Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Cizrna, luštěnina s velkou výživnou hodnotou, si získává stále více příznivců. Před kuchyňskou úpravou ji namáčíme a vaření si usnadníme použitím tlakového nebo pomalého hrnce. Mezi nejžádanější speciality z cizrny patří falafel a hummus.
Cizrna v naší kuchyni
Cizrna, jinak také římský hrách, má příjemně oříškovou chuť a je mimořádně prospěšná našemu zdraví. Některá oblíbená jídla z cizrny jsou spojena s arabskou kuchyní, proto používané koření pro nás může být méně obvyklé (římský kmín a kari).
Mohlo by vás zajímat
Hummus
Na přípravu hummusu, jemné pomazánky, cizrnu uvaříme co nejvíce, měla by se až rozpadat. Do pomazánky patří sezamová pasta tahini, česnek, citrónová šťáva a olivový olej. Cizrna je základem i mnoha dalších pomazánek podle receptů našich uživatelů.
Falafel
Na falafel, smažené cizrnové placičky nebo kuličky, použijeme nevařenou luštěninu, kterou ale před zpracováním necháme dostatečně dlouho namočenou. Obvykle 24 - 36 hodin. Falafel nám bude chutnat s dresinkem, čerstvou zeleninou a vložený v pita chlebu. Můžeme si ho ale dát i po našem, podobně jako karbanátek.
Další oblíbená jídla z cizrny
Mezi nejoblíbenější cizrnová jídla patří zeleninové polévky, cizrna na kari a cizrnový salát. Na rozdíl od čočky potřebuje cizrna delší dobu vaření, aby dobře změkla, proto pokud pospícháme, urychlíme si její přípravu použitím cizrny z plechovky.
Komentáře