Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení nadýchaného těsta s vláčnou, správně ochucenou náplní tvoří dohromady tu nejlepší chuťovou souhru. Připomeňte si s námi klasické náplně i ty méně obvyklé. Už jste zkusili třeba brusinkovou?
Náplně do koláčů snadno a rychle
Na náplň se obvykle smíchá jedna základní surovina, jakou je třeba tvaroh, s cukrem, kořením a vajíčky, případně se zahustí piškoty nebo strouhankou. Příprava náplně je tedy asi nejsnazší část celého pečení. Jde hlavně o to, aby se sladily jednotlivé suroviny tak, aby byl výsledek chuťově harmonický. Tvaroh si třeba rozumí s citronem a rumem, povidla a mák se skořicí, kaštany s vanilkou a ořechy s mletým hřebíčkem.
Článek z magazínu
Inspirace tradičními kuchařkami
Slavná česká učitelka a autorka kuchařských příruček, Marie Janků-Sandtnerová, známá jako „Sandtnerka“, uvádí ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 mimo jiné recept na nádivku ze suchých švestek. Podle tohoto předpisu potřebujete 250 gramů suchých švestek, 60 g cukru, skořici, citronovou kůru a rum. Postup je dle Sandtnerové následující: Suché švestky opereme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Měkké procedíme, zbavíme pecek, usekáme a prolisujeme. Pak do nich přidáme cukr, tlučenou skořici, citronovou strouhanou kůru a rum. Je-li nádivka hustá, zředíme ji šťávou, ve které se švestky vařily.
Článek z magazínu
V Praktické kuchařce M. Retikové zase najdeme návod na náplň kaštanovou: Kaštany se oloupají a uvaří. Hnědá slupka se z nich odstraní, načež se kaštany ustrouhají, přidá se půl bílku, cukru dle libosti, trochu vanilky, a kdo chce, trochu strouhaných mandlí. Ve stejné knize autorka také radí, jak udělat náplň do buchet s brusinkami: Dobře připravený tvaroh promíchá se lžící zavařených brusinek a trochou šťávy, aby to bylo pěkně růžové. Osladí se dle chuti.
Klasické i originální plnění
Mezi nejčastěji používané, a také nejoblíbenější, patří tvarohová, maková, povidlová, ořechová a jablečná náplň. Klasickou tvarohovou připravíte snadno a jen s pomocí několika málo surovin. Vyzkoušejte ale určitě také nenáročnou makovou či. Jablečnou nádivku můžete vylepšit medem a rumem. Chcete-li být originální, můžete vyzkoušet náplň z rumových perníčků. Hodí se do bábovky, buchet, ale například i do taženého závinu. Na ořechovou náplň pak stačí spařit mleté vlašské ořechy vroucím mlékem, smetanou nebo vodou, poté je smíchat s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou, trochou mletého hřebíčku a případně zahustit strouhanými piškoty, nebo naopak doplnit nějakou pikantní zavařeninou.
Témata: buchty, tvaroh, jablka, perník, sladké pečení, kaštany, koláč
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak udělat domácí perníkový sirup? Stačí vám koření, cukr a pár běžných surovin!
Milujete chuť a vůni perníčků a perníkovým… Číst více
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky zachutnají každému. Jakou zvolit náplň, aby byly dokonalé a rychle se po nich zaprášilo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 17 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 20 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.