Švédské masové kuličky s červenou řepou

Suroviny

Na masové kuličky:
1 kg mletého masa (nejlépe mix hovězí + vepřové)
1 uvařená a oloupaná červená řepa
2 vejce
3 polévkové lžíce strouhanky (podle potřeby i více)
2 polévkové lžíce hladké mouky
sůl
pepř
Na omáčku:
100 g másla
1 kávová lžička oleje
1 polévková lžíce hladké mouky
1/2 litru hovězího vývaru (případně vody s masoxem)
200 ml sladké smetany 30 %
citronová šťáva
sůl
bílý pepř
trošku cukru (cca 1 kávová lžička)

Postup přípravy receptu

  1. Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k mletému masu. Promícháme s vejci, strouhankou, moukou, solí a pepřem, až vznikne těsto konzistence jako na karbanátky. Z těsta tvoříme kuličky o průměru cca 2 cm a skládáme je na plech s vyšším okrajem. Podlijeme malým množstvím horké vody a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi půl hodiny. Hotové protočíme ve výpeku.

  2. V kastrolku rozehřejeme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Tu rozředíme chladným vývarem, důkladně rozšleháme a provaříme za stálého míchání 10 -15 minut. Ke konci zvolna přiléváme smetanu.

  3. Do omáčky vložíme kuličky i s výpekem, dochutíme citronovou šťávou, bílým pepřem a solí, případně troškou cukru.

  4. Kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkami. Jako příloha je vhodná bramborová kaše.

Komentáře k receptu Švédské masové kuličky s červenou řepou

K receptu nejsou žádné komentáře.