Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
28. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Srbsko si určitě nevybavíte jako gurmánskou destinaci, ale přitom vás může příjemně překvapit. Srbové jsou známí svou velkou láskou k jídlu a posezení u jídla je pro ně jedním z největších životních potěšení.
Populární sarma
Srbskou kuchyni ovlivnili Řekové a Byzantinci i Osmanská říše, ale také východoevropské a v menší míře středoevropské kuchyně a v minulém století dnes již neexistující státní útvar jižních Slovanů Jugoslávie. A co se jí v Srbsku? Sarma se konzumuje na celém Blízkém východě, ve střední Asii a na Balkáně, ale v Srbsku se tato zelná rolka plní mletým vepřovým masem, rýží, kysaným zelím a rajčatovou omáčkou. Lze ji připravit i jako vegetariánskou. Toto oblíbené jídlo se tradičně jí v zimních měsících a většinou se podává při slavnostních příležitostech. Letní verzi lze připravit s vinnými listy místo zelí. Původně prý pochází od Osmanů a název sarma je z tureckého slova „zabalit“.
Mohlo by vás zajímat
Ćevapi není čevabčiči
Ćevapi jsou grilované šišky z mletého masa o velikosti prstu, které jsou oblíbené ve všech balkánských zemích. V sousední Bosně a Hercegovině je dokonce považují za národní jídlo, ale ćevapi můžete ochutnat ve všech částech Srbska. Šišky z mletého masa se servírují většinou po deseti. S naším českým čevapčiči, kde se maso často nastavuje houskou máčenou v mléce nebo strouhankou, má podobný jen název. Tady tento pokrm připravují jen z kvalitního mletého masa a koření, a v tom je tajemství jeho šťavnatosti a skvělé chuti!
Pokud si na ćevapi chcete pochutnat doma, budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého jehněčího masa
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky česneku
- ½ lžičky oregana
- ½ lžičky bílého pepře
- 1 lžička mleté papriky
- 1 cibule
- 2 ks vajec
- 2 lžíce oleje
Jak na to? Smíchejte v míse mleté hovězí maso s mletým jehněčím masem a prolisovanými stroužky česneku a dochuťte solí, pepřem, oreganem a mletou paprikou. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a navlhčenýma rukama dobře promíchejte. Poté z masové směsi vytvarujte válečky (asi 6–7 cm dlouhé a 2 cm silné), lehce je potřete olejem a dejte na asi 30 minut do lednice. Mezitím rozehřejte gril a opečte na něm ćevapi ze všech stran. Samozřejmě je můžete také dobře osmažit na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem.
Gibanica, ajvar a kajmak
Někdo ji má rád k snídani, teplá i studená nahradí oběd či večeři. O čem mluvíme? O gibanici, křupavém a většinou slaném koláči oblíbeném po celém Balkáně. Jeho základem je těsto, nazývané filo (nekynuté tenké těsto), které se vrství a prokládá směsí vajec, tvarohu a sýrem feta. V Srbsku se obvykle jí zastudena jako vydatná svačina, oběd nebo večeře. Sladká náplň (tvaroh, ovocný džem) tento koláč zase promění v dokonalý dezert.
Mohlo by vás zajímat
Z místních pochutin nesmíme zapomenout na ajvar. Jednoduchá pomazánka z červené papriky, olivového oleje a soli, je srbskou odpovědí na orientální hummus. Oblíbený srbský mléčný výrobek kajmak je v podstatě druh sražené smetany. Připravuje se postupným sbíráním škraloupů ze svařené smetany a plnotučného mléka. Pokud není nijak ochucený, lze s ním nahradit máslo, starší osolený má zase chuť sýru.
Uštipci aneb Koblihy po srbsku
Uštipci (někdy nazývaní miške) jsou nadýchané smažené koblihy, které se rozplývají na jazyku! Co na ně budete potřebovat?
- 10 lžic mouky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku mléka
- 1/2 šálku vody
- olej
Jak na to? Mouku promíchejte s práškem do pečiva, přidejte vejce a rozšlehejte (pomocí mixéru) s mlékem a vodou. Do hlubší pánve nalijte olej a zahřejte. Snižte plamen na střední, aby se těsto nepřipálilo a získalo pěknou zlatavou barvu. Polévkovou lžící nabírejte těsto a vložte do rozpáleného olej a smažte 30 vteřin, maximálně 1 minutu, pak obraťte a osmažte dozlatova i z druhé strany. Položte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný olej. Ihned podávejte sypané cukrem, namáčené do marmelády. Pokud sladké nemusíte, vyzkoušejte se strouhaným sýrem (ementál, eidam) nebo rozdrobeným modrým sýrem (niva), i se zakysanou smetanou.
Zdroje informací:
inyourpocket.com. Serbian Food: Top 12 Must-Try Serbian Dishes
wanderlust.co.uk: Serbian cuisine
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejlepší masopustní koblihy: Proč mají po obvodu světlý kroužek a jsou opravdu nejlepší na sádle?
Peče celá země: Kobližky musí být pěkně dozlatova. Jak na to a čím je naplnit a dozdobit?
Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Komentáře
29. 5. 2022 12:24