Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
3. 5. 2024 Vaření
Letošní duben byl co do počasí opravdu bláznivý, což pocítili hlavně ovocnáři. Velké mrazy, které v dubnu nečekaně udeřily, totiž poničily téměř veškerou letošní úrodu. Jak se tato pohroma projeví v cenách ovoce, na to jsme se zeptali Ing. Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie ČR.
Předčasné jaro narušily mrazy
Brzké oteplení, kdy teploty již na konci března přesahovaly 20 °C, sice mnohé potěšilo, radost z letních teplot však netrvala dlouho a již v dubnu došlo k velkému ochlazení.
Dopad těchto teplotních výkyvů ovšem nejvíc pocítili majitelé ovocných sadů nebo zkrátka každý, kdo má na zahrádce nějaký ovocný strom. Brzký příchod teplého počasí měl za následek, že letos vše vykvetlo příliš brzy, mrazy ke konci dubna pak ale bohužel téměř všechno spálily.
Navíc tyto mrazy byly hodně silné, a to i kolem - 5 °C. „To odpovídá charakterem spíše zimnímu mrazu než mrazu, který bývá na jaře obvyklý, tedy mráz 1 až 2 stupně pod nulou nebo jen přízemní mráz,“ uvedl pro Toprecepty.cz předseda Ovocnářské unie Ing. Martin Ludvík. K jak velkým škodám opravdu došlo a jak se to letos odrazí v nabídce ovoce?
Mohlo by vás zajímat
Největší škody za 100 let
Škody, které napáchaly noční mrazy, jež přišly v posledních dubnových dnech, jsou podle ovocnářů jedny z největších za posledních 100 let. Mrazy zničily téměř veškerou úrodu ovocných stromů v Čechách a spálily i vinnou révu na vinicích. Na Moravě je situace sice o trochu lepší, ne však o mnoho. Mráz tu prý poničil asi polovinu úrody.
Škody tak v celé republice přesáhly již miliardu korun. Problémy s mrazy se ovšem nedotkly jen vinařů a ovocnářů, potíže mají pěstitelé zeleniny, a to nejen u nás, ale i v dalších zemích Evropy, například v Polsku, které je největším pěstitelem jablek, višní či rybízu v Evropě.
Mohlo by vás zajímat
Zničená úroda
I když se ovocnáři a vinaři snažili plody chránit například speciálními parafínovými svícemi nebo zapalováním ohňů, i tak bude zřejmě letošní rok na ovoce hodně chudý.
„Nižší sklizeň očekáváme u všech ovocných druhů, protože vegetace byla o 3 až 4 týdny ranější a v této fázi jsou na mrazy náchylné už všechny druhy. Velmi málo bude především peckovin,“ řekl pro Toprecepty.cz Martin Ludvík.
Třešní, meruněk, broskví nebo švestek si tak letos moc neužijeme. Stejně špatná je situace bohužel i u jablek, hrušek a také jahod.
Kolik bude stát ovoce?
Celá situace se samozřejmě odrazí i v cenách ovoce. „Vzhledem k tomu, že tuzemského ovoce bude velmi málo, těžko komentovat ceny. Navíc většina ovoce se k nám dováží, bude tedy záležet na cenách dovozu,“ dodal Martin Ludvík. Vše se bude také odvíjet od škod, k nimž došlo v zahraničí.
Náš tip: Na pečení můžete v době nedostatku ovoce využít i marmeládu. Z ní pak můžete udělat třeba tento linecký koláč podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Okurky a papriky jako nedostupný luxus: Čím nahradit drahou zeleninu?
Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové pranostiky: Co nám říká lidová moudrost o počasí v dubnu
Jak na to, aby nastrouhaná nebo nakrájená jablka nehnědla? Vyzkoušejte osvědčenou techniku našich babiček
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní