Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ty nejlepší masopustní koblihy: Proč mají po obvodu světlý kroužek a jsou opravdu nejlepší na sádle?
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Stejně jako si s posvícením spojujeme koláče, nemůže se masopust obejít bez koblih. Sladké smažené pečivo patří k masopustu úplně stejně jako pestrobarevné maškary a jitrnice či jelita ze zabijačky. A pokud je nechcete plnit marmeládou, osmažte si z koblihového těsta třeba šišky.

Oslavte karneval z Koblihovic

Koblihy koupíte v obchodech po celý rok, v minulosti se ale vždy připravovaly hlavně v období masopustu, který je zrovna v plném proudu a tento rok vrcholí 24. února, neboť na tento den připadá Tučný čtvrtek. Ten je určený k tomu se pořádně nacpat a dovolit si i nějaké hodně tučné jídlo. Koblihy jsou k tomuto účelu ideální. Za starých časů se totiž obvykle smažily na sádle, kterého bylo v čase masopustu dostatek, neboť se v tu dobu tradičně konaly i zabijačky. Horké smažené koblihy byly ideálním zimním pečivem, neboť krásně zahřály zmrzlé ruce. Není tedy divu, že koblihy jsou považovány za tradiční masopustní pečivo a každá hospodyňka jich pro masopustní průvod nasmažila pořádnou mísu, aby je pak rozdávala maškarám. Koblihy jsou spjaty s masopustem dokonce natolik, že se podle spisovatelky Marie Úlehlové-Tilschové přezdívalo českému masopustu karneval z Koblihovic a dokonce se o něm mluvilo hlavně jako o čase, kdy se jí koblihy. A pokud se o někom řeklo, že voní jako čerstvě upražená kobliha, byla to pocta.

Oblíbené i v Německu a Americe

Přestože jsou koblihy považovány za typicky české pečivo, vznikly původně zřejmě v Německu, konkrétně v Norimberku. Podle webu Germanyinusa.com se roku 1485 v kuchařce Küchenmeisterei objevil recept na „Gefüllte Krapfen“. Šlo o pečivo z kynutého chlebového těsta smažené na sádle a plněné marmeládou. Protože byl ale cukr v té době ještě velmi drahý, častěji se tehdejší koblihy plnily slanými náplněmi z masa, sýra nebo hub, teprve později se ustálily náplně v podobě ovocné zavařeniny. Koblihy jsou oblíbeným sladkým moučníkem nejen u nás, ale i v Německu. Německé koblize se říká Berliner a kromě různých ovocných džemů se plní i čokoládovým, žloutkovým, vanilkovým, šampaňským nebo vaječňákovým krémem. I tyto německé koblížky se obvykle připravují během masopustu. Samozřejmě nelze zapomenout na americké příbuzné evropských koblih – donuty. Specifické jsou svým kruhovým tvarem s dírou uvnitř. Náplň v nich většinou chybí, zato je ale zdobí často pestrobarevná poleva s cukrovými posypkami navíc. I u nás se ale během masopustu připravuje smažené pečivo jiných tvarů než jen kulaté koblihy. Oblíbené jsou také masopustní šišky, na něž se používá stejné těsto jako na koblihy. Tvoří se z něj ale zapletení hadi, kteří se také neplní. Ještě horké pečivo se obaluje většinou ve skořicovém cukru.

Koblihy musí plavat

Pokud jste někdy chtěli vyzkoušet domácí koblihy, je na to ten správný čas, v dřívějších dobách se vždy smažily právě na již zmiňovaný Tučný čtvrtek. Aby byl koblížky krásně nadýchané a zlatavé na povrchu, je třeba dodržet pár zásad. Těsto se může připravit z polohrubé nebo hladké mouky, vhodnější je ale ta hladká, která lépe kyne a koblížky jsou díky ní nadýchanější. Dalším předpokladem úspěchu je, aby bylo těsto důkladně propracované. Nejlepší je vzít si na pomoc kuchyňského robota a těsto hníst, dokud není dokonale hladké a hebké. Dnes se těsto zadělává většinou máslem, v minulosti se ale do nich přidávalo dokonce koňské sádlo, které zajistilo, že byly kobližky krásně žluté. Vypracované těsto je třeba nechat dobře nakynout. Málo vykynuté koblihy by do sebe totiž nasákly při smažení hodně tuku. Dobře nakynutou koblihu poznáte tak, že na ni zatlačíte prstem. Vrací-li se těsto do původní podoby pomalu, je správně nakynuté. Další úskalí nadchází během smažení. Důležité je hlavně použít dostatek tuku. Koblížky v něm musí totiž pěkně plavat. Pokud jste někdy přemýšleli, proč mají kobližky vždy uprostřed bílý proužek, není to znak průmyslové výroby, ale toho, že je kobliha správně usmažená. Při smažení koblihy nabydou nejprve z jedné strany a po otočení i z té druhé. Pokud mají kolem sebe dost prostoru, vytvoří se charakteristický světlý kroužek. Z toho důvodu je dobré smažit koblihy jen po pár kusech, aby měly místo k tomu hezky nakynout. Při smažení do koblih nepíchejte, aby se nesrazily, obracejte je jen obracečkou. Chcete-li mít jistotu, aby se koblihy při smažení nespálily, zkontrolujte teplotu oleje – měla by být 170-180 °C.  Hotové kobližky nechte okapat na ubrousku a vychladnout. Pak už stačí jen nožem udělat v místě světlého kroužku dírku a cukrářským sáčkem naplnit koblihy marmeládou nebo krémem. V případě, že máte z kynutého těsta obavy, zkuste jednodušší mini verzi z koblížků z tvarohového těsta.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více