Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cena vajíček letí strmě vzhůru.
Zdroj: Pixabay/Melanie

Vajíčka v Česku patří mezi základní potraviny. Jenže rapidně zdražují. Pokud nemáte domácí zdroje za rozumnou cenu, je čas poohlédnout se po nahrážkách. Jsou využitelné jak ve sladkých, tak slaných receptech.

Vejce za zlato?

Když se podíváte do většiny ledniček nebo spíží v Česku, najdete tam vajíčka. Hodí se je mít vždy po ruce, protože, ačkoliv spíž zeje prázdnoutou, z vajíček zvládnete připravit spoustu jídelomeletu, bramboráky nebo třeba i rychlou buchtu z mikrovlnky.

Zatímco v lednu 2022 stála podle dat Českého statistického úřadu krabička deseti vajec necelých 36 korun. Před Vánoci už byla cena za stejné množství vajec téměř 60 korun. Ano, určitě k tomu přispěla zvýšená poptávka kvůli vánočnímu pečení, ale cena vajec ještě poroste.

Na vině je především to, že v zimním období slepice tolik nenesou a navíc v několika chovech se objevila ptačí chřipka a budou se vybíjet. Jen na Tachovsku bude utraceno 750 000 nosnic. A bohužel nákaza ptačí chřipkou se šíří i za našima hranicemi, takže podobná situace panuje i jinde.

Jak vajíčka v receptech fungují

Do receptů se vajíčka přidávají především jako lepidlo, tedy ke spojení těsta, jako kypřidlo i kvůli zvláčnění výsledného jídla. Důležitá poznámka: Nahrazujte v receptech maximálně 1 až 2 vejce. Pokud je v receptu více vajec, jsou vajíčka hlavní složkou a jídlo se vám bez nich nepovede.  

U některých druhů těst – například kynutého či lineckého – můžete vajíčko prostě vynechat. Linecké těsto je pak křupavější a v kynutém se o zvláčnění postará droždí. Abyste zachovali konzistenci těsta, přidejte víc tekutiny nebo tuku.

Cenu vajec nahoru navíc potáhne i hysterie spotřebitelů, že vajíčka nebudou a snaha se jimi předzásobit. Takovou situaci jsme už zažili u másla. Pokud toto nechcete podporovat, máme tu pro vás 27 tipů, čím v receptech vajíčka nahradit. Nutno podotknout, že ne všechny náhražky se hodí do všech receptů.

Ovesné vločky

V těstech na sušenky vajíčko nahradí 2 až 3 lžíce ovesných vloček. Vločky využijete i při přípravě koláčů, palačinek a lívanců.

Strouhaný brambor

2 až 3 lžíce syrového nastrouhaného bramboru nahradí vajíčko ve slaných a masných pokrmech.

Želatina nebo agar

1 lžíce čiré želatiny nebo agaru smíchaná se lžící vody nahradí jedno vejce. Celý sáček pak 3 vejce. Použitelné v moučnících, pudincích, krémech, palačinkách a v lívancích. 

Instantní droždí

V nouzi stačí smíchat polovinu instantního droždí se 100 ml teplé vody a nahradíte tím jedno vejce. Využitelné při přípravě moučníků.

Vanilkový puding

1 lžička vanilkového pudingu smíchaná s 1 lžičkou oleje nahradí jedno vejce. Vhodná náhrada do moučníků, pudingů a krémů.

Pivo

Došlo vám vajíčko při obalování masa v trojobalu nebo těstíčku? Místo vajíčka a mléka obalte maso v pivu a pak tradičním způsobem.

Rozmačkané banány

Ovoce rozmačkejte nebo rozmixujte a použijte na spojení těsta a jeho zvlhčení. Hodí se to především pro sladké pečení – sušenky, vafle, cookies, palačinky. 3 polévkové lžíce nahradí jedno vejce. Aby bylo pečivo kypřejší, přidejte trochu více prášku do pečiva. Nejlepší je použít opravdu přezrálý banán, který obsahuje hodně cukru, proto ho v receptu uberte. Rozmačkaný banán lze využít i v pudincích či krémech.

Jablečné pyré nebo ovocná dětská výživa

5 lžic pyré smíchaných se lžičkou prášku do pečiva nahradí jedno vajíčko. Využití je stejné jako u rozmačkaných banánů – koláče, palačinky, lívance… Pro větší vláčnost přidejte k jablečné mase lžici rostlinného oleje. Myslete i na to, že jídla získají svěžejší chuť.

Prášek do pečiva

1 lžička prášku do pečiva smíchaná se lžicí oleje a lžicí vody nahradí jedno vejce v palačinkách, lívancích, škubáncích, plackách nebo v těstíčku na obalování.

Směs pšeničné mouky s práškem do pečiva

V kyprých nadýchaných, vláčných těstech, jaká jsou potřeba na muffiny, palačinky či bábovky zvládnete jedno vejce nahradit směsí 2 lžic mouky se lžicí prášku do pečiva, 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi vody. Vše smíchejte a rozšlehejte a přidejte ke zbytku těsta. Mouka pojí, kypřící prášek těsto zvláční a olej a voda dodají chybějící vlhkost.

Minerálka a sodovka

V piškotu či u houskových knedlíků lze vajíčka nahradit několika lžícemi minerálky či perlivé vody a prášku do pečiva.

