolte. Přidejte najemno nasekané listy celeru. Těsně před vypnutím hrnce vložte promnuté lístky majoránky a plotnu vypněte.
Náš tip: Chcete jinou variantu houbové polévky? Připravte si podle tohoto videa houbovou polévku se strouháním:
Houbová polévka se strouháním
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty… Číst více
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Umíte si představit svíčkovou servírovanou bez… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sušení hub: Jak na to, aby nezplesnivěly a vydržely dlouho v dobré kondici?
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Jak uvařit dobrý boršč a co do něho patří? Nesmí chybět červená řepa. Máme pro vás výborný recept a názorné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09