Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
8. 5. 2024 Vaření
S úrodou ovoce to letos po dubnových mrazech sice vypadá bledě, vynikající koláče ale uděláte třeba i z rebarbory. Ty si navíc můžete upéct třeba hned. Rebarborová sezona totiž právě vrcholí, tak je třeba ji využít. V pudinkovém koláči z křehkého těsta její nakyslá chuť navíc krásně vynikne.
Ovoce nebo zelenina?
Rebarbora sice není ovoce, ale zelenina, ostatně její řapíky, které se z ní konzumují, připomínají řapíkatý celer. Jako ovoce ji ale v kuchyni většinou využíváme. Nejčastěji se z ní připravují právě koláče, kompoty, dorty, různé poháry, crumbly nebo džemy. O rebarboře se říká, že je jedním z prvních poslů jara a první plodinou, kterou můžeme využít právě do různých sladkých pochutin.
Její sezona začíná již na konci dubna, vrcholí v květnu a končí přibližně v polovině června. Pak už by se rebarbora jíst neměla, neboť je v ní hodně kyseliny šťavelové, která je ve velkém množství pro člověka jedovatá.
Právě kvůli kyselině šťavelové se z rebarbory nesmí jíst listy, které jsou na ni hodně bohaté, a právě kvůli ní je nutné ji tepelně upravit (uvařit nebo upéct), neboť se tímto způsobem obsah kyseliny šťavelové snižuje. Navíc je třeba jednotlivé řapíky oloupat, především tedy odstranit tuhá vlákna, kvůli nimž by se rebarbora špatně konzumovala.
Mohlo by vás zajímat
Kyselá rebarbora
Kyselina šťavelová však dodává rebarboře i její typickou kyselou chuť, pro niž ji mají mnozí v oblibě. Díky této výrazně kyselé chuti se rebarbora tak dobře hodí do koláčů, neboť krásně kontrastuje se sladkým těstem, případně s další náplní. Koláče se často vylepšují tvarohem nebo sněhem, rebarbora se také často kombinuje s jahodami. Její chuť krásně doplňuje vanilka a skořice.
Německý rebarborový koláč s pudinkem
Není divu, že jsou rebarborové koláče oblíbené po celém světě, hlavně tedy ve Spojených státech, Velké Británii a zejména pak v Kanadě. Populární je však rebarbora i v Německu, odkud pochází recept na tento vynikající koláč z křehkého těsta s pudinkovou náplní, doplněný ještě křupavou drobenkou. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 220 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 50 g moučkového cukru, 1 špetku soli, 100 g studeného másla, 1 vaječný žloutek (velikost M), tuk na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na drobenku si připravte: 175 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice, 1 špetku soli a 100 g másla. Na náplň: 500 ml mléka, 1 a půl balení vanilkového pudinkového prášku, 80 g cukru krupice, 1 žloutek (velikost M) a 400 g rebarbory.
- Kulatou koláčovou formu (Ø 26 cm) vymažte máslem a vysypte ji trochou mouky. Na těsto do mísy prosejte mouku, moučkový cukr a sůl, nakrájejte studené máslo na malé kousky a důkladně je smíchejte se suchými přísadami. Jako poslední vmíchejte žloutek a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut chladit.
- Na drobenku mezitím dejte do mísy mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše rozdrobte mezi prsty a vytvarujte hrubou drobenku. Drobenku dejte do chladu, dokud ji nebudete potřebovat.
- V malém hrnci přiveďte dvě třetiny mléka k varu. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem. Přidejte žloutek a míchejte do hladka. Jakmile se mléko začne vařit, vmíchejte směs a za stálého míchání ji na velmi mírném ohni přiveďte k varu. Krém nechte asi 15 minut chladnout.
- Křehké těsto nechte mírně změknout a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku přibližně 5 mm. Kulatý plát těsta pak přeneste do připravené formy, přičemž ponechte okraj vysoký asi 3 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rebarboru omyjte, osušte, zbavte vláken a odřízněte konce. Řapíky pak nakrájejte na 1-2 cm dlouhé kousky. Kousky rebarbory vmíchejte do pudinku. Směs rebarbory a pudinku rozetřete na základ z křehkého těsta a posypejte drobenkou. Rebarborový koláč s drobenkou a pudinkem pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
Náš tip: Trochu jiný hrnkový koláč s rebarborou můžete upéct podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Jimejinak: 9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná
Tasteofhome.com: Are Rhubarb Leaves Really Toxic?
Wikipedia.org: Rhubarb pie
Einfachbacken.de: Rhabarberkuchen mit Pudding und Streuseln
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Upekli jsme rebarborový koláč podle 100 let starého receptu od „Sandtnerky“: Starý návod slavné kuchařky skvěle funguje dodnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Rebarborový kompot: Jak jej připravit a dochutit, aby byl dokonalý? Pomůže hřebíček i citronová kůra
Proč se loupe rebarbora? Poradíme, jak připravit řapíky rebarbory k jídlu