Rozlítaní ptáčci chutnají jako ty španělské: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Španělský ptáček je závitek z hovězího masa, plněný slaninou, uzeninou, vejcem natvrdo, kyselou okurkou a cibulí. Podává se s rýží nebo s knedlíkem. Jednou z variant na tento pokrm je rozlítaný ptáček.
Rozlítaný neboli rozstřelený ptáček je obdobou toho španělského ptáčka s tím rozdílem, že náplň není zabalená v závitku, ale pokrájená v omáčce. Touto úpravou zpracujeme menší plátky hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.
Jak připravit rozlítané ptáčky
Zpracujeme i menší plátky nebo kousky masa:
- Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Vyndáme ho na talíř a ve výpeku osmažíme na kostky pokrájenou cibuli a slaninu.
- Přidáme lžičku hořčice, promícháme, vrátíme zpátky maso a vše podlijeme vývarem. Dosolíme a dusíme do měkka.
- Během dušení masa přidáme do omáčky uzeninu a kyselé okurky, pokrájené na kostičky. Vejce na tvrdo přidáme až před koncem varu.
- Omáčku zahustíme troškou hladké mouky, rozmíchané ve vodě, ale buďme opatrní - hodně mouky může zkazit celý výsledek.
- Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Do omáčky můžeme přidat okurku, vejce i uzeninu, buď pokrájené nadrobno nebo i ve velkých kusech - záleží na tom, jak to máme rádi. V našem videoreceptu vám ukážeme přípravu falešných ptáčků:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Jak snadno a rychle oloupat uvařené vejce? Máme pro vás jednoduchý trik
Komentáře