Svatováclavské koláčky z nekynutého těsta se před pečením namáčejí do vajíčka. Jsou pak neuvěřitelně křehké a vláčné
26. 9. 2023 Vaření
Svatováclavské posvícení je jedním z řady podzimních posvícení a poctivé posvícenské koláčky k němu neoddělitelně patří. Připadá na 28. 9. a slaví se na počest svatého Václava, patrona české země. Dřív se pořádaly různé poutě a na některých místech se konají i dnes. A nebo si je můžete oslavit i sami doma.
Jak se slavil svátek sv. Václava?
Svátek svatého Václava je zároveň Dnem české státnosti a také poměrně mladým státním svátkem. Svatý Václav je považován za jednoho ze zakladatelů českého státu a ochránce naší země a 28. září si připomínáme jeho zavraždění ve Staré Boleslavi. V tento den se proto již od dávných dob konaly po celé naší vlasti v kostelech zasvěcených tomuto světci poutní slavnosti.
Nešlo však jen o církevní oslavy. V tuto dobu totiž vrcholily sklizně obilí a dalších plodin, konala se vinobraní, dobytek se zaháněl z horských pastvin do údolí a slavilo se, že je úroda pěkně pod střechou. Svátek svatého Václava tak byl rovněž takovým znamením, že podzim je opravdu tady a je třeba se trochu pobavit, než přijde zima.
Mohlo by vás zajímat
Svatováclavská hostina byla bohatá
Kromě náboženských poutí se v tento den pořádaly i různé lidové veselice, které se neobešly bez dobrého jídla a pití. Na posvícenské slavnosti se často sjíždělo příbuzenstvo i z daleka, hrála muzika, při níž se mnohdy tancovalo až do rána. Ne nadarmo je svatý Václav také ochránce vinařů a pivovarníků, takže bez popíjení piva či vína se posvícení neobešla.
Jimi se pak zapíjely všechny posvícenské dobroty, jako byly pečené kachny, husy, krůty a další pečínky podávané většinou se zelím a knedlíkem. A chybět samozřejmě nesměly ani sladké dobroty. Není divu, že přípravy na posvícení trvaly mnohdy až týden. V bohatších domácnostech mívala posvícenská hostina dokonce až šest chodů a bohatý oběd si však dopřávali i v chudých chalupách.
Tradiční posvícenské koláče
K posvícení hlavně patřily posvícenské koláče mnoha tvarů. Většinou byly kulaté a náplní uprostřed, ty moravské dvojctihodné měly dvojí náplň, jinde mělo sladké pečivo obdélníkový tvar a skládalo se z několika vrstev. Oblíbené byly rovněž hnětýnky, které se zdobily figurkami z těsta, a také koláčky vázané. Hospodyně je často pekly rovnou dvakrát, neboť část roznesly děti, které jimi zvaly sousedy na hostinu. Druhá várka už byla jako pohoštění nebo na výslužku. Koláče také dávaly mladé dívky darem svým tanečníkům při tanečních zábavách.
Jak na šátečky bez kynutí?
Bez ohledu na tvar se koláče obvykle plnily povidly, tvarohem, mákem nebo ořechy a nakonec se ještě sypaly drobenkou. Hospodyňky kdysi pekly koláče z kynutého těsta, chcete-li si trochu ušetřit práci, můžete si klidně vyzkoušet i jednodušší vázané šátečky podle našeho receptu. Obsahují sice droždí, ale nemusí se nechávat kynout a navíc dlouho vydrží křehké.
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g Hery nebo másla, 2 velká vejce, 42 g čerstvého droždí, 1 lžíci cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžičku soli, 100 ml mléka, oblíbenou náplň, 1 vejce na potírání, drobenku a moučkový cukr na pocukrování.
- Plech vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C.
- Do vlažného mléka dejte lžíci cukru, rozdrobte do něj čerstvé droždí, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Heru nebo máslo utřete s vejci, přidejte mouku, prášek do pečiva, kvásek a lžičku soli a zadělejte těsto.
- Ihned z něj tvarujte šátečky. Těsto po částech rozválejte na plát, nakrájejte na čtverečky a plňte je předem připravenými náplněmi. Šátečky zavažte, namočte je do rozšlehaného vajíčka a posypejte drobenkou.
- Plech vložte do předehřáté trouby a šátečky pečte zhruba 20 minut dorůžova. Ještě horké koláče dobře pocukrujte.
Náš tip: Pokud si troufnete na kynuté dvojctihodné koláčky, můžete je upéct podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled vinobraní 2023: Kde ochutnáte nejlepší burčák, kde zažijete retro časy a kudy projde sám Karel IV.
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Oslavte svatováclavské posvícení stylově a upečte si tradiční kynuté koláče. Nejlepší jsou ty dvojctihodné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků