Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

houbová polévka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Houbová polévka má spoustu podob a každý má zaručeně tu svou, na kterou nedá dopustit. Vyzkoušejte tuto houbovou bramborovou polévku se zeleninou. Báječně voní a ještě lépe chutná.

Základem jsou houby

Na dobrou houbovou polévku se hodí pořádná dávka hub. Na tuto houbovou bramborovou bude ideální směs hříbků, podhříbků, klouzků. Tedy pokud budete vařit z hub čerstvých. Tato polévka je totiž skvostná i ze sušených hub a tam tedy nebudou klouzci, kteří se na sušení nehodí. Nezapomeňte využít pouze ty houby, u nichž jste si jisti, o které se jedná. V této polévce je poměrně dost ingrediencí, ale chuťově i obsahem by měly převládat houby. Obsažený česnek je sice důležitý, ale nesmí překazit lahodnou chuť hub.

Ingredience na houbovou bramborovou polévku

Pokud byste vařili klasickou bramboračku, byly by v ní hlavně brambory a hub taková menší hrstička. U nás je to jinak. Na naši houbovou bramborovou polévku potřebujete hrnek sušených hub, 1 větší nebo dvě střední brambory, 1 mrkev, ½ malého celeru, 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, lžičku mletého kmínu, plátek másla, sůl, pepř, celerové listy a majoránku. Dále budete potřebovat 1,5 l vody, 4 ks nového koření, bobkový list. Pokud chcete lepší chuť polévky, zvolte zeleninový nebo hovězí vývar. 

Příprava na houbovou bramborovou polévku

Pokud budete připravovat polévku ze sušených hub, nezapomeňte je alespoň na hodinu namočit do teplejší vody, aby změkly. Poté houby vařte v osolené vodě s kmínem zhruba dvacet minut.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Vaření houbové bramborové polévky

Zatím očistěte a oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky (kousek brambory si nechte na nastrouhání na zahuštění), stejně připravte i cibuli, kterou nakrájejte najemno. Na plotnu dejte hrnec a vhoďte máslo. Nechte rozpustit. Do toho přesuňte cibuli a na středním plameni ji připravte dozlatova, přidejte pokrájenou a nasekanou mrkev na kostky a celer ve stejné podobě.

Chvíli osmažte, a pak zalijte horkou vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Osolte a vhoďte do hrnce brambory, na jemném struhadle nastrouhejte do polévky zbylou bramboru. Přidejte uvařené houby s vodou, ve které jste je vařili. Přiveďte k varu a uvařte brambory tak, aby byly měkké. Asi pět minut před dokončením do hrnce prolisujte česnek, opepřete a dosolte. Přidejte najemno nasekané listy celeru. Těsně před vypnutím hrnce vložte promnuté lístky majoránky a plotnu vypněte.

Náš tip: Chcete jinou variantu houbové polévky? Připravte si podle tohoto videa houbovou polévku se strouháním:

Houbová polévka se strouháním

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více