Guláš s houbami bude kvalitní díky těmto postupům a proměníte ho různými druhy hub
2. 8. 2022 Vaření
Milujete guláše? V houbařské sezóně nesmí chybět ten houbový. S různými houbami můžete docílit různých chutí. Co by tomuto jídlu nemělo scházet a jak ho připravit kvalitní? Využijte naše tipy na báječný guláš s houbami.
Co je nezbytné pro skvělý guláš
Správně připravený guláš je požitkem pro smysly. Abyste si ho mohli takto vychutnat, potřebujete dodržet několik bodů. Základem pro znamenitý guláš je cibule. Spousta cibule a její dokonalá příprava. Mělo by jí být tolik, kolik použijete masa (případně hub). Maso totiž v houbovém guláši nutně být nemusí. Roli dobrého guláše také hraje volba papriky. Ideální je maďarská. Při volbě masa ideálně zvolte kombinaci hovězího a vepřového. Nejlépe libovější, ale dobře chutná i guláš z krkovice. S houbami výtečně ladí i maso kuřecí.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby se hodí do guláše
Guláš s houbami může mít řadu podob, podle toho, které poklady z lesa se vám podaří nasbírat. Důležité je, abyste si byli jisti, že jste sebrali jedlé houby. Výborně chutnají tvrdé houby, jako jsou pravé hřiby, zkombinované s podhříbky, můžete přidat i lišky. Když budete chtít dodat pepřové aroma, může ho zajistit klouzek peprný. Jindy si zase můžete vychutnat konzistenci s bedlami. V září si pak nenechte ujít václavkový guláš, který je skutečně výborný.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit guláš s houbami
Na guláš s houbami potřebujete sádlo, cibuli, čerstvé houby, maso, mletou sladkou papriku, česnek, kmín, mouku, vývar, sůl a pepř. Jak jsme si řekli, základem je cibule. Oloupanou a najemno nakrájenou ji osmahněte na rozpálené pánvičce se sádlem. Cibuli smažte opatrně, měla by se postupně zabarvit do světle hnědé barvy, nesmí se připálit.
Přidejte zvolené maso (pokud ho budete používat) a důkladně opečte. Maso pak začne pouštět šťávu. Čím déle vydržíte takto připravovat maso, tím intenzivnější chuť bude guláš mít. Pak maso zaprašte moukou a paprikou a rychle osmahněte. Paprika se musí jen rozvonět, mohla by se připálit. Hned ji tedy podlijte vývarem a dobře promíchejte. Pak přidejte očištěné a pokrájené houby, kmín, utřený česnek, sůl a pepř a vařte doměkka. V případě potřeby občas podlívejte vývarem. Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte chilli. V posledních minutách vaření můžete ještě přidat trochu česneku pro výraznější chuť.
Guláš můžete zahustit moukou, nastrouhanou bramborou, nebo nastrouhaným chlebem. Úplně nakonec přidejte v dlani promáčknutou majoránku. Po přidání tohoto koření sporák vypněte, aby guláš nezhořkl. Místo majoránky můžete někdy vyzkoušet i silné aroma nasekaného libečku. V případě, že byste chtěli guláši dodat zcela jinou chuť, osvěžení mu přinese zelenina. Přidejte šalotku a kapii jako u tohoto pikantního receptu.
A jakou přílohu zvolit k výbornému houbovému guláši? Stačí dobrý chléb, nikdy nezklamou ani houskové knedlíky. Jak na ně, to se podívejte ve videu:
Nadýchané houskové knedlíky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13