Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Zdroj: Toprecepty, senky

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení nadýchaného těsta s vláčnou, správně ochucenou náplní tvoří dohromady tu nejlepší chuťovou souhru. Připomeňte si s námi klasické náplně i ty méně obvyklé. Už jste zkusili třeba brusinkovou?

Náplně do koláčů snadno a rychle

Na náplň se obvykle smíchá jedna základní surovina, jakou je třeba tvaroh, s cukrem, kořením a vajíčky, případně se zahustí piškoty nebo strouhankou. Příprava náplně je tedy asi nejsnazší část celého pečení. Jde hlavně o to, aby se sladily jednotlivé suroviny tak, aby byl výsledek chuťově harmonický. Tvaroh si třeba rozumí s citronem a rumem, povidla a mák se skořicí, kaštany s vanilkou a ořechy s mletým hřebíčkem.

Inspirace tradičními kuchařkami

Slavná česká učitelka a autorka kuchařských příruček, Marie Janků-Sandtnerová, známá jako „Sandtnerka“, uvádí ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 mimo jiné recept na nádivku ze suchých švestek. Podle tohoto předpisu potřebujete 250 gramů suchých švestek, 60 g cukru, skořici, citronovou kůru a rum. Postup je dle Sandtnerové následující: Suché švestky opereme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Měkké procedíme, zbavíme pecek, usekáme a prolisujeme. Pak do nich přidáme cukr, tlučenou skořici, citronovou strouhanou kůru a rum. Je-li nádivka hustá, zředíme ji šťávou, ve které se švestky vařily.

Praktické kuchařce M. Retikové zase najdeme návod na náplň kaštanovou: Kaštany se oloupají a uvaří. Hnědá slupka se z nich odstraní, načež se kaštany ustrouhají, přidá se půl bílku, cukru dle libosti, trochu vanilky, a kdo chce, trochu strouhaných mandlí. Ve stejné knize autorka také radí, jak udělat náplň do buchet s brusinkami: Dobře připravený tvaroh promíchá se lžící zavařených brusinek a trochou šťávy, aby to bylo pěkně růžové. Osladí se dle chuti.

Klasické i originální plnění

Mezi nejčastěji používané, a také nejoblíbenější, patří tvarohová, maková, povidlová, ořechová a jablečná náplň. Klasickou tvarohovou připravíte snadno a jen s pomocí několika málo surovin. Vyzkoušejte ale určitě také nenáročnou makovou či. Jablečnou nádivku můžete vylepšit medem a rumem. Chcete-li být originální, můžete vyzkoušet náplň z rumových perníčků. Hodí se do bábovky, buchet, ale například i do taženého závinu. Na ořechovou náplň pak stačí spařit mleté vlašské ořechy vroucím mlékem, smetanou nebo vodou, poté je smíchat s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou, trochou mletého hřebíčku a případně zahustit strouhanými piškoty, nebo naopak doplnit nějakou pikantní zavařeninou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat