Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký přehled vinobraní 2023: Kde ochutnáte nejlepší burčák, kde zažijete retro časy a kudy projde sám Karel IV.
Zdroj: Profimedia

Podzim je časem vinobraní a v průběhu září se jich po celé republice koná spousta. Vybrat si, kam se vydat, tak může být poměrně těžké. Sesbírali jsme pro vás tipy na ty nejlepší akce, kde si můžete pochutnat na burčáku, víně i mnoha dalších dobrotách, a ještě vás tam čeká spousta zábavy. 

Za burčákem i za vínem

Akce pro milovníky vína jsou s podzimem neoddělitelně spjaté a jsou příjemným zpestřením, díky němuž se smíříte s odcházejícím létem. Většina lidí na ně jezdí hlavně kvůli burčáku, který u nás patří k populárním podzimním nápojům a často se toto období stává téměř honem za tím nejlepším burčákem.

Vinobraní jsou však především oslavou dobrého vína, ochutnat tu tak můžete vína přímo od těch nejlepších vinařů z celé republiky. Navíc má spousta vinařských akcí dlouhou tradici a konají se již poněkolikáté. Kam tedy můžete během nadcházejících víkendů zamířit?

Vinobraní 8.-10. září - prověřená klasika

Pokud se burčáku nemůžete dočkat a zatím jste na něj nikde nenarazili, máme pro vás dobrou zprávu, první vinobraní se konají již tento víkend, a rovnou i ta nejvyhlášenější. 

  • Máte-li rádi velké akce s bohatým doprovodným programem, určitě vyrazte do Znojma. Zde probíhá Znojemské historické vinobraní, na něž se sjelo mnoho vinařů hlavně z Moravy. Akce je navíc spojená s historickým průvodem krále Jana Lucemburského a připraven je vůbec zajímavý doprovodný program se spoustou hudebních vystoupení.
  • Ve stejnou dobu můžete zamířit do Mikulova na neméně populární Pálavské vinobraní, jímž pro změnu projde královská družina v čele s králem Václavem IV. Kromě toho vás čeká ochutnávka vín mikulovské podoblasti, navíc se můžete těšit na ukázky zpracování hroznů a stánky se spoustou pochutin. 
  • Pražští milovníci dobrého vína i burčáku se mohou zase vydat na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradské vinobraní, kde je možné až do soboty do večera ochutnávat vína od 31 vinařů a na zajedení si dát třeba bramborové spirálky, frgále, langoše nebo švýcarskou specialitu raclette. A pokud by vám to nestačilo, zamiřte ještě na Pražský hrad, kde až do neděle do šesti hodin lze degustovat moravský burčák, slovinská vína i francouzské sýry. 

Vinobraní 15.-17. září - historie i retro

  • Od pátku do neděle proběhne další ze slavných moravských vinobraní, a sice tradiční Bzenecké krojované. V bzeneckých sklípcích i na nádvoří místního zámku vás čekají ochutnávky slováckých vín a burčáků a bohaté občerstvení. V Bzeneckém rodinném vinařství navíc bude navíc vařit i slavný kuchař Roman Paulus, připravena bude ochutnávka s vinným párováním. 
  • Tradiční vinobraní jako za starých časů si užijete od pátku do soboty i ve slavném vinařském městě ve Velkých Pavlovicích. Velkým lákadlem této akce jsou kromě vína a burčáku vystoupení folklórních souborů a hlavně starý tradiční obřad „zaražení hory“, během něhož dojde k „uzamčení“ vinic, na něž pak již nikdo nesmí vstoupit. 
  • Specifická akce proběhne v sobotu 16. září i ve Valticích. Místní Retro vinobraní je spojeno s Mistrovstvím ve sběru hroznů, přičemž si tu užijete brigádu jako v 60. letech.  
  • Během tohoto víkendu se bude konat i nejznámější vinobraní na území Čech – Mělnické vinobraní, které trvá od pátku až do neděle. Kromě vinařů s burčáky a víny se sem vydá i spousta foodtrucků s nabídkou grilovaných specialit, burgerů, zapečených chlebů a dalších delikates k vínu.
  • Druhou českou vinařskou podoblastí kromě té Mělnické je Litoměřická a i v jejím hlavním městě Litoměřicích se v sobotu 16. října uskuteční vinobraní s historickým průvodem. Pokud byste si nebyli jisti, který burčák je ten nejlepší, tady dostanete díky soutěži „O nejchutnější burčák“ odpověď. 
  • Vinobraní se uskuteční i na jedné z vyhlášených pražských vinic - na Vinici sv. Kláry v Troji. Kromě vín od moravských a českých vinařů se můžete těšit také na bílý burčák z odrůdy Müller Thurgau a červený burčák z odrůdy Modrý Portugal ze zdejší vinice. 

Vinobraní 22.-24. září - s doprovodem krále

  • Předposlední zářijový víkend se uskuteční dalších z významných historických vinných slavností u nás, a sice Karlštejnské vinobraní. Pro návštěvníky tu bude připraven hlavně bohatý doprovodný program, díky němuž si budou připadat jako na pravých středověkých slavnostech. Dorazí i sám Otec vlasti Karel IV, který se významně zasloužil o pěstování vína v Praze a v jejím okolí. 
  • V pátek a v sobotu proběhne i jedno z největších pražských vinobraní - na Grébovce. I zde burčák poteče proudem, navíc se můžete těšit na delikatesy z celého světa. 

Vinobraní 29. září-1. října - s pohybem 

  • Poslední zářijovou sobotu se můžete během ochutnávání burčáku i trochu protáhnout. V tento den se totiž koná Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska. Připraveny budou tři trasy - dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší a kromě ochutnávek burčáku a vína se můžete ve vinařstvích těšit i na mnoho pochutin k vínu
  • Burčákový pochod si užijete i v Praze, konkrétně v sobotu 30. 9. na pražské náplavce na Rašínově nábřeží. Kromě těch moravských můžete degustovat i různá vína zahraniční. 
     

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více