Soda a kyselina

Vláčné těsto například na dortové korpusy, bábovky či buchty připravíte i s jedlou sodou a octem či citronovou šťávou. Na 500 g mouky použijte 3–4 zarovnané lžičky sody a 2–3 lžičky octa nebo citrónové šťávy.

Škrob (Solamyl)

Využijete ho k provázání pudinků nebo omáček, ale i do pečiva či náplní slaných i sladkých koláčů, které nám pomůže zahustit. Jedno vejce nahradíte 2 lžícemi škrobu rozmíchanými ve dvou lžicích vody

Rajčatový protlak

Funguje na podobném principu jako jablečný protlak, ale u slaných, pečených či smažených jídel – hamburgerů, karbanátků, placiček. Místo jednoho vejce použijte 2 lžíce rajčatového protlaku. Ve slaných jídlech ho po chuti příliš nepoznáte a dá se dobře kombinovat s kořením. Jídla však nepatrně zčervenají.

Mléko a jeho rostlinné alternativy

Jedno vejce v receptu nahradíte také 3–4 lžícemi mléka. Hodí se do křehkých těst – například linecké, ale i při přípravě krémů. Můžete také přidat více tuku. Ze sójového mléka (díky lecitinu) dokážete připravit i majonézu.

Jogurt a rostlinné alternativy

Pokud potřebujete vláčné těsto, které má být i kypré lze místo jednoho vejce použít 60 g jogurtu a přidat o trochu více prášku do pečiva, než je uvedeno v receptu. Využijete u těst na muffiny, bábovky či buchty.

Hraška

Českým výrobkem vyrobeným z hrachu lze nahradit vejce v karbanátcích, nákypech, sladkých i slaných těstech, pomazánkách, leču. Lze ji využít i na obalování řízků a placek, používá se i na zahušťování omáček a polévek. Vyrobíte z ní i dipy. Na trhu najdete hrašky s různými příchutěmi. Dávkování najdete vždy na balení. Většinou je poměr 1 lžíce hrašky na 2 lžíce vody.

Chia semínka

Chia semínka obsahují řadu živin a vlákniny a jsou skvělou alternativou vajec. 1 až 2 lžíce semínek namočte do 3–4 lžic vody a nechte je krásně nabobtnat. Využijete je všude tam, kde je vajíčko spojovací materiál – ve třených těstech, těstech na sušenky ale i ve slaném pečivu, v masných nádivkách, karbanátcích.

Mleté lněné semínko

Vegani a vegetariáni místo vajíček do receptů často používají směs mletého semínka a vody. Smíchejte 1 lžíci semínek se 2,5 lžícemi vody. Směs nechte 5 minut stát a poté přidejte do receptu. Tímto receptem nahradíte jedno velké vejce. Sníh z nich však nepřipravíte. Mimochodem drcená lněná semínka obsahují esenciální mastné kyseliny omega 3.

Tofu

Nebudete tomu věřit, ale když tuhé tofu rozmačkáte či rozmixujete získáte lahodnou náhradu nejen vařených vajec nejen do vaječných náplní, pomazánek či salátů ale i na lahodná míchaná vajíčka.

Tip: chuť doženete přidáním černé soli (kala namak) nebo lahůdkového droždí. Krásnou žlutou barvu získáte přidáním kurkumy.

Aquafaba – cizrnová voda

Další oblíbená nahrážka u veganů. Její výhodou je, že z ní našleháním (ideálně mixérem) připravíte sníh, který je téměř k nerozeznání od toho z bílků. Aquafaba je vlastně nálev z cizrny. Pro zvýšení pevnosti můžete přidat i ztužovač šlehačky, ale není to nutné. Takže až si příště budete připravovat hummus, nálev nevylévejte. 25 až 30 ml nálevu nahradí jeden vaječný bílek.  Nejvhodnější je použít aquafabu při pečení nebo tam kde potřebujete sníh z bílků – pusinky či makronky, krusty na ryby…  

Cizrnová mouka

Zkoušeli jste někdy cizrnové lívance a teď přemýšlíte, co se zbylou moukou? Použijte ji jako náhradu vajec. Ve slaných pokrmech jako jsou například různé náplně do nákypů nebo quichů dobře váže vodu. Připravíte s ní i omeletu.

Sojová mouka

Pokud smícháte 1–2 lžíce sójové mouky se dvěma lžicemi vody získáte náhradu vajec do třených těst, sušenek, vaflí, cookies i brownies. Jen to s ní nepřežeňte, protože vyšší množství ovlivní chuť výsledného výrobku.

Hedvábné tofu

Krémové měkké tofu zakoupíte už v mnoha obchodech. 60 g rozmačkaného hedvábného tofu se hodí pro spojení třených či kynutých těst, kterým dodá vlhkost a vláčnost. Využijete ho i do různých náplní, jako základ pomazánek či k výrobě polévkové zavářky.

Instantní kukuřičná polenta

V jídlech, která mají být hutná jedno vejce nahradíte 2 lžícemi polenty. Využijete to například u nádivek, masových kuliček, karbanátků, ale třeba i k zahuštění leča.

Arašídové máslo

3 lžíce hladkého arašídového másla nahradí jedno vejce. Ovlivní to však chuť a barvu výsledného produktu, myslete na to. Hodí se pro přípravu moučníků a krémů.

Zdroje: 

anstattdessen.de

www.smarticular.net

Recepty k tomuto článku