Hnětýnky

bonaher Kuchař: bonaher

Doba přípravy: 30min + pečení + zdobení 10 - 20 (podle druhu formiček) Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 13 názorů

Suroviny

70 dkg polohrubé mouky
50 dkg másla (Hery)
50 dkg cukru moučka
6 vajec
2 lžíce rumu
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme žloutky s cukrem a máslem. Postupně přidáváme mouku, sníh z bílků a rum. Vznikne polotuhé těsto, kterým pomocí lžíce naplníme vymazané a moukou vysypané formičky. Těsta dáváme méně na prostředek a více do stran.

  2. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 15-20 min při 200°C (dle trouby a druhu formiček). Zda jsou upečené, můžeme zjistit pomocí špejle.

  3. Po vychladnutí polijeme čokoládovou nebo citronovou polevou a zdobíme podle fantazie. Lze použít ozdoby na hnětynky, lentilky, barevnou rýži.

Poznámka

Pečeme nejméně týden před posvícením, musí se rozležet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hnětýnky

  • Nvjt6 Nvjt6

    Jo, takhle se dělají u nás na Strakonicku. ;-) To je keců, že má být těsto jiné. Achjo... Je to odvozeno od místní tradice, takže všechny verze jsou dobře. Náš rodinný recept je zrovna takový. Jen bez rumu a o 2 vejce více...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Boďul: Reklama bola zmazaná.

    Odpovědět

  • casino casino

    jitka:
    No, možná se dělá obé:-)
    viz koment 13.10.10 21:30 https://www.labuznik.cz/diskuse/hnetynky-2703/

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    hosta: ne, ne - vzhledově vypadají podobně jako tyto, ale postup je jiný. Něco mezi lineckým a třeným. Už dle názvu se těsto hněte, takže sníh tam nemá co dělat..

    Odpovědět

  • hosta hosta

    jitka: možná myslíš spíše tohle:-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/26136-netynky/

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    bohužel podle tohoto receptu neupečete hnětýnky, ale jakési (možná dobré) piškotové bábovičky. Do hnětýnek v žádném případě nepatří sníh z bílků, těsto se hněte (od toho je název) a je to velmi podobné spíše lineckému. Nepečou se ve formičkách, ale vykrájené na plechu. Vím velice dobře o čem píšu, hnětýnky jsem jedla každý rok u své babičky na Prachaticku.

    Odpovědět

  • Lucie R Lucie R

    Bodíček letí, jsou vynikající, moc díky za parádní recept :-K:yes:;-)

    Odpovědět

  • bonaher bonaher(autor receptu)

    Koubkova: Jsem ráda, že Vás recept potěšil. U nás o posvícení nesmí na stole chybět. Většinou dělám ze dvou dávek a "mizí" velmi rychle...;-)Receptů mám několik, ale my máme nejraději tyhle.

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Bonaher: připomněla jsi mi dětství, kdy jsem jako malá holka jezdívala na šumavu s rodiči ke známím, o prázdninách o posvícení, bez těchto hnětýnek se to neobešlo, to byla nádhera, těch ozdobyček, až zrak přecházel, nikde jsem ten recept nenašla až ted ,děkuji.:-):yes::-K

    Odpovědět

  • bonaher bonaher(autor receptu)

    Bibinka: Děkuji za milé přivítání.

    Děkuji všem za kladné hodnocení.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Bonaher, vítám tě v naší Topkové rodině jako dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné dortíky+:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    O posvícení všude to voní :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hnětýnky hnětýnky recept recept na hnětýnky recept hnětynky posvícenské hnětýnky ozdoby na hnětynky těsto na hnětynky zdobeni hnetynek hnetynka hnětýnky fotogalerie hnetinky velikonoční hnětýnky kdy se pečou hnětýnky hnětánky formičky na hnetýnky recepty na hnětynky hnětýnky postup pečení pečení hnětýnek hnětynky těsto hnětýnky recepty