Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

košík hub
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Náš národ patří mezi velké milovníky houbaření. Ale ne každý ví, jak správně sbírat houby a jak s nimi zacházet. Nehledě na četné otravy houbami, i tato fakta potřebujete znát.

Jak na houbaření

Milujete nejrůznější pokrmy z hub a čekáte, kdy konečně pořádně porostou? Houbaření je, kromě pohody v přírodě, i taková malá věda se svými pravidly, která se vyplatí respektovat. Seznamte se s důležitými zásadami.

Kdy vyrazit do lesa na houby

Houby rostou celoročně. Záleží na druhu, který chcete sbírat, protože často rostou pouze v určitém období. Hlavní houbařská sezóna trvá od června do začátku listopadu. Na houby je nejlepší vyrazit po ránu. Důvodem je to, že po nasbírání nebudou zapařené, protože není tolik teplo. A kam jít sbírat houby? Vždy jsou doporučovaná vlhčí místa, údolí a břehy potůčků. Na suchých místech houby víceméně nerostou. Co se týká druhů lesa, tak třeba hřib hnědý najdete nejčastěji pod vysokými borovicemi. V listnatých a smrkových lesích zase můžete sbírat hřiby smrkové. Velmi opatrní buďte v zahraničí, hlavně v jiných klimatech. Houba, která je podobná na vám bezpečně známou, nemusí být jedlá, jak očekáváte. 

Jak se připravit na sběr hub

Nestačí se jen tak sebrat a jít. Na houby byste měli mít nějaké vybavení. Určitě je dobré mít s sebou košík s utěrkou nebo šátkem na zakrytí, aby do něj nenapadaly nečistoty. Další variantou je košík s víkem. Dále potřebujete nůž na čištění hub, hodí se i mobil, kdybyste se ztratili. Ideální je ovšem jít do lesa alespoň ve dvou.

Které houby sbírat

Sbírejte jen ty houby, u kterých jste si bezpečně jisti, že je znáte. Nikdy je neurčujte podle jednoho znaku. Řada z nich se dá dobře zaměnit a někdy může být omyl osudový. Není pravdou, že jedovaté houby nejsou okousané a červivé. Na plže toxiny škodlivé pro člověka totiž nepůsobí i okousaná houba tedy může být jedovatá. Na zdravotní komplikace stačí často málo, třeba jen olíznutí houby. Důležité je také vědět, že některé houby jsou jedovaté zasyrova, ale po alespoň 20 minutách tepelné úpravy je můžete sníst (třeba muchomůrka růžovka, hřib koloděj, čirůvka fialová). Kromě toho, že houbu bezpečně poznáte, sbírejte jen zdravé a mladé houby. Ty staré mohou být plesnivé, některé se stárnutím stávají nejedlé.

Jak připravit houby nakyselo

Jak sbírat houby

Správný postup sebrání houby je plodnici opatrně vykroutit. Jen celou houbu můžete správně posoudit a zařadit, protože některé jsou charakteristické podle nohy nebo jiné části. Po zkontrolování a přiřazení můžete nožíkem očistit nohu a zbytky nechat na místě. Houbu hned dejte do košíku, kam proudí vzduch, a přikryjte ho hadříkem. Nikdy houby nedávejte do igelitového sáčku, protože se nesmí zapařit. Pak by vám totiž i jedlé houby mohly způsobit zdravotní komplikace.

Také myslete na to, že houby jsou hůře stravitelné, a proto zvažte, jestli je jíst k večeři. 

Zdroje informací:
https://pardubice.rozhlas.cz/jidla-z-hub-se-ohrivat-muzou-mleko-na-otravu-vubec-nepomaha-rika-mykolozka-6038666
https://www.myko.cz/houby/jedovate-houby/

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více