Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat dobrý houskový knedlík? Uvařte ho z kynutého těsta. Klasický recept nezklame, knedlíky se zaručeně povedou
Zdroj: Top recepty

Knedlíky jsou tradiční přílohou české kuchyně, můžeme uvařit bramborové, s práškem do pečiva, karlovarské, a třeba také kynuté. Jenže jaký vybrat recept? Vyzkoušejte náš zaručený, který se pokaždé povede.

Suroviny na kynuté knedlíky by měly mít pokojovou teplotu, těsto pečlivě vypracujeme a necháme dostatečně dlouho kynout. Jen tak budou hotové knedlíky pěkně nadýchané a pochutnáme si na nich. A nesmíme je zapomenout po vytažení několikrát propíchnout - aby si nadýchanost uchovaly.

Jak udělat výborné domácí knedlíky

Postup jejich výroby byl dříve základem a tajemstvím kuchyně každé dobré hospodyňky. Knedlíky musela umět každá.

  1. Potřebujeme jen několik surovin: 1 kg polohrubé mouky, 30 g kvasnic, 2 rohlíky, 2 vejce, 500 ml mléka a 1 lžičku soli.
  2. Část mouky můžeme nahradit moukou špaldovou.
  3. Ze surovin vypracujeme těsto, pomůže domácí robot - postup předvádí názorné video. Do těsta přidáme nakrájené rohlíky. Vhodnější jsou z předchozího dne, než čerstvě koupené. Povrch těsta posypeme hladkou moukou a těsto necháme vykynout. 
  4. Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu, knedlík pak bude chutnější.
  5. Po vykynutí ho rozdělíme na čtyři až šest částí, vyválíme šišky a necháme je ještě 15 minut kynout. 
  6. Vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Pokud byly knedlíky dobře vykynuté, po vložení do vody neklesnou ke dnu, ale krásně plavou. 
  7. Po vytažení je hned z obou stran propícháme špejlí, aby vyšla pára, a rozkrojíme. 
  8. Je-li třeba, knedlíky přihřejeme nad párou.

Oblíbené recepty na kynuté houskové knedlíky

Kynuté houskové knedlíky se dají vařit také v páře a možná nám dokonce bude připadat tento způsob komfortnější. Vyzkoušet ho můžeme podle následujícího receptu "Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření". Na vaření budeme sice potřebovat trochu více času, ale knedlíky není potřeba příliš hlídat.

Knedlíky se v kuchyni neztratí

Knedlíky jsou výbornou přílohou k různým jídlům naší kuchyně. Podáváme je se zelím, k pečeným masům nebo s chutně připravenými sojovými nudličkami či plátky (pokud nejíme maso). Vaříme k nim nejrůznější omáčky. Pokud knedlíků uvaříme více než hned spotřebujeme, je to jedině dobře. Snadno je zmrazíme a použijeme až budeme spěchat.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